Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα η ΕΕ στις εαρινές προβλέψεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, ώθησαν την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά ύφεση το 2020 (-8,2%). Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον, τονίζει η Επιτροπή. (εδώ)

 

Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, τροφοδοσία εκδηλώσεων, εξυπηρέτηση ποτών και άλλες δραστηριότητες εξυπηρέτησης τροφίμων, που επηρεάζονται από την έξαρση του κορονοϊού. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι ανοιχτό σε εταιρίες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019. (εδώ)

 

Μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι, αλλά και πιο μικρές εταιρίες, μπαίνουν στην «κούρσα» της κρίσιμης για την ενεργειακή μετάβαση τεχνολογίας του υδρογόνου, με προτάσεις που οδηγούν μελλοντικά στη χρήση του υδρογόνου σε βιομηχανίες, θαλάσσιες μεταφορές αλλά και στα τρένα. Στην πρόσκληση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Υδρογόνο», κατατέθηκαν 23 συνολικά προτάσεις. (εδώ)

 

Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας, χάρη και στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνει η ING. Προσθέτοντας τα μέτρα στήριξης στα οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οίκος υπολογίζει ότι το συνολικό ελληνικό «πακέτο» για την πανδημία ισοδυναμεί με το 32,1% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. (εδώ)

 

Προς ριζική αλλαγή οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης, μίλησε για δομικό μετασχηματισμό του ΕΛΑΠΕ, ώστε να μην υπόκειται κάθε φορά σε θετικό ή αρνητικό ισοζύγιο. Η αυξομείωση των τιμών των ρύπων, από τη μία και από την άλλη η αναμενόμενη μεγάλη ενσωμάτωση στα επόμενα χρόνια νέων ΑΠΕ στο Σύστημα υπαγορεύουν τη λύση του δομικού μετασχηματισμού του ΕΛΑΠΕ, επισήμανε ο κ. Γιαρέντης. (εδώ)

 

Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να κλείσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. (εδώ)

 

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, ορίζεται από 100% σε 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και στο 70% για τις επιχειρήσεις εκτός των τραπεζών. Για το 2022 η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 80% ενώ παρατείνεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

 

Στο -0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 - Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 - Απριλίου 2020 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2018 - Απριλίου 2019. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Mε οργανική κερδοφορία και κινήσεις που θα δημιουργήσουν ενδογενώς κεφάλαιο θα καλύψει η Αlpha Bank την κεφαλαιακή ζημία που θα υποστεί από τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Η διοίκηση της Τράπεζας απορρίπτει κάθε συζήτηση για προσφυγή της Alpha στην κεφαλαιαγορά για άντληση κεφαλαίου. Παρόλο στην αγορά προεξοφλείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της Τράπεζας και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλειος Ψάλτης, θεωρούν ότι η Alpha δεν έχει λόγους να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πειραιώς, καθώς διαθέτει επαρκείς εφεδρείες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου χωρίς να επιβαρυνθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Διαβάστε εδώ.

 

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς Caa2, αναφέροντας ότι η αύξηση κεφαλαίου της, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλη αναδιάρθρωση του ισολογισμού της. Η απόφαση για αλλαγή των προοπτικών σε θετικές από σταθερές «καθοδηγείται από την πρόσφατη επιτυχή αύξηση κεφαλαίου που θα βοηθήσει την τράπεζα να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού και τη φερεγγυότητά της τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνει ο Moody's. (εδώ)

 

Συνεργασία με ξένη εταιρία στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα η Mytilineos. Σε επίπεδο στόχων η εταιρία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη 300 MW αιολικών, καθώς επίσης θα αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο των συνολικά 1.500 MW που έχει εξαγοράσει από την Εγνατία και των οποίων η κατασκευή θα αρχίσει να ολοκληρώνεται εντός του 2022. Ο κ. Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia, τόνισε επίσης ότι εταιρία θα αναπτύξει επιπλέον 20 projects αποθήκευσης των 50 MW έκαστο. (εδώ)

 

Με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 50,5% στα 111,367 εκατ. ευρώ έκλεισε το α’ τρίμηνο του 2021 για την Πλαστικά Θράκης, η οποία εμφάνισε την ίδια περίοδο καθαρά κέρδη 24,406 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,789 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, με αύξηση 775,1%. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε: Διατήρηση της αυξημένης ζήτησης στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας, αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων, μειωμένη ζήτηση σε προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με την εστίαση, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δραστηριοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου, ιδίως στην Ελλάδα. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πια γυρίσει σελίδα. Είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Εξήγησε μεταξύ άλλων, ότι η Eurobank πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βγάλουν οι ελληνικές τράπεζες από πάνω τους, από τους ισολογισμούς τους, το μεγάλο βάρος που μας κληροδότησε η κρίση, δηλαδή τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διαβάστε εδώ.

 

Μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο για την Ευρωζώνη. Η παραγωγή των εργοστασίων, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη νομισματική ζώνη τον Μάρτιο, αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Eurostat. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση 0,7%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Εκτινάχθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά μόλις 0,2%, με τον δομικό δείκτη να σκαρφαλώνει 0,3%. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να "τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 5,4% το τρέχον έτος, ήτοι ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε ο Οργανισμός τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική παραμένουν "εύθραυστες και αβέβαιες", λόγω της αργής προόδου που καταγράφεται στο μέτωπο των εμβολιασμών, σημειώνει η έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τους εμβολιασμούς, αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 8,2% και 6,2%, αντίστοιχα, φέτος. (εδώ)

 

Αύξηση των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, κατά 2,7%, ή 6,1% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης σημείωσε η Coca-Cola HBC. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, του όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,5%, ή 4,7% σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης, με το συνολικό όγκο πωλήσεων των κατηγοριών ανθρακούχων αναψυκτικών και ποτών ενέργειας να αυξάνεται κατά 10,7%. Ενώ η συγκριτική περίοδος του 2020 είχε τρεις λιγότερες ημέρες πωλήσεων, παράλληλα επωφελήθηκε από τους δυόμισι μήνες εμπορικής δραστηριότητας προπανδημικά. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text