Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προκαλεί πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές

Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προκαλεί πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σ’ αυτό το “έκτακτο” σχόλιο, θέλουμε να αναφερθούμε στη σημερινή πτώση στις αμερικανικές αγορές.

 

Η αγορά πέφτει επειδή η ανακοίνωση του πληθωρισμού υπερέβη τις προσδοκίες:

α) Για τον βασικό πληθωρισμό (Core CPI), η ένδειξη του Μαρτίου ήταν 1,6%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν +2,3%. Τελικά, ανακοινώθηκε στο 3,0%.

β) Για το δείκτη τιμών καταναλωτή (Consumer Price Index ή CPI), η ένδειξη του Μαρτίου ήταν στο 2,6%. Για τον Απρίλιο αναμένονταν 3,6%. Ανανοινώθηκε στο 4,2%.

Τα μεγέθη αυτά αποτελούν μία αρνητική έκπληξη.

 

Αναμέναμε αυξημένες τιμές πληθωρισμού για την περίοδο αυτή. Αυτό το είχαμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη -είναι σημαντικό να μπορούμε να “βλέπουμε” τα σημαντικά γεγονότα από νωρίς και ευτυχώς, η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα, μας το επιτρέπει. Δείτε άρθρο μας της περιόδου εκείνης (εδώ), καθώς και χθεσινό σχετικό άρθρο (εδώ).

 

Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί δυσμενώς στις αγορές, αφού η αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί φόβους για τη μόνιμη αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων (δείτε στοιχεία του 10ετούς), κάτι που, αν συμβεί και μάλιστα σε εκτεταμένο βαθμό, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές οικονομίες που, είτε έχουν τα νομίσματά τους προσδεδεμένα με το δολάριο, είτε έχουν υψηλό χρέος, είτε και τα δύο.

 

Μπορεί να υπάρξει μόνιμη άνοδος των επιτοκίων; Κατά την άποψή μας, όχι και αυτό, επειδή η παρούσα άνοδος του πληθωρισμού δείχνει να είναι περισσότερο ένα “ανοδικό ξέσπασμα” που συνδέεται με την κατάσταση στις αγορές των εμπορευμάτων, αλλά και στην ψυχολογική διάθεση του κόσμου να δαπανήσει χρήματα που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

 

Οι οικονομίες, θα προσαρμοστούν. Οι συνθήκες που προκάλεσαν τη γενικότερη πτώση των επιτοκίων κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δεν έχουν ακόμη μεταβληθεί. Αυτό έχει επισημανθεί τόσον από τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Μάλιστα, η παρούσα άνοδος του πληθωρισμού, ίσως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα στις οικονομίες αφού, ακόμη και μετά την υποχώρησή του στους επόμενους μήνες, τελικά θα ήταν δύσκολο να υποχωρήσουν (ο πληθωρισμός και τα επιτόκια) στα προβληματικά επίπεδα που είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια του 2020. Ας μην ξεχνάμε ότι, τα αρνητικά ή τα πολύ χαμηλά επιτόκια απηχούν ένα περιβάλλον ύφεσης και προβληματισμού, ενώ ένας ήπιος πληθωρισμός, γύρω από το 2,0% θεωρείται ως αναπτυξιακός.

 

Σε κάτι που θα επιδράσει η παρούσα άνοδος του πληθωρισμού είναι ότι φέρνει το τέλος της φάσης του δωρεάν χρήματος και των καταστάσεων “ποσοτικής χαλάρωσης”, πιο κοντά. Αυτό όντως θα έχει σημαντικές επιδράσεις στις αγορές. Το ποιές θα είναι αυτές, αναλύεται στο τεύχος του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (εδώ) που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της εβδομάδας.

 

Κατά την άποψή μας, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα ή η επενδυτική στρατηγική που ακολουθεί ο κάθε ένας, θα του δείξει το ποιές θα πρέπει να είναι οι κινήσεις του. Να τις ακολουθήσουμε. Όταν ακολουθούμε ένα σύστημα συναλλαγών, σπάνια θα βγούμε χαμένοι.

 

Παράλληλα, θέλουμε να κάνουμε ειδική μνεία για τις  καταστάσεις μεγάλης και αδικαιολόγητης ευφορίας και κερδοσκοπίας που έχουν υπάρξει, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, σε “περίεργες” αγορές ή μέσα συναλλαγής, όπως κρυπτονομίσματα, μετοχές memes κ.λπ.. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι, σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, στον άνθρωπο, ο φόβος καταλήγει να έχει μεγαλύτερη ισχύ από την απληστία.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text