Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 228 | ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Θετική πορεία, όμως εκλείπουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Θετική πορεία, όμως εκλείπουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Θετική πορεία, όμως εκλείπουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι

 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

 

Θετική πορεία, όμως εκλείπουν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι

 

Στοιχεία από την ενημέρωση των αναλυτών: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Δημήτρης Μαλάμος, παρουσίασε την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Όμιλος στην επόμενη πενταετία, η οποία ως πρώτο πυλώνα θα έχει τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και ως δεύτερο πυλώνα - σε αντίθεση με την προηγούμενη στρατηγική - δεν θα στοχεύσει σε οργανική ανάπτυξη. Όπως αναφέρθηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι επενδύσεις, απλά δεν θα έχουν την ίδια ένταση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ, αν εντοπιστούν νέες ευκαιρίες, στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος, είτε σε καινούργιες, η διοίκηση δε θα μείνει αδρανής.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας κ. Δημήτρης Φράγκος, αναλύοντας τα αποτελέσματα του 2020, ανεφέρε την προσπάθεια του ομίλου να προσαρμόζει συνεχώς το προϊοντικό της μείγμα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της αγοράς. Σχεδόν από το ξεκίνημα της πανδημίας, έγινε μεταστροφή του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην παραγωγή υγειονομικών προϊόντων. Επίσης, ο Όμιλος, προχώρησε σε υπεραποθεματοποίηση των πρώτων υλών, ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ελλείψεων και αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών.
Επιπλέον, συρρίκνωσε του όγκους παραγωγής στην αγορά της Σκωτίας, καθώς είναι μια αγορά που μικραίνει και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Παράλληλα με αυτή την κίνηση, αναφέρθηκε πως έγινε έξοδος και από άλλες αγορές, που είτε ήταν ζημιογόνες είτε δεν εξυπηρετούσαν πλεόν το σκοπό του Ομίλου.
Αναφορικά με την πώληση της θυγατρικής στις ΗΠΑ (Thrace Link), από το τίμημα της πώλησης (14,5 εκατ. δολάρια), έχουν εισπραχθεί τα 11 εκατ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα αναμένονται στο β’ εξάμηνο του έτους.

Στα πλαίσια των προσπαθειών που, κατά το τελευταίο διάστημα, κάνουν και διαφημίζουν όλες οι εταιρίες με “ύποπτο” περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έγινε αναφορά στην προσπάθεια του Ομίλου να εναρμονιστεί με τα πρότυπα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) κάτι που η εταιρία θεωρεί ως “μονόδρομο”, που θα πρέπει να ακολουθήσει. Δεχόμαστε καλοπροαίρετα τις διακηρύξεις αυτές, όμως θα πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Σχετικά με την πορεία του ομίλου για το 2021, ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι, για το α’ τρίμηνο: α) η ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί από τα περιοριστικά μέτρα, β) η ζήτηση για ιατρικά τεχνικά υφάσματα παραμένει ισχυρή, γ) η εταιρία θα παράξει νέου τύπου μάσκες, δ) στο α’ τρίμηνο θα εμφανιστεί “δυνατή” κερδοφορία και ρευστότητα και ε) θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του δανεισμού.
Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και ελλείψεις, που όμως αντιμετωπίζονται, σε πρώτη φάση, από την υψηλή αποθεματοποίηση, ενώ αναφέρει ότι, η σημερινή κατάσταση στις πρώτες ύλες θα ομαλοποιηθεί εντός του 2021.
Τέλος, εκτιμά ότι, για το σύνολο του 2021, κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη και τα πράγματα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Θα υπάρξει περιορισμός της ζήτησης για ιατρικά προϊόντα, αλλά ο όμιλος θα προχωρήσει σε βελτίωση του μείγματος του χαρτοφυλακίου με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και τέλος, θα υπάρξει βελτιωμένη ρευστότητα κατά το β’ εξάμηνο της χρήσης.

Ήδη, από τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου, επιγραμματικά, επισημαίνουμε τα παρακάτω: α) οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 50,5% (από € 73,9 σε € 111,4 εκατ.), β) τα κέρδη μετα φόρων έφθασαν τα € 24,4 εκατ. έναντι € 2,8 εκατ. γ) το ebitda ανήλθε στα € 35,9 εκατ. έναντι € 9,5 εκατ., δ) ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα € 29,0 εκατ. έναντι € 38,2 εκατ. την 31/12/2020. Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

Από την πλευρά μας, δεν θα προχωρήσουμε σε κάποια πρόβλεψη, διότι διαπιστώνουμε ότι η Διοίκηση δεν έχει επαρκή άποψη για την πορεία της στο τρέχον έτος, ενώ το ίδιο θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ακόμη και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρίας. Εκτιμούμε ότι μία εταιρία που μπορεί και μεταβάλλει το μείγμα παραγωγής τόσο εύκολα και γρήγορα, ανάλογα με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της αγοράς, και που γενικά κινείται χωρίς έναν μακροπρόθεσμο στοχευμένο σχεδιασμό, δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες παραγωγικές και πελατειακές σχέσεις, στοιχεία που διασφαλίζουν σταθερότητα στη μακροχρόνια εξέλιξή της.

Παρακολουθούμε τη θετική πορεία της εταιρίας και της μετοχής, με ενδιαφέρον. Διατηρούμε τη μετοχή στον πίνακα παρακολουθούμενων μετοχών και των επενδυτικών επιλογών του Χ&Α, όπου τοποθετήθηκαν με καθυστέρηση και αρκετό δισταγμό, ακριβώς λόγω των παρατηρήσεων που παραθέτουμε πιο πάνω.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ, την οικονομική παρουσίαση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text