Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Αύξηση επενδύσεων κατά 5,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με "όχημα" τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας παραπάνω από 55% του επενδυτικού κενού των 9,7 δισ. ευρώ που παρουσίαζε η χώρα μέχρι και το 2019. Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% το 2021 και 15,1% το 2022, έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 7% το 2021 και 30,3% για το 2022 που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με βάση τις προβλέψεις, οι επενδύσεις θα αυξηθούν για φέτος κατά 2,4 δισ. ευρώ και κατά 3,2 δισ. ευρώ, το 2022. (εδώ)

 

Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά και σταθερά τη μετά-κορονοϊό εποχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα «στοιχήματα» αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. Προϋποθέτουν, είπε, έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. Διαβάστε εδώ.

 

Αισιοδοξία και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης διατυπώνει η ελβετική UBS. Η UBS καταγράφει στα θετικά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τα πιθανά έσοδα από τον τουριστικό κλάδο. Προβλέπει ισχυρή ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2022, κινούμενη αρκετά υψηλότερα από το μέσο επίπεδο των εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτικών οίκων. (εδώ)

 

Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ούτως ώστε να γίνει η Ελλάδα μια από τις πιο φιλικές χώρες για επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold Corporation, Χρήστος Μπαλάσκας, ανέφερε: "Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και αυτή η κυβέρνηση το επανεκκίνησε. Είμαστε ένα παράδειγμα επιτυχίας. (εδώ)

 

Οι 10 μεγάλες εστίες κινδύνου της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 θα παραμείνει υψηλό στο 10% του ΑΕΠ από το 9,7% το 2020, ενώ το επόμενο έτος αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 0,3% που προβλέπει η κυβέρνηση με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το δημόσιο χρέος, η Κομισιόν προβλέπει πως μετά από μια κατακόρυφη άνοδο που συνδέεται με την πανδημία, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς γύρω στο 209% του ΑΕΠ το 2021, για να μειωθεί στην περιοχή του 202% το 2022. (εδώ)

 

Η ανάκαμψη του τουρισμού φέτος αλλά και το 2022 θα δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στο ΑΕΠ μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης, εκτιμά η HSBC. Το βασικό σενάριο της HSBC είναι μια σταδιακή ανάκαμψη του ξένου τουρισμού η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, με το επίπεδο των ξένων τουριστών να φτάνει περίπου το 50% των επιπέδων πριν από την κρίση στο τρίτο τρίμηνο. Στη συνέχεια η ανάκαμψη θα είναι σταθερή, με την επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες θα είναι και πάλι μειωμένες κατά 50-60% φέτος από τα επίπεδα πριν από την κρίση και κατά 5%-10% το επόμενο έτος. Διαβάστε εδώ.

 

Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της ΤτΕ και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν «βλέπουν» τόσο μπροστά. Διαβάστε εδώ.

 

Πωλήσεις 228,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Cenergy Holdings το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ οι αυξανόμενες τιμές των μετάλλων έδωσαν ώθηση στο EBITDA, το οποίο είναι αυξημένο κατά 2,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι πετυχημένες συμμετοχές σε δημοπρατήσεις έργων και διεθνείς διαγωνισμούς συνεχίστηκαν αδιάκοπα και το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών έφτασε στις 31 Μαρτίου 2021 τα 650 εκατ. ευρώ. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Κέρδη €4,5 εκατ. έναντι ζημιών στο τρίμηνο για την Autohellas. Παρουσιάζει αύξηση 12,7% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €128,8εκ. έναντι €114,3εκ. το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €10,4εκ. έναντι €3,7εκ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 181%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Επενδύει σε "πράσινα" καύσιμα για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος η Mytilineos. Με βασική στόχευση την ανάδειξη βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών λύσεων, η συνεργασία προβλέπει την αποκλειστική χρήση και αξιοποίηση του BOOSTplus, ενός καινοτόμου και 100% «πράσινου» καυσίμου. Το BOOSTplus πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές καυσίμων και βιοκαυσίμων και έχει τη δυνατότητα, όταν προστίθεται σε κινητήρες πετρελαίου να βελτιώνει σημαντικά την απόδοσή τους με αισθητή μείωση των εκπομπών CO2 λόγω αποδοτικότερης καύσης. (εδώ)

 

Στα €15,3 εκατ. τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου ανακοίνωσε η ΤΙΤΑΝ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ανήλθε σε €371 εκ., μειωμένος κατά 3,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €56,1 εκ. έναντι €40,6 εκ. το 2020. Οι εκτιμήσεις για το 2021 παραμένουν θετικές, χάρη στις ευνοϊκές τάσεις στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Όλα δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη από το 2021. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί. Οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ περίπου το 2020 σηματοδοτούν πηγή επενδύσεων και κατανάλωσης για το 2021 και μετά, ενώ ταυτόχρονα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα παραμείνουν χαλαρές - με το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στα ίδια επίπεδα με του 2020. Πολύ σημαντικό ακόμη είναι ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να αντιστοιχεί στο 50% των αφίξεων του 2019, σε σύγκριση με το 25% πέρυσι. (εδώ)

 

Αναστασάτος (Eurobank): Ανάγκη γρήγορης και βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως δήλωσε, “σε αρχικό στάδιο η ύφεση στην Ευρώπη ήταν βαθύτερη και η ανάκαμψη πιο ρηχή σε σχέση με την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου”, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για την επάρκεια των κεφαλαίων και για την πορεία του πληθωρισμού. (εδώ)

 

Το οικονομικό ύψος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντροανατολικής Ευρώπης (CEEC), αυξήθηκε κατά 50,2% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι κινεζικές εισαγωγές από τις χώρες CEEC έφτασαν στα 8,17 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο, με ετήσια αύξηση 44,7%. Η Κίνα σχεδιάζει να εισάγει προϊόντα οικονομικής αξίας 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την CEEC, μέσα στην επόμενη πενταετία. (εδώ)

 

Η Tesla αναστέλλει τις συναλλαγές με bitcoin, λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ σε ένα tweet. Η είδηση οδήγησε σε πτώση την αξία του Bitcoin η οποία έπεσε περισσότερο από 10% μετά το tweet. Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν επίσης πτώση. Διαβάστε εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text