Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν… τζάμπα Ελλάδα – Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ.

Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν… τζάμπα Ελλάδα – Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν… τζάμπα Ελλάδα – Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ.

Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που πραγματοποιούνται εσχάτως, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα τιμήματα για τα προς πώληση assets είναι σχεδόν τζάμπα, όπως αποδεικνύεται και στις περιπτώσεις της Πειραιώς, της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Ελλάκτωρ.

Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι θα είναι το μοντέλο που εφαρμοστεί προσεχώς στη χώρα.

Οι ξένοι επενδυτές θα αγοράζουν Ελλάδα υπό το πρίσμα θα επενδύουν λίγα και θα ποντάρουν σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες.

Οι περιπτώσεις της Πειραιώς, του Ελλάκτωρ και της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνουν ότι με 850 εκατ. ουσιαστικά πουλήθηκαν τρεις πολύ σημαντικές εταιρίες της Ελλάδος σε ξένους επενδυτές.

Η περίπτωση της Πειραιώς

Στην Πειραιώς, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο Paulson με 260 εκατ. απέκτησε το 18,5% περίπου της τράπεζας και ουσιαστικά τον έλεγχό της.

Μπορεί να είχε επενδύσει σωρευτικά 760 εκατ. αλλά στην πράξη με 260 εκατ. ελέγχει την Τράπεζα Πειραιώς.

Η τρέχουσα αξία της επένδυσης του Paulson ανέρχεται στα 360 εκατ. σχεδόν στο 50% της συνολικής επένδυσης που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Στην πράξη όμως με 260 εκατ. κατέστη ο βασικότερος επενδυτής στην Πειραιώς και επί της ουσίας αγόρασε την τράπεζα με λίγα κεφάλαια.

Η περίπτωση Ελλάκτωρ

Η Reggeborgh, το ολλανδικό fund με συνολικά κεφάλαια που μπορεί να επενδύσει περί τα 130 εκατ. , θα αποκτήσει τον έλεγχο του Ελλάκτωρ.

Ο Ελλάκτωρ, που ελέγχει τον Άκτωρ, έχει 1,6 δις. ανεκτέλεστο, έχει σημαντικές παραχωρήσεις, όπως η Αττική Οδός, αλλά έχει και κερδοφόρα εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, ουσιαστικά πουλήθηκε στη Reggeborgh έναντι 128 – 130 εκατ. ευρώ.

Τα 130 εκατ. ευρώ προκύπτουν ως εξής:

  • Η Reggeborgh κατέχει το 14,79% ή 31,7 εκατ. μετοχές επενδύοντας 38 εκατ. ευρώ
  • Για το ποσοστό του Λ. Μπόμπολα που δυνητικά μπορεί να φτάσει το 12,51% θα επενδύσει 43 εκατ., με τιμή 1,60 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα εξασκηθεί πλήρως η option.

  • Θα αποκτήσει το 3,18% που κατέχει ο εφοπλιστής Διαμαντίδης, ο οποίος ήδη έχει λάβει 5 εκατ. ευρώ τίμημα, σε σύνολο 10 εκατ. που θα φτάσει η αγορά
  • Η Reggeborgh θα επενδύσει τουλάχιστον 37 εκατ. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 120,5 εκατ. με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ.

Το άθροισμα όλων αυτών 128-130 εκατ. ευρώ.

Μια μεγάλη, λοιπόν, κατασκευαστική εταιρεία όπως ο Ελλάκτωρ πωλείται έναντι 128 – 130 εκατ. ευρώ στη Reggeborgh.

Η ειδική περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε έναντι 454 εκατ. ευρώ συνολικά στο CVC Partner και αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας.

Αν και η έννοια του φθηνού ή μη στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ερωτηματικό καθώς δεν υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι κατά τη διαδικασία της πώλησης, εντούτοις μπορεί να ειπωθεί ότι η εταιρία πουλήθηκε φθηνά.

Πώληση NPEs σχεδόν τζάμπα

Στο κεφάλαια των πάμφθηνων ελληνικών assets που πουλιούνται σε ξένους επενδυτών πρέπει να συμπεριλάβουμε και την πώληση προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) ή τιτλοποιήσεων που έχουν λάβει ή θα λάβουν χώρα προσεχώς.

Υπολογίζεται ότι με 1,5 δις. ευρώ θα πουληθούν ή θα τιτλοποιηθούν NPEs σε ξένους επενδυτές συνολικής αξίας σχεδόν 70 δις.

Δηλαδή οι ξένοι επενδύουν 1,5 δις. και αποκτούν τον έλεγχο 70 δις.

Συμπέρασμα

Με 70 δις. NPEs που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί, και με Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Εθνική Ασφαλιστική, που έχουν συνολικό ενεργητικό 80 δις, επομένως το άθροισμα όλων αυτών 150 δις. ευρώ, πουλήθηκαν 2,35 δις.

Άρα επί της ουσίας οι ξένοι επενδυτές με 2,35 δις. αγόρασαν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 150 δις., δηλαδή με τιμήματα που αναλογούν στο 1,4% των προς πώληση στοιχείων.

 

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text