Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκχώρηση λιγνιτικών πακέτων από τη ΔΕΗ

Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκχώρηση λιγνιτικών πακέτων από τη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκχώρηση λιγνιτικών πακέτων από τη ΔΕΗ

Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα της αγοράς ηλεκτρισμού κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βερστάγκερ.

Στη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα και ήταν η πρώτη της κ. Βεστάγκερ κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, εξετάστηκαν ειδικότερα το θέμα της εκχώρησης λιγνιτικών πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ, το ελληνικό αίτημα για δημιουργία μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, το σχήμα για την αποζημίωση των μονάδων αποθήκευσης και τα διμερή συμβόλαια μεταξύ ΑΠΕ και βιομηχανίας.

Για τα λιγνιτικά πακέτα της ΔΕΗ, διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία και ο μηχανισμός αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Τα πακέτα λιγνιτικής ενέργειας θα διατίθενται μέσω του ενεργειακού χρηματιστηρίου και θα αξιοποιηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση η προθεσμιακή αγορά του target model.

Για τα διμερή συμβόλαια μεταξύ βιομηχανίας και ΑΠΕ, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής παρότρυνε τον ΥΠΕΝ να αξιοποιηθεί το παράδειγμα αντίστοιχων μηχανισμών που ισχύουν σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το κόστος εξισορρόπησης για τα συγκεκριμένα έργα, σκέψη που υπήρχε στο ΥΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση το σχήμα ενίσχυσης των συγκεκριμένων συμβάσεων αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από την Κομισιόν εντός του Ιουνίου.

Το ίδιο, αναμένεται να συμβεί και με το σχήμα ενίσχυσης των μονάδων αποθήκευσης, που επίσης θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση από την Επιτροπή εντός του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τέλος το μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συμπίπτει χρονικά με τον έτερο μηχανισμό που επίσης προωθεί η κυβέρνηση τον μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος CRM (Capacity Renumeration Mechanism).

Η κ. Βερστάγκερ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα νέο σχήμα το οποίο θα πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: να είναι σύμφωνο με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, να έχει προηγηθεί η αναμόρφωση της αγοράς και να περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία.

Καθώς η προσαρμογή του σχήματος αναμένεται να απαιτήσει χρόνο και λόγω του επείγοντος του θέματος της ενίσχυσης της ΔΕΗ, εξετάζεται να βρεθεί κάποιο άλλο πιο άμεσο σχήμα για τη στήριξη της ΔΕΗ σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text