Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο Τιτάνας κατατρόπωσε την ύφεση και χτίζει το μέλλον σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Ο Τιτάνας κατατρόπωσε την ύφεση και χτίζει το μέλλον σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Τιτάνας κατατρόπωσε την ύφεση και χτίζει το μέλλον σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Αν ισχύει το «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» ο Τιτάνας θα πρέπει να ετοιμάζεται για μια τελείως διαφορετική χρήση φέτος από αυτές που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν απλά κερδοφόρο, είναι το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2010. Η εκκίνηση των μεγάλων ιδιωτικών (Ελληνικό, Καστέλι κ.α) και Δημοσίων έργων στην Ελλάδα θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις επιδόσεις της εταιρείας καθώς στο παρελθόν η Ελλάδα έχει αποδειχθεί η αποδοτικότερη γεωγραφική ζώνη από όλες όσες δραστηριοποιείται.

Οι πρώτοι τρεις μήνες της χρονιάς είχαν πολλές και κυρίως θετικές αναγνώσεις, δείχνοντας ότι η επιστροφή που επιχειρείται από πέρυσι έχει και συνέχεια. Σε επίπεδο τζίρου παρατηρείται μείωση της τάξης του 3,6% κυρίως λόγω της «μετάφρασης» του δολαρίου, αλλά και όσων αγορών οι συναλλαγές γίνονται σε δολάρια. Ωστόσο, σε όρους όγκου οι ποσότητες είναι κατά κατηγορία προϊόντων αυξημένες περίπου κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι αυξημένα κατά 38% ευνοημένα από την αναβολή τακτικής συντήρησης στην Αμερική η οποία θα «κόστιζε» περί τα 10 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο. H λογική πίσω από την αναβολή της συντήρησης έχει να κάνει με την ισχυρή ζήτηση που παρατηρείται και η οποία έχει βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας της Αμερικής (από 11,6% σε 16,7%) Ακόμα και έτσι όμως η αύξηση των λειτουργικών κερδών παραμένει ικανοποιητική στο 17,7%.

Ισχυρότερη αύξηση και συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη είχαμε από την Ελλάδα η οποία ανεβάζει στροφές. Συγκεκριμένα παρά την οριακή αύξηση του τζίρου τα λειτουργικά αυξήθηκαν κατά 385% στα 6,8 εκατ. ευρώ. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μετά από πολλά τρίμηνα ζημιών έφεραν οριακά θετικό αποτέλεσμα ενώ τα Βαλκάνια σταθεροποιήθηκαν σε υψηλά επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας.

Κάτω από τη γραμμή των λειτουργικών κερδών υπάρχει αισθητή βελτίωση στα χρηματοοικονομικά έξοδα τα οποία από 21,7 εκατ. ευρώ έχουν μειωθεί στα 9,1 εκατ. ευρώ. Τα 15,3 εκατ. ευρώ στη γραμμή των καθαρών κερδών είναι από τα καλύτερα ξεκινήματα του ομίλου ενώ στην καθαρή θέση δε μεταφέρονται άλλες ζημιές απομείωσης όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 759 εκατ. ευρώ έναντι 684 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, καθώς επιβαρύνθηκε από την αποπληρωμή των 41 εκατ. ευρώ της δόσης για την εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της IFC σε Αίγυπτο και Βαλκάνια. Η δόση αυτή είναι η τελευταία και η κεφαλαιουχικές ανάγκες εκτιμώνται στα 100 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρήσης.

Με τις επιδόσεις του τριμήνου η εταιρεία βαδίζει με άνεση για λειτουργικά κέρδη πάνω από 300 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία κοντά στα 90 εκατ. ευρώ. Καταλύτης και σημείο αναφοράς θα είναι το ενεργειακό κόστος το οποίο όμως είναι συνδεδεμένο με τη ζήτηση. Μια ήπια αναπροσαρμογή τιμών μπορεί να εξομαλύνει τις πιέσεις χωρίς να διαταράξει τους όγκους πωλήσεων και από ό,τι φαίνεται το σενάριο αυτό κερδίζει πόντους όσο εξελίσσεται η χρονιά.

Η εκκίνηση των μεγάλων ιδιωτικών (Ελληνικό, Καστέλι) και Δημοσίων έργων στην Ελλάδα θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις επιδόσεις της εταιρείας καθώς στο παρελθόν η Ελλάδα έχει αποδειχθεί η αποδοτικότερη γεωγραφική ζώνη από όλες όσες βρίσκεται ο όμιλος σήμερα.

 

Πηγή: liberal.gr

Μάνος Χατζηδάκης

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text