Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 228 | Αποτελέσματα εταιριών: Το 2020 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος. Το 2021 προβάλλει ως αισιόδοξο και υποσχόμενο!

Αποτελέσματα εταιριών: Το 2020 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος. Το 2021 προβάλλει ως αισιόδοξο και υποσχόμενο!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποτελέσματα εταιριών: Το 2020 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος.  Το 2021 προβάλλει ως αισιόδοξο και υποσχόμενο!

Το 2020 ήταν ένα πολύ περίεργο έτος! Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά ούτε και ζημιογόνο, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος ακολουθούσε τα “σήματα” ενός συστήματος συναλλαγών ή της λογικής. Ήταν όμως ένα πολύ δύσκολο έτος σε επίπεδο πρόβλεψης αποτελεσμάτων.

 

Στα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων, υπήρξε η πλήρης ανατροπή: Διακοπή της λειτουργίας, για κάποιο διάστημα στην αρχή και για απροσδιόριστο στη συνέχεια. Διακοπή, έστω και προσωρινή, της λειτουργίας του διεθνούς εμπορίου. Απαγόρευση διακρατικών μετακινήσεων. Απαγόρευση κίνησης των καταναλωτών. Κλείσιμο του τουρισμού. Κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ. Προγράμματα που ανατράπηκαν και επενδύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.

 

Βγαίνουν οι εταιρίες “τραυματισμένες” από την περιπέτεια του 2020; Αρχικά νομίσαμε ότι αυτό θα συμβεί. Στη συνέχεια υποψιαστήκαμε ότι η βλάβη δεν θα είναι ανήκεστος. Στο τέλος, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, διαπιστώσαμε ότι, για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η ζημιά δεν είναι τόσο “τρομακτική” και δεν είναι καν αξεπέραστη. Αυτό άλλωστε προεξόφλησαν, ορθά, οι τιμές των μετοχών και οι χρηματιστηριακοί δείκτες, με την επίδοσή τους, από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

 

Η δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, ολοκληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Από την εξέτασή τους, την ανάγνωση ενός πλήθους οικονομικών δελτίων της χρήσης του 2020, αλλά και την επικοινωνία με ένα μεγάλο αριθμό εταιριών, προκύπτει ότι, σε πολλές εταιρίες, το 2020, ήταν σα να τραβήχτηκε μία μεγάλη “γραμμή τέλους” (της πανδημίας, αλλά -ειδικά για την Ελλάδα- και της πολυετούς κρίσης) και να γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στον τραπεζικό κλάδο, όπου, με το πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙ”, αλλά και τις συμπληρωματικές προσπάθειες των διοικήσεων, όντως πραγματοποιείται ένα νέο ξεκίνημα!

 

Το 2020, τελικά δεν ήταν ένα τόσο “χαμένο” έτος. Τουλάχιστον, ήταν ένα έτος όπου γράφτηκε ένα “τέλος”. Το 2021 προβάλλει αισιόδοξο, ελπιδοφόρο και υποσχόμενο. Κυρίως όμως, προβάλλει ως μία νέα αρχή σε μία θετική και ανοδική περίοδο της οικονομίας, της κοινωνίας και, αντανακλαστικά, της χρηματιστηριακής μας αγοράς.

 

Με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν 145 εισηγμένες εταιρίες, ως σύνολο, καταγράφονται πωλήσεις ύψους € 62,9 δισεκατομμυρίων, δηλαδή σημειώθηκε πτώση κατά 15,6%. Από την πλευρά των αποτελεσμάτων, για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, καταγράφονται ζημιές € 871,3 εκατομμυρίων, έναντι κερδών € 1.781,3 εκατομμυρίων κατά το 2019. Όμως, στα νούμερα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες (οι οποίες κατά το 2020 είχαν ένα ακόμη “μπερδεμένο” έτος -ελπίζουμε το τελευταίο) και τα δύο μεγάλα διυλιστήρια, που και αυτά είχαν ένα “περίεργο” έτος, λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου. Το θετικό ήταν ότι, στο σύνολο των 145 εξεταζόμενων εταιριών, υπήρξαν 63 που κατέγραψαν κέρδη.

 

Για το 2021, οι προβλέψεις, τόσο των ελλήνων, όσο και των ξένων αναλυτών, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά θετικές. Όπως θα διαβάσετε και στη σχετική σελίδα των προβλέψεων (εδώ), αναμένεται ότι οι πωλήσεις θα πλησιάσουν το επίπεδο του 2019, ενώ τα κέρδη, σε σχέση με το 2020, θα σημειώσουν αύξηση κατά 27,9%. Με βάση τις δικές μας, μέχρι σήμερα προβλέψεις, επί ενός δείγματος 19 εταιριών, προβλέπουμε αύξηση των κερδών κατά 32,7%.

 

Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς. Ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε οι Γενικές Συνελεύσεις. Οι αριθμοί θα αλλάξουν. Όμως, όσο και να αλλάξουν, η γενική εικόνα δε θα ανατραπεί: Το 2021 είναι μία πολλά υποσχόμενη χρονιά!

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text