Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθώς η χώρα βαδίζει προς το τέλος της πανδημίας, ένα πλήθος δηλώσεων, απ’ όλες τις κατευθύνσεις, αναφέρεται στις θετικές προσδοκίες για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια και στη βελτίωση των επενδυτικών προοπτικών της χώρας. Η θετικότητα αυτή όμως, δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το σημείο που βρισκόταν όταν ξεκινούσε η πανδημία.
Αυτό, κατά την άποψή μας, οφείλεται στην ασάφεια που εξακολουθεί να υπάρχει στην εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης, αφού τα στοιχεία των καθημερινών ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ, εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά. Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισής της, η εξέλιξη της πανδημίας εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της χώρας και αυτό το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει τις θετικές προσδοκίες.

****

Η χρηματιστηριακή αγορά, θα αναμένει την εξέλιξη των αριθμών κατά τις επόμενες εβδομάδες και τις πρώτες εντυπώσεις από την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου. Η επίδοση της χώρας κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, θα δημιουργήσει τις βασικές εντυπώσεις που θα “χρωματίσουν” την εικόνα της οικονομίας και θα προσδιορίσουν τη στάση των επενδυτών στο υπόλοιπο του έτους.
Παράλληλα, μετά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και την παύση της έκτακτης κατάστασης που διατηρείται σε αρκετούς ακόμη τομείς της αγοράς, θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να “κάνει ταμείο” και να διαπιστώσει το τελικό (ταμειακό) κόστος της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση που βρίσκεται η απασχόληση, καθώς, σήμερα, για κανένα από τα δύο, δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

****

Η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, είναι μία εξέλιξη που θα επηρεάσει όλο το κόσμο. Ειδικότερα για τη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από τον ταχύτερο περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον οποίο θα αναγκαστεί να επιβάλει και η ΕΚΤ, αλλά και από το κλίμα ελαφράς αύξησης των επιτοκίων που θα διαχυθεί στις αγορές των ομολόγων.

****

Μία τέτοια εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει ακόμη έναν “πονοκέφαλο” για την Κυβέρνηση, η οποία, κατά το 2022, θα πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα: την προσέλκυση επενδύσεων, την ορθή και αναπτυξιακή κατανομή και διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, τον περιορισμό της ανεργίας, την εξισορρόπηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την ολοένα και περισσότερο προσέγγιση των επόμενων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Θα είναι μία ενδιαφέρουσα περίοδος, γεμάτη γεγονότα, τόσο για την οικονομία, όσο και για το Χρηματιστήριο. Το στοίχημα και ο τελικός στόχος, θα βρίσκεται στο μέγεθος της ανάπτυξης του ΑΕΠ, τόσο για το 2021, όσο κυρίως για το 2022. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που, σχεδόν στο σύνολό τους αναφέρονται για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης άνω του 5,0%, τότε θα πρόκειται μία μεγάλη νίκη για την Κυβέρνηση και μία ακόμη μεγαλύτερη για τη χρηματιστηριακή αγορά.

****

Έχοντας υποστεί μία πολυετή ύφεση, η χώρα βρίσκεται σε χαμηλότερη βάση και σε σαφώς χαμηλότερο σημείο ανάπτυξης, απ’ ότι φυσιολογικά θα βρισκόταν σήμερα. Αυτό πέραν από την κατάσταση “αυξημένης ανοσίας” απέναντι σε μια βαριά ύφεση, που είχε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέπει και την ταχύτερη άνοδο των ποσοστών ανάπτυξης, σήμερα που επανέρχεται η κανονικότητα.
Το ίδιο ισχύει και για το Χρηματιστήριο, το οποίο μάλιστα, θα μπορούσε να έχει μία βελτιωμένη συμπεριφορά, στην περίπτωση κάποιου διεθνούς “χρηματοοικονομικού επεισοδίου”.

****

Παρατηρεί κάποιος την αγωνία και τη σπουδή των διοικήσεων πολλών εταιριών, να διαβεβαιώσουν την επενδυτική κοινότητα, ότι οι εταιρίες τους έχουν υιοθετήσει τα κριτήρια  ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) στην πολιτική και στις πρακτικές των εταιριών τους, ώστε να ενταχθούν στις σχετικές διεθνείς λίστες, ή να βγουν από τις “μαύρες λίστες” των επενδυτικών εταιριών και γελά, επειδή αντιλαμβάνεται ότι, τελικά, στην Ελλάδα, τα πάντα μπορούν να γελοιοποιηθούν και από “μαύρα” να αρχίσουν να θεωρούναι ως “άσπρα”.

****

Στο χαμηλότερο επίπεδό της από τη δεκαετία του 1950 έπεσε η αύξηση του πληθυσμού της Κίνας. Στο τέλος του 2020 η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισεκατομμύριο κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο. Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% σε δέκα χρόνια. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από το 1953 που διατηρούνται σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία. Με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text