Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 228 | Το Χρηματιστήριο στις 1500 μονάδες!

Το Χρηματιστήριο στις 1500 μονάδες!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Χρηματιστήριο στις 1500 μονάδες!

Το Χρηματιστήριο στις 1500 μονάδες

Πώς και πότε θα συμβεί

 

 

 

 

 

 

 

Η κρίση χρέους της Ελλάδας, των ετών 2010-2018, ήταν η βαθύτερη και είχε τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, σε όλη την ιστορία της νεότερης και της σύγχρονης Ελλάδας, και είχε καταλυτικές επιδράσεις στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική κατάσταση της χώρας.

 

Οι επιδράσεις της κρίσεις, ήταν βαρύτατες και για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Βεβαίως, η πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, από τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδά του, δε ξεκίνησε το 2010, αλλά από το Σεπτέμβριο του 1999, όταν βρέθηκε στις 6.355 μονάδες. Η πτώση επεκτάθηκε και επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, στις 440,88 μονάδες. Σε εκείνο το σημείο, η πτώση που είχε ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 1999, έφτανε στο 93,1%. Και η πτώση του κυριότερου χρηματιστηριακού κλάδου, του τραπεζικού, έφτασε στο 99,9%. Το μέγεθος των πτώσεων αυτών, αποτελεί ρεκόρ στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία.

 

Όμως, οι κοινωνίες δε μένουν στάσιμες. Σε κάποια στιγμή, τις περισσότερες φορές μετά από πολλές προσπάθειες και κόπο, ισορροπούν, ξεπερνούν τα προβλήματά τους και επανέρχονται σε ανοδική πορεία. Η ιστορία των κοινωνιών είναι γεμάτη από παρόμοιες περιπτώσεις.

 

Η οικονομία και το Χρηματιστήριο βρέθηκαν στα χαμηλότερα σημεία της περιόδου, στην αρχή της άνοιξης του 2016. Από τότε ξεκίνησε -δύσκολα και με αργούς ρυθμούς στην αρχή- μία κίνηση ανάκαμψης, η οποία επιταχύνθηκε από το 2017 και αναδείχθηκε ξεκάθαρα, από το 2018.

 

Τα οικονομικά και τα χρηματιστηριακά μεγέθη της χώρας θα ήταν, σήμερα, ασύγκριτα καλύτερα, εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία. Η ατυχής -για όλο το κόσμο- αυτή εξέλιξη, ανέκοψε τη δυναμική που ανέπτυσσε η ελληνική οικονομία και την οδήγησε και πάλι σε -μία ιδιόμορφη- ύφεση, αλλά και σε υψηλότερο δημόσιο χρέος. Βέβαια, η πανδημία προκάλεσε και μία σειρά εκσυγχρονιστικών εξελίξεων, αλλά και υποβοηθητικών δράσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δείχνει πλέον να διαπνέεται από μία εντελώς διαφορετική αντίληψη αναφορικά με την “αλληλεγγύη” μεταξύ των χωρών - μελών της, αντίληψη που ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο σε θέματα της χώρας μας, στο προσεχές μέλλον.

 

Το ζητούμενο όμως έχει να κάνει με το ποιά είναι σήμερα η οικονομική εικόνα της χώρας και, κυρίως, ποιά είναι η δυναμική του επιχειρηματικού της τομέα, αλλά και το πώς μπορεί αυτή η δυναμική να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια.

 

Σε παλαιότερες προβλέψεις μας, υπήρξαμε συντηρητικοί αναφορικά με την ανάπτυξη που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα κατά το 2021 και υπολογίσαμε ένα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μεταξύ του 1,8% - 1,9% (πρόβλεψη Οκτωβρίου 2020 - εδώ). Ο ενθουσιασμός που προσπαθεί να ενσπείρει η Κυβέρνηση, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους σε μία υψηλότερη πρόβλεψη. Όμως, κατά την άποψή μας, είναι ακόμη νωρίς -καλά καλά, δε γνωρίζουμε ακόμη το αποτέλεσμα του α’ τριμήνου, θα το μάθουμε στις 4 Ιουνίου.

Θα θέλαμε να δούμε το ρυθμό ανάπτυξης του β’ τριμήνου και να δούμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας προσέλκυσης του τουρισμού, κατά το γ’ τρίμηνο, πριν προχωρήσουμε σε κάποια ανοδική αναθεώρηση -και ελπίζουμε να αναγκαστούμε να το κάνουμε.

 

Όμως, υπάρχουν πολύ θετικά μηνύματα από τις εισηγμένες εταιρίες. Κυριαρχεί ένας ενθουσιασμός για τις εξελίξεις της επόμενης διετίας, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι πραγματικός. Ο ενθουσιασμός αυτός επιβεβαιώνεται και από τα -έστω λίγα- αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί για το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (εδώ). Για το σύνολο του έτους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, οι πωλήσεις θα καταγράψουν αύξηση κατά περίπου 17%, ενώ τα κέρδη των μεγαλύτερων εισηγμένων θα αυξηθούν, κατά μέσο όρο, κατά 27%. Βεβαίως, οι προβλέψεις αυτές θα αναθεωρηθούν αρκετές φορές μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, εάν το υπόλοιπο του έτους εξελιχθεί κανονικά, η εμπειρία λέει ότι, οι οποιεσδήποτε αποκλίσεις σε σχέση με τις σημερινές προβλέψεις, δε θα είναι σημαντικές.

 

Τί θα σημαίνει όμως μία αύξηση της κερδοφορίας, κατά μέσο όρο, πάνω από 20% για τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο; Και μάλιστα σε μία χώρα που ανακάμπτει από μία από τις βαθύτερες κρίσεις που γνώρισε, στις τελευταίες δεκαετίες, κράτος μέλος του ΟΟΣΑ; Πρόκειται για μια πολύ “όμορφη” και συναρπαστική επενδυτική ιστορία, που προσελκύει εύκολα διεθνείς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε μία ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, που ήταν ξεχασμένη για περισσότερο από μία δεκαετία. Άλλωστε, το μικρό μέγεθος της αγοράς αυτής, την κάνει να μη συνιστά σημαντικό ρίσκο για κάποιο fund που θέλει να τοποθετήσει ένα μικρό τμήμα των κεφαλαίων του σ’ αυτή.

 

Μετά από την -αναγκαστική- διακοπή του 2020, η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας βρίσκεται στα “ραντάρ” πολλών επενδυτικών οίκων, οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με πολύ θετικά σχόλια. Αυτό, από μόνο του, δε σημαίνει πολλά, είναι όμως ένα θετικό στοιχείο. Άλλωστε, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, βρίσκεται μόλις στα πρώτα σημεία του μακροχρόνιου ανοδικού της κύκλου. Ο κύκλος αυτός, εκτός κάποιας απρόοπτης ανατροπής, θα μπορέσει να διαρκέσει αρκετά χρόνια και, εφ’ όσον κατά το διάστημα αυτό αναπτυχθεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυξηθεί το “βάθος” της (δηλαδή υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός διαπραγματευόμενων εταιριών), θα υπάρξει ο χρόνος για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών με σημαντικά περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.

 

 

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι, το νούμερο “1.500 μονάδες” για το Γενικό Δείκτη, φαντάζει παράξενο για τους περισσότερους από μας -πολλοί, καινούργιοι επενδυτές, δε το έχουν δει ποτέ τους. Αυτό είναι λογικό. Άλλωστε, η τελευταία φορά που το είδαμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ήταν τον Απρίλιο του 2011, πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι, στη δεκαετία του 2000, οι 1.500 μονάδες, ήταν το σημείο που ολοκληρώνονταν κάποιες από τις τότε πτωτικές φάσεις της αγοράς.

 

Αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή, αν το ΑΕΠ κινηθεί πάνω από το 2,5% φέτος, αν τα κέρδη των εισηγμένων -για το 2021- αυξηθούν μεταξύ 15% και 20%, αν το τραπεζικό σύστημα πετύχει στη μείωση των “κόκκινων” δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και αν ξεκινήσουν μερικά εμβληματικά επενδυτικά έργα, τότε, οι 1.500 θα εμφανιστούν χωρίς κόπο και χωρίς να εκπλήξουν κανέναν, στους καλοκαιρινούς μήνες του 2022. Και από το σημείο εκείνο, αν ο μηχανισμός αύξησης του ΑΕΠ κινητοποιηθεί, τότε, οι επόμενες εκατοντάδες στην τιμή του Γενικού Δείκτη, θα είναι ακόμη πιο εύκολες.

 

Τί μας ανησυχεί και τί θα μπορούσε να ακυρώσει αυτή την πιθανή πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς; Οι κυριότερες επιφυλάξεις προκαλούνται από το ενδεχόμενο μη επίτευξης των προϋποθέσεων που θέσαμε παραπάνω.

 

Η δεύτερη μεγάλη επιφύλαξη αφορά στο διεθνές κλίμα. Η ανατροπή που θα  μπορούσε να υπάρξει στο ζήτημα του πληθωρισμού, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει τη διακοπή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και την αύξηση των επιτοκίων. Για να ξεπεραστεί αυτό “αναίμακτα” για τις αγορές, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα πρέπει να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα γίνει αυτό; Όμως, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, καθώς η Ελλάδα δε συμμετείχε στο χρηματιστηριακό “πάρτι” της προηγούμενης δεκαετίας, οι επιδράσεις που θα μπορούσε να υποστεί από ένα “γύρισμα” των διεθνών αγορών, μάλλον θα ήταν περιορισμένες.

 

Οι κοινωνίες, ποτέ δε μένουν στάσιμες. Πάντα, αν διοικηθούν σωστά, έχουν την τάση να ξεπερνούν τα προβλήματά τους και να επανέρχονται σε ανοδική τροχιά. Αυτό είναι το κύριο σημείο που θα πρέπει να συγκρατήσουμε και που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα χρόνια. Μετά το κλείσιμο ενός κύκλου, πάντα ανοίγει ένας καινούργιος, ανοδικός. Και στον κύκλο αυτόν, κινούνται τα πάντα: η οικονομία, η κοινωνία, η πολιτική και -αντανακλαστικά- το Χρηματιστήριο.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text