Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 228 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιταχύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο για το 2021 για την Ευρωζώνη. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (ΡΜΙ) στην Ευρωζώνη, που θεωρείται ότι αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, αυξήθηκε στις 53,8 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Μάρτιο, σημαντικά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. (εδώ)

****

Μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,6% το α' τρίμηνο του 2021 όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Η εξέλιξη αυτή, θέτει την περιοχή της ζώνης του ευρώ σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μέσα σε 12 μήνες, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οικονομολόγοι οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8% στο τρίμηνο και ετήσιο ποσοστό μείωσης 2%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο για την Ευρωζώνη. Η παραγωγή των εργοστασίων, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη νομισματική ζώνη τον Μάρτιο, αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Eurostat. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση 0,7%. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Στο 8,1% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένη τιμή) και στο 7,1% τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

****

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας προς το καλύτερο την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 3%. Για το επόμενο έτος αναμένεται ανάπτυξη τουλάχιστον 3,7%, τόνισε, και επισήμανε ότι η βελτιωμένη πρόγνωση βασίζεται στην πεποίθηση ότι εντός του β' τριμήνου του έτους θα καταστεί εφικτό να ανασταλούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε διάφορους τομείς της οικονομίας. (εδώ)

****

Γιατί φοβάται η ΕΚΤ τα κρυμμένα "κόκκινα" δάνεια από τις τράπεζες. Ένα νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, καθώς τόνισε ότι το 40% των τραπεζών της ευρωζώνης ουσιαστικά δεν έχουν κατορθώσει να “μετρήσουν” τον ακριβή αριθμό των κόκκινων δανείων που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της πανδημίας. (εδώ)

****

Επιταχύνθηκε ο εταιρικός δανεισμός τον Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΚΤ. Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν από 12 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο στα 50 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο δανεισμού από τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του εταιρικού δανεισμού επιβραδύνθηκε στο 5,3% σε ετήσια βάση από 7% τον Απρίλιο του 2020. (εδώ)

****

Ο κίνδυνος κρίσης χρέους στην περιφέρεια της ΕΕ είναι υπαρκτός και η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Ανοιχτή είναι η συζήτηση και οι αψιμαχίες στους κόλπους της ΕΚΤ για την “επόμενη ημέρα της Covid-19”, μολονότι πρόσφατα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι θα ήταν “πρόωρο” να μιλήσουμε για τη χαλάρωση της υποστηρικτικής πολιτικής. Η πλημμυρίδα ρευστού ανεβάζει την κερδοσκοπική μανία για ανάληψη ολοένα και περισσότερου ρίσκου, εκτοξεύοντας στα ύψη το λεγόμενο «πλασματικό κεφάλαιο». (εδώ)

****

Tην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις αυξημένες αγορές ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας, επαναβεβαίωσε η πρόεδρος της Κρ. Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ αναμένει ότι από την μέχρι τώρα πρόοδο των εμβολιασμών η χρονιά φέτος δεν θα χαθεί εντελώς για τον τουρισμό όπως συνέβη πέρυσι. Εκτιμά ωστόσο ότι οι οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, στην καλύτερη περίπτωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο κάποια κράτη - μέλη θα καθυστερήσουν περισσότερο. (εδώ)

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text