Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 228 | Οι (χρηματιστηριακοί) ψύλλοι: Σύγκριση πορείας ΜΠΕΛΑ / ΣΑΡ

Οι (χρηματιστηριακοί) ψύλλοι: Σύγκριση πορείας ΜΠΕΛΑ / ΣΑΡ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι (χρηματιστηριακοί) ψύλλοι: Σύγκριση πορείας ΜΠΕΛΑ / ΣΑΡ

Σε άρθρο που δημοσιεύσαμε στις συνδρομητικές σελίδες με τίτλο “Οι (χρηματιστηριακοί) ψύλλοι”, (εδώ), αναφερθήκαμε στον τρόπο παρακολούθησης της πορείας δύο εταιριών και μίας γρήγορης αντίληψης για το ποιάς η πορεία υπερέχει έναντι της άλλης.

Για λόγους που εξηγούμε στο άρθρο, είχαμε επιλέξει τις μετοχές της JUMBO (ΜΠΕΛΑ) και της ΣΑΡΑΝΤΗΣ (ΣΑΡ). Ως αρχική ημερομηνία του διαγράμματος, είχαμε πάρει την ημέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του το εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, δηλαδή την 26/2/2019. Την ημέρα εκείνη, η μετοχή της ΣΑΡ είχε € 7,20 και της ΜΠΕΛΑ €14,80. Η μεταξύ τους σχέση (14,8 / 7,2) ήταν 2,06. Με βάση τις τιμές της 13/5/2021, ΜΠΕΛΑ € 16,28 και ΣΑΡ € 8,7, η σχέση διαμορφώνεται στο 1,87.

Άρα, ως πρώτο συμπέρασμα λαμβάνουμε το ότι, στο διάστημα αυτό, η ΣΑΡ, είχε καλύτερη “σχετική απόδοση” από τη ΜΠΕΛΑ. Όταν η σχέση κινείται κάτω από το αρχικό 2,06, σημαίνει ότι καλύτερη απόδοση έχει η ΣΑΡ. Όταν κινείται πάνω από το 2,06, σημαίνει ότι, στο διάστημα αυτό, καλύτερη απόδοση έχει η ΜΠΕΛΑ. Από το διάγραμμα, επίσης διαπιστώνουμε ότι η σχέση αυτή “βυθίστηκε” υπέρ της ΣΑΡ.

Όμως, από τα τέλη Φεβρουαρίου (σχέση: 25/2/2021=1,44), η σχέση αυτή αρχίζει να αλλάζει υπέρ της ΜΠΕΛΑ (σημερινή σχέση = 1,87).

Ο επιμελής “ψύλλος” της αγοράς, πρέπει να έχει ένα παρόμοιο διάγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν το είχε, θα έβλεπε ότι η σχέση “κόλλησε” γύρω στο 140 - 1,45 (κάτω τμήμα του διαγράμματος) για διάστημα 4 μηνών. Και συνεπώς, είχε φτάσει στα “όριά” της και άρα, έπρεπε να είχε “πηδήξει” τότε, στη μετοχή της ΜΠΕΛΑ.

(Το άρθρο αυτό έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επί των συναλλαγών).


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text