Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Reuters: "Ολοκληρωμένη αξιολόγηση" στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο για την πορεία του PEPP

Reuters: "Ολοκληρωμένη αξιολόγηση" στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο για την πορεία του PEPP

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προετοιμάζουν την σκηνή για μια νέα αναμέτρηση στην επόμενη συνεδρίαση τους στις 10 Ιουνίου όσον αφορά το μέλλον του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας τους συνάντησης που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης και το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες αναμένεται να υποχρεώσουν τους αξιωματούχους να βάλουν στο τραπέζι το ερώτημα αν είναι καιρός να αρχίσουν σταδιακά να συρρικνώνουν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη, καθώς στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ακούγονται φωνές και από τις δύο πλευρές, για διατήρηση και συρρίκνωση του προγράμματος.

Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο Klaas Knot από την Ολλανδία και ο Martins Kazaks από τη Λετονία, έχουν δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης του μετριασμού των αγορών στο πλαίσιο του PEPP, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, στις 22 Απριλίου, οι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι "θα πρέπει να διενεργηθεί μια νέα ολοκληρωμένη αξιολόγηση στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούνιο".

Αναφέρουν ταυτόχρονα ότι ακόμα και αν ξεκινήσει η συρρίκνωση του PEPP,  η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια. "Μια ευρεία υποστήριξη παραμένει κρίσιμη πέραν του χρονικού διαστήματος της πανδημίας προκειμένου", προσθέτει η ΕΚΤ.

Το PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2022, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι να κρίνει το Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text