Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 228 | Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου 13 Απριλίου - 14 Μαΐου 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου 13 Απριλίου - 14 Μαΐου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 228 - Μάιος 2021

 

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου

13 Απριλίου - 14 Μαΐου 2021


14/5/2021

 

Οι 16+19 μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν εκ βάθρον την Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος από τη διαλειτουργικότητα του e-Άδειες με την Πυροσβεστική και με τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφου, τη δημιουργία κοινής γνωμοδοτικής ομάδας για τη συγχώνευση διαφόρων εγκρισεων που απαιτούνται για την άδεια δόμησης και το οnline cost calculator για το κόστος άδειας δόμησης στις ιστοσελίδες των Δήμων. Μέσα από αυτό το πλέγμα μεταρρυθμίσεων η Ελληνική Κυβέρνηση φιλοδοξεί να γίνει η Ελλάδα αφενός ελκυστική προς τους επενδυτές και αφ ετέρου να ενισχυθεί η απασχόληση και να αυξηθεί το ΑEΠ. Διαβάστε εδώ.

 

Σε διπλή δόση ύψους 7,8 δισ. ευρώ στοχεύει για το 2021 η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί δηλαδή με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να έρθει και η πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο. Πρώτο χρονικό ορόσημο για τα έργα θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, που σημαίνει ότι τα 3,9 δισ. ευρώ της δόσης, από τα οποία τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βαρύνουν το δημόσιο χρέος, θα έρθουν μετά τις προκαταβολές που υπολογίζονται τον Αύγουστο. (εδώ)

 

Δεν υπάρχουν φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού. Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν υπάρχουν φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο τόνισε ότι «για πολλούς στην Ευρώπη το 2% είναι ταβάνι και όχι στόχος, αυτό είναι πρόβλημα. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι στόχος». (εδώ)

 

Ανάπτυξη της τάξης του 7% για το ελληνικό ΑΕΠ αναμένει η Fitch το 2022. Ο ανώτερος διευθυντής της S&P Global Ratings, Μάρκο Μρσνικ, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες. «Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή. Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης», ανέφερε. (εδώ)

 

Υψηλό, αλλά παραμένει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθοριστικοί παράγοντες είναι η εδραίωση ισχυρής ανάπτυξης με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με το «σωστό μήνυμα» από την πλευρά της κυβέρνησης προς τις αγορές με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. (εδώ)

 

Σε διπλή δόση ύψους 7,8 δισ. ευρώ στοχεύει για το 2021 η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί δηλαδή με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να έρθει και η πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο. Πρώτο χρονικό ορόσημο για τα έργα θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, που σημαίνει ότι τα 3,9 δισ. ευρώ της δόσης, από τα οποία τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βαρύνουν το δημόσιο χρέος, θα έρθουν μετά τις προκαταβολές που υπολογίζονται τον Αύγουστο. (εδώ)

 

13/5/2021

Αύξηση επενδύσεων κατά 5,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με "όχημα" τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας παραπάνω από 55% του επενδυτικού κενού των 9,7 δισ. ευρώ που παρουσίαζε η χώρα μέχρι και το 2019. Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% το 2021 και 15,1% το 2022, έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 7% το 2021 και 30,3% για το 2022 που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με βάση τις προβλέψεις, οι επενδύσεις θα αυξηθούν για φέτος κατά 2,4 δισ. ευρώ και κατά 3,2 δισ. ευρώ, το 2022. (εδώ)

 

Η Ελλάδα οικοδομεί σταδιακά και σταθερά τη μετά-κορονοϊό εποχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα «στοιχήματα» αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. Προϋποθέτουν, είπε, έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. Διαβάστε εδώ.

 

Αισιοδοξία και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης διατυπώνει η ελβετική UBS. Η UBS καταγράφει στα θετικά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τα πιθανά έσοδα από τον τουριστικό κλάδο. Προβλέπει ισχυρή ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2022, κινούμενη αρκετά υψηλότερα από το μέσο επίπεδο των εκτιμήσεων των διεθνών επενδυτικών οίκων. (εδώ)

 

Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ούτως ώστε να γίνει η Ελλάδα μια από τις πιο φιλικές χώρες για επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold Corporation, Χρήστος Μπαλάσκας, ανέφερε: "Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και αυτή η κυβέρνηση το επανεκκίνησε. Είμαστε ένα παράδειγμα επιτυχίας. (εδώ)

 

Οι 10 μεγάλες εστίες κινδύνου της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 θα παραμείνει υψηλό στο 10% του ΑΕΠ από το 9,7% το 2020, ενώ το επόμενο έτος αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 0,3% που προβλέπει η κυβέρνηση με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το δημόσιο χρέος, η Κομισιόν προβλέπει πως μετά από μια κατακόρυφη άνοδο που συνδέεται με την πανδημία, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς γύρω στο 209% του ΑΕΠ το 2021, για να μειωθεί στην περιοχή του 202% το 2022. (εδώ)

 

Η ανάκαμψη του τουρισμού φέτος αλλά και το 2022 θα δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στο ΑΕΠ μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης, εκτιμά η HSBC. Το βασικό σενάριο της HSBC είναι μια σταδιακή ανάκαμψη του ξένου τουρισμού η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, με το επίπεδο των ξένων τουριστών να φτάνει περίπου το 50% των επιπέδων πριν από την κρίση στο τρίτο τρίμηνο. Στη συνέχεια η ανάκαμψη θα είναι σταθερή, με την επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες θα είναι και πάλι μειωμένες κατά 50-60% φέτος από τα επίπεδα πριν από την κρίση και κατά 5%-10% το επόμενο έτος. Διαβάστε εδώ.

 

Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της ΤτΕ και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν «βλέπουν» τόσο μπροστά. Διαβάστε εδώ.

 

12/5/2021

Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα η ΕΕ στις εαρινές προβλέψεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, ώθησαν την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά ύφεση το 2020 (-8,2%). Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον, τονίζει η Επιτροπή. (εδώ)

 

Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης. Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, τροφοδοσία εκδηλώσεων, εξυπηρέτηση ποτών και άλλες δραστηριότητες εξυπηρέτησης τροφίμων, που επηρεάζονται από την έξαρση του κορονοϊού. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι ανοιχτό σε εταιρίες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019. (εδώ)

 

Μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι, αλλά και πιο μικρές εταιρίες, μπαίνουν στην «κούρσα» της κρίσιμης για την ενεργειακή μετάβαση τεχνολογίας του υδρογόνου, με προτάσεις που οδηγούν μελλοντικά στη χρήση του υδρογόνου σε βιομηχανίες, θαλάσσιες μεταφορές αλλά και στα τρένα. Στην πρόσκληση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «Υδρογόνο», κατατέθηκαν 23 συνολικά προτάσεις. (εδώ)

 

Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας, χάρη και στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνει η ING. Προσθέτοντας τα μέτρα στήριξης στα οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οίκος υπολογίζει ότι το συνολικό ελληνικό «πακέτο» για την πανδημία ισοδυναμεί με το 32,1% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. (εδώ)

 

Προς ριζική αλλαγή οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, Γιάννης Γιαρέντης, μίλησε για δομικό μετασχηματισμό του ΕΛΑΠΕ, ώστε να μην υπόκειται κάθε φορά σε θετικό ή αρνητικό ισοζύγιο. Η αυξομείωση των τιμών των ρύπων, από τη μία και από την άλλη η αναμενόμενη μεγάλη ενσωμάτωση στα επόμενα χρόνια νέων ΑΠΕ στο Σύστημα υπαγορεύουν τη λύση του δομικού μετασχηματισμού του ΕΛΑΠΕ, επισήμανε ο κ. Γιαρέντης. (εδώ)

 

Ώθηση 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ, είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να κλείσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. (εδώ)

 

Μειώνεται η προκαταβολή φόρου, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, ορίζεται από 100% σε 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και στο 70% για τις επιχειρήσεις εκτός των τραπεζών. Για το 2022 η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται στο 80% ενώ παρατείνεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

 

11/5/2021

 

Ποιοι αποταμίευσαν 5 τρισ. μέσα στην πανδημία και ποια ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την Oxford Economics, μόνο στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι καταναλωτές έβαλαν στην άκρη περί τα 4,7 τρισ. δολάρια, με μεγάλο πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, πέρα από την αύξηση της αποταμίευσης για λόγους πρόνοιας έναντι μελλοντικών αναγκών, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς των οικονομικών μονάδων σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και υψηλής αβεβαιότητας, στη συγκυρία της πανδημίας παρατηρήθηκε και αναγκαστική αποταμίευση. Η αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης σε 8,2% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε ετησιοποιημένη βάση οφείλεται κυρίως στην αναγκαστική αναβολή της κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων, στην προσωρινή αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων και στην ευρεία συμμετοχή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα προγράμματα κρατικής στήριξης εισοδήματος. (εδώ)

 

Η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, με την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ να τοποθετείται τον Ιούλιο. Τόνισε μάλιστα ότι το ελληνικό σχέδιο είναι από τα πιο σημαντικά στην Ε.Ε., και το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όχι μόνο τις επιχορηγήσεις, αλλά και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που της αναλογούν, για να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, το καθιστά ακόμη σημαντικότερο. (εδώ)

 

Ο Επικεφαλής Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank, Κώστας Κωστής, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του ελληνικού κράτους. «Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η πορεία του ελληνικού κράτους ήταν επιτυχής ή όχι μέχρι σήμερα, θα πρέπει στην αξιολόγησή μας να λάβουμε υπ’ όψιν τους στόχους που έθετε το ίδιο το κράτος για τον εαυτό του» επεσήμανε ο κ. Κωστής τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να αγνοούμε πως η Ελλάδα ζει στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, η οποία μπόρεσε να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και ότι συμμετέχει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτεύγματα τα οποία είναι αδύνατον να παραγνωρίσουμε». (εδώ)

 

Ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ θα δοθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ για τη διετία 2020-2021 και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων. Δήλωσε ότι το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο η υπέρβαση αυτή θα καλυφθεί όσο επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα. «Η κάλυψη θα είναι από την ανάπτυξη και όχι από μέτρα λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. (εδώ)

 

“Ταβάνι” χτύπησε η εισπραξιμότητα των φόρων στο διάστημα της καραντίνας φθάνοντας στο 91,31% τον Μάρτιο 2021 από 79,04% τον Φεβρουάριο που ήταν ένας αντικειμενικά δύσκολος μήνας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των τελευταίων δόσεων που έληγαν για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η εικόνα τον Μάρτιο ήταν πολύ διαφορετική με την εισπραξιμότητα των φόρων να παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση και να απέχει μόλις λίγα σκαλοπάτια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%. Το 91,31% θεωρείται ποσοστό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα που είχε μια δυσκολία στο να πιάσει αυτές τις ταχύτητες την ώρα που οι δανειστές θεωρούν αυτόν τον τομέα κομβικό για την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πλεονάσματα. (εδώ)

 

Πραγματοποίηση "πράσινων" επενδύσεων 44 δισ. έως το 2030. “Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. “Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. (εδώ)

 

 

10/5/2021

 

Στην 3η θέση, ως προς το ποσοστό απορρόφησης της συνολικής Ενωσιακής Στήριξης για το σύνολο των ταμείων, κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα στα κράτη - μέλη, σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα πληρωμής της κάθε χώρας. Τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα βρίσκονταν στην 12η θέση. Από το 2019 μέχρι και σήμερα, η ποσοστιαία απορρόφηση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αυξήθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου το 2014, μέχρι και το τέλος του 2018, είχαν πραγματοποιηθεί, αθροιστικά, δαπάνες της τάξεως των 4 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2020 οι δαπάνες ανήλθαν στα 10 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2021, οι δαπάνες άγγιξαν τα 10,3 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τρέξουν μέχρι και το τέλος του χρόνου από το Ταμείο Ανάκαμψης, βοηθώντας τον εκσυγχρονισμό και τη μεγέθυνση τους στα μέτρα αντιστοίχου μεγέθους επιχειρήσεων της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει η ΕΕ για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου. Αφορούν πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Μαζί βέβαια, θα τρέξει και το "εξοικονομώ και αυτονομώ" ειδικά για εμπορικά ακίνητα. (εδώ)

 

Τον Ιούνιο η εκταμίευση κεφαλαίων κίνησης, για ενίσχυση της εστίασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ι. Τσακίρη. Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα. Στον χώρο των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων η κυβέρνηση έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος. Με το πρόγραμμα "Elevate Greece" υπάρχει άμεση στήριξη με επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά προγράμματα ενίσχυσης τους και ανάπτυξης επενδύσεων, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. (εδώ)

 

Είκοσι τρεις κλάδοι της ελληνικής οικονομίας άντεξαν στην υγειονομική κρίση το 2020 και κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων το προηγούμενο έτος. Οι κλάδοι αυτοί διασώθηκαν καθώς οι υπόλοιποι 64 παρουσίασαν σημαντική μείωση των πωλήσεων. Η μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρατηρείται στον κλάδο καταλυμάτων, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη πτώση λόγω των συνεπειών της πανδημίας, και γενικότερα σε κλάδους δραστηριότητας που προϋποθέτουν υψηλό βαθμό ανθρώπινης επαφής και ελευθερία μετακινήσεων μεταφορών. Οι κλάδοι που διασώθηκαν από την κρίση ευνοούνται από τη μείωση της προκαταβολής, καθώς επιβαρύνονται λιγότερο σε σχέση με πέρυσι που πλήρωσαν το 100%. (εδώ)

 

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ 12% έως 18% προβλέπουν διεθνείς οίκοι. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το Ταμείο της ΕΕ θα ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης κατά 3,5% σε ετήσια βάση, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μπλοκ θα «επιστρέψει στην προ-πανδημική φάση ανάπτυξης». Όσον αφορά το σχέδιο της Ελλάδας, προβλέπεται ανάκαμψη της τάξεως του 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Ωστόσο, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα δει αύξηση ύψους 12%, ενώ η S&P είπε ότι θα φτάσει στο 18%, στη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. (εδώ)

 

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει πως ο καταγεγραμμένος υψηλός τζίρος την περίοδο της πανδημίας στο λιανεμπόριο τροφίμων αρχίζει να μειώνεται λόγω επιστροφής στην κανονικότητα. Η επανεκκίνηση της εστίασης από 3 Μαΐου έφερε ανέτρεψε την ανάπτυξη του τζίρου των σούπερ μάρκετ από την εντός σπιτιού κατανάλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει ως συνέπεια ένα τμήμα, περίπου το 50% από τα 900 εκατ. ευρώ, ήτοι 450 εκατ. ευρώ, που κέρδισε ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το 2020 να κατευθυνθεί στον κλάδο της εστίασης και του υπόλοιπου λιανεμπορίου. (εδώ)

 

 

7/5/2021

 

“Μεγάλη ευκαιρία” χαρακτηρίζει για την ελληνική οικονομία τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης η Nichola James, Co-head of Sovereign Ratings του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar. Οι πολιτικές της ΕΚΤ υπήρξαν ιδιαίτερα υποστηρικτικές, καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξήθηκαν σημαντικά μετά το «ξέσπασμα» του COVID-19. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελλάδα εισήλθε στην τρέχουσα κρίση έχοντας αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχοντας μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα, που παρείχαν στην κυβέρνηση επαρκή δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων. Η αργή ανάκαμψη του Τουρισμού, αναμφίβολα, θα επηρεάσει δυσμενώς το έλλειμμα και το 2021 - αν και αυτό το αρνητικό γεγονός θα αντισταθμιστεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. (εδώ)

 

Τα ισχυρά πορτοφόλια ποντάρουν στο εμβολιαστικό rebound της Ελλάδας. Το εμβολιαστικό rebound βελτιώνει πολύ τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές καθώς η ανοσία του ενήλικου πληθυσμού σε ποσοστό 50% εκτιμάται πλέον ότι θα επιτευχθεί μέσα στον Ιούνιο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αισθητά υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα στην τριετία, με μοναδικό «γρίφο» το 2021, αφού όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αποδειχθούν ικανές να «κρατήσουν» τον τουρισμό. (εδώ)

 

Περίπου 4 δισ. ευρώ υπολογίζει η Societe Generale ότι θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2021. Οι αναλυτές της Societe Generale συγκρίνουν τα Σχέδια Ανάκαμψης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Όπως αναμενόταν, η Γερμανία και η Γαλλία δεν σκοπεύουν να κάνουν χρήση των δανείων που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν έχουν οικονομικό λόγο για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η Ιταλία έχει αιτηθεί το σύνολο του ποσού των δανείων που μπορεί να πάρει και η Ελλάδα πάνω από το 90%. (εδώ)

 

Πώς η Ελλάδα "τελείωσε" με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές σύμφωνα με την S&P. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, που ανάγκασε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας να βάλουν δάνεια συνολικού ύψους 19,2 δισ. ευρώ στον «πάγο», οι περισσότεροι από τους πελάτες που μπήκαν στο καθεστώς του μορατόριουμ έχουν αρχίσει πλέον να αποπληρώνουν κανονικά, διαπιστώνει η S&P. O οίκος μιλά για «φως στο τέλος του τούνελ», καθώς τα περισσότερα μορατόρια έληξαν στα τέλη του Μαρτίου με τις τράπεζες να μην πλήττονται από ένα κύμα χρεοκοπιών. (εδώ)

 

Τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα μπει σε μια εποχή δυναμικής ανάκαμψης», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Το καλοκαίρι θα είναι σχετικά πιο δύσκολο από προηγούμενα χρόνια, γι' αυτό θα έχουμε και συνέχιση των μέτρων ανάκαμψης, που έχουμε προβλέψει. Θα είναι πιο δύσκολο το καλοκαίρι, λόγω του ότι ο τουρισμός μας θα είναι μισός περίπου από ότι το 2019. Συνεπώς το καλοκαίρι δεν θα έχουμε την συνηθισμένη ένταση αλλά από εκεί και πέρα η οικονομία θα πάρει πολύ δυναμικά μπροστά. Από το Φθινόπωρο και μετά, καθώς θα αρχίσουν και οι δαπάνες για το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε χαρακτηριστικά. (εδώ)

 

 

6/5/2021

 

Αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Ο υπουργός σχολίασε και τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, όπου υπήρξε νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης (-0,4%), επισημαίνοντας ότι η μεθοδική δουλειά του ΟΔΔΗΧ και συνολικά του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης φέρνει θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα ανέφερε, στη δήλωσή του, ότι από τον Ιούλιο 2019, όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έως σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. (εδώ)

 

Βρετανοί και Γερμανοί κρατούν σε «καραντίνα» τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα χωρών τις οποίες θα μπορούν να επισκεφτούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες από τις 17 Μαΐου και μετά οπότε απελευθερώνονται τα ταξίδια από την Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η σχετική κατηγοριοποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου αλλά με βάση τις διαρροές που βλέπουν το φως δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα Ισπανία και Ελλάδα κατηγοριοποιούνται στην πορτοκαλί ομάδα και όχι στην πράσινη. (εδώ)

 

Η υγειονομική κρίση, η μείωση του ΑΕΠ και οι συνεχείς υποχρεώσεις επιστροφής αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 18% του ΑΕΠ, το 2020.

Κι αυτό, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται δραματικά, αλλά ο δείκτης εξάρτησης συνταξιούχων, ήτοι ο πληθυσμός ηλικιωμένων ηλικίας από 65 ετών και άνω, προς τον ενεργό πληθυσμό, ηλικίας από 20 έως 64, αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024 που απέστειλε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες για συντάξεις το 2020 εκτινάχθηκαν εξαιτίας των συνεπειών της πανδημικής κρίσης, αλλά και τις συνεχείς δικαστικές αποφάσεις που ακύρωσαν προηγούμενους, «μνημονιακούς» νόμους και οδήγησαν σε επιστροφές αναδρομικών ποσών, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. (εδώ)

 

Μια πρώτη κριτική του κυβερνητικού σχεδίου ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”. Σύμφωνα με κυβερνητικούς οικονομικούς παράγοντες, το 2026, χρονιά ολοκλήρωσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης η χώρα θα είναι διαφορετική. Η κατανάλωση ενέργειας θα προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ σε συνδυασμό με (εισαγόμενο) φυσικό αέριο, στους δρόμους θα κυκλοφορούν κυρίως ηλεκτρικά οχήματα, και τα δάση μας θα έχουν επεκταθεί κατά 165 χιλ. στρέμματα. Διαβάστε εδώ.

 

Ξεκινούν τα διαδικτυακά εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητας στην Κρήτη ανακοινώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης. Τα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητας θα διεξαχθούν στις 25, 26 & 27 Μαΐου και 2-3 Ιουνίου διαδικτυακά. Στα e-εργαστήρια μπορούν να συμμετέχουν νέοι από όλη την Κρήτη, που επιθυμούν να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τη δικιά τους «βιώσιμη» startup. (εδώ)

 

5/5/2021

Το ενδεχόμενο και οι αποζημιώσεις για τα “κουρέματα” του ενοικίου να καταβληθούν προκαταβολικά θα εξετάσει αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο. Θα ενεργοποιηθεί το δικαίωμά τους να μη φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει με την απλή αποστολή εξωδίκου και χωρίς να χρειαστεί να γίνει αγωγή εξώσεως. Επίσης, θα φανούν όλα τα «πιστωτικά» που δόθηκαν ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για τα «κουρέματα» που έγιναν μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020. Ήδη έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες χιλιάδες πιστωτικά στις μερίδες των ιδιοκτητών στο Taxis και πλέον αυτό που αναμένεται είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης ώστε να γίνει ο συμψηφισμός με το σχετικό ποσό. Διαβάστε εδώ.

 

Στα τέλη του 2022 θα επιστρέψει το ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, όπως αναγνωρίζει το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά και όπως επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του, που το συνοδεύει. Χωρίς τα μέτρα στήριξης, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Το πρόγραμμα 2022-24, που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αναφέρει ότι η θετική συνεισφορά του στο ΑΕΠ του 2021 είναι 4%. Μάλιστα, στο πρόγραμμα αναγράφεται ότι η αξία των μέτρων στήριξης θα φτάσει συνολικά τα 40,7 δισ. ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι τα πιο φθηνά στην Ευρώπη, εκτιμά η DZ Bank, η οποία αποτελεί μία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης. Η DZ Bank αποδίδει την τελευταία αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης τόσο στην επιτάχυνση των εμβολιασμών όσο και στο θετικό κλίμα που έρχεται από τις ΗΠΑ. Έπειτα από την αύξηση των αποδόσεων, όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης διαμορφώνονται σε σχετικά φθηνά επίπεδα, σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος. (εδώ)

 

Στα 32 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8 εκατομμυρίων ευρώ, από τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, ανέρχεται στο ύψος των 41.865.921,31 ευρώ και το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής σε 34.632.367,21 ευρώ. (εδώ)

 

 

30/4/2021

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές εντυπωσιακής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης στον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που καταγράφεται ομοβροντία θετικών εκθέσεων από όλους ανεξαιρέτως τους οίκους αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε κέρδη άνω του 5% τον Απρίλιο, ενώ υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, τραπεζών και επιχειρήσεων. Διαβάστε εδώ. - Υπάρχει παραπάνω είδηση για την υποστήριξη των διεθνών οίκων, να τα ενώσουμε

 

29/4/2021

"Βροχή" θετικών σχολίων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φέρνει η πρόοδος του εμβολιασμού και της διαδικασίας ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Fitch να ακολουθεί τις Moody’s και S&P σε αυτό το μπαράζ ισχυρών μηνυμάτων για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η υγειονομική κρίση θα υποχωρήσει αισθητά στα μέσα του έτους, επιτρέποντας στην κοινωνική επαφή να αρχίσει να ανακάμπτει. Ο οίκος δίνει παράλληλα "σήμα" για το τι είναι αυτό που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας προσεχώς, με την επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή του για τη χώρα μας να είναι στις 16 Ιουλίου. (εδώ)

“Ηλεκτρονικό μάτι” σε 54 χώρες για την ανίχνευση των εισοδημάτων και της περιουσίας των Ελλήνων αποκτά η εφορία με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διακίνησης “μαύρου χρήματος”. Οι ελεγκτικές αρχές θα ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συγκεκριμένων χωρών να τους αποστείλουν φέτος στοιχεία για το προφίλ και τις κινήσεις των Ελλήνων για το φορολογικό έτος 2019. Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου, τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού. (εδώ)

 

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και η Moody’s στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αφορμή την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν. Όπως επισημαίνει, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Προβλέπει περιορισμένη ανάκαμψη φέτος, με αύξηση 3,6%, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο παραμένει περιορισμένη από τις αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων. Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά, καθώς η αυξανόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ ενισχύει τις επενδύσεις. (εδώ)

 

28/4/2021

 

Την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν προκαλέσει οι διατάξεις με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες μεταξύ των εταιριών που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο της Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια Διεύθυνση της Ε.Ε. έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση ότι πρόκειται για κίνητρα που δεν εξασφαλίζουν ισότιμους και δίκαιους όρους ανταγωνισμού για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καθεστώτων. (εδώ)

 

Τα πρώτα € 4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας αναμένονται στα μέσα ή και στο τέλος του Αυγούστου, από εκεί και μετά, περίπου, θα έχουμε εισροές της τάξης των 6 δισ. ετησίως, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμη ότι τα 4 δισ. θα αφορούν σε έργα που θα έχουν ξεκινήσει ήδη αλλά και σε έργα που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Θα ξεκινήσουμε τα έργα άμεσα, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με το δικό μας ρίσκο και με τους δικούς μας πόρους, πριν την έγκριση και πριν πάρουμε τα χρήματα από το Ταμείο. Καλούμεθα, για να πετύχει το σχέδιο να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των επενδυτικών κονδυλίων μέσα σε ένα χρόνο και ταυτόχρονα να αυξήσουμε κατά 30% τις ιδιωτικές επενδύσεις, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης. (εδώ)

 

Υπό την πίεση της μεγάλης ζήτησης αλλά και των νέων συνθηκών που επικρατούν στις ενεργειακές αγορές, οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 47 ευρώ ο τόνος, έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο. Η αύξηση αποδίδεται σε μια σειρά από λόγους, όπως οι αγορές δικαιωμάτων για την κάλυψη των εκπομπών του 2020 η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και πιο μακροπρόθεσμοι λόγοι όπως η θέσπιση από την ΕΕ πιο φιλόδοξων στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέχρι το 2030. (εδώ)

 

Υπέρογκες, αποδεικνύονται οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κατοικία, καθώς 1 στους 3 καταβάλλει τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Cerved για την αγορά ακινήτων - κατοικιών στην Ελλάδα, η χώρα «φιγουράρει» στην κορυφή της Ε.Ε., όσον αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών, τα οποία διοχετεύουν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος σε δαπάνες κατοικίας. Το εν λόγω ποσοστό, ειδικότερα, ανέρχεται στο 36,2%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Βουλγαρία με ποσοστό 16% και στην τρίτη η Δανία με ποσοστό 15,6%. (εδώ)

 

Η Επιτροπή έλαβε επίσημα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Τα σχέδια αυτά καθορίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα δημοσίων επενδύσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει κάθε κράτος μέλος με τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Όπως δήλωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις. (εδώ)

 

27/4/2021

Η Ελλάδα έχει εναποθέσει σχεδον όλες τις αναπτυξιακές της ελπίδες στην εμπλοκή της με τα Προγράμματα της ΕΕ. Κατ’ αρχήν, στην αξιοποίηση της συμμετοχής στα διάφορα μακροχρόνια Τομεακά Προγράμματα που βρίσκονται υπό την σκέπη του κεντρικού προϋπολογισμού δράσης της ΕΕ για τα έτη 2021-2027, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ύψους €1,074 τρις, το 25% των οποίων πρέπει υποχρεωτικά να συνυφαίνεται με κλιματικές δράσεις. Η οικονομία της Ελλάδος απαιτείται να προσανατολιστεί περισσότερο προς την εξωστρέφεια, συμπληρωματικά μεν αλλά και πέραν της εξάρτησης της από την ηγεμονία του τουρισμού. Διαβάστε εδώ.

 

Το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ θέτουν στόχο να μην σταματήσουν οι αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία. Το εγχείρημα συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει αδιατάρακτα να δανείζεται από την αγορά ομολόγων και να διατηρεί συνθήκες ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα όταν θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό πρόγραμμα της ΕΚΤ για την πανδημία, δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, μετά τον Μάρτιο του 2022. (εδώ)

 

Ανάπτυξη και στόχους που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν με ουτοπία έχει την ευκαιρία να επιτύχει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του 2021. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας και της μεγάλης αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία και να δει μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Είναι μία εκτίμηση που πλέον δεν προέρχεται μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά επιβεβαιώνουν και ορισμένοι από τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους. (εδώ)

 

26/4/2021

Το ύψος των 15 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει φέτος το κόστος των μέτρων στήριξης, από 7,5 δισ. ευρώ των αρχικών προβλέψεων, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διατίθεται εντός της διετίας να ανέλθει σε 39 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος περιέγραψε παράλληλα το πλέγμα των βραχυπρόθεσμων πολιτικών που θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. (εδώ)

 

23/4/2021

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,4 δισ. ευρώ και μείωση 3,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

22/4/2021

Στην μετατόπιση της Ελλάδας από την κατηγορία 3 που προβλέπει “σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού”, στην κατηγορία 4 που προβλέπει “σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού” προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις ταξιδιωτικές του οδηγίες και πρόσθεσε περίπου 100 χώρες στο «Επίπεδο 4» ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις επιστημονικές συστάσεις του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών. (εδώ)

 

Ξεκινά η ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση της Ελλάδας που θα διαρκέσει έως το 2025 σύμφωνα με τη Citigroup. Συγκεκριμένα, στη νέα έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, η αμερικάνικη τράπεζα υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος στο 3,7%. Μόλις ένα μήνα πριν είχε δώσει πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 5,5%. Σε ό,τι αφορά το 2022 ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα εμφανίζεται σταθερή στην άποψή της ότι η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί. Πιο αναλυτικά, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα "τρέξει" το επόμενο έτος με ανάπτυξη της τάξης του 5,9%, αναβαθμίζοντας την εκτίμησή της ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το 5,7%, ενώ το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3,9% (από 2,6% πριν), το 2024 στο 3,2% (από 3,1% πριν) και το 2025 στο 3,1% (από 3,3%). Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η σωρευτική ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021-2022 θα κινηθεί πάνω από το 10%.(εδώ)

 

Στο 205,6% του ΑΕΠ το χρέος το 2020, στα €16,1 δισ. το έλλειμμα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε

ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2020 εκτιμάται στα € 341, 0 δισεκατομμύρια. Tο πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα € 11,2 δισ. το 2020 έναντι πλεονάσματος € 7,6 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Τέσσερις αλλαγές για τράπεζες, επενδυτικές και εταιρίες διαχείρισης. Στην ενσωμάτωση όλων των ευρωπαϊκών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία με στόχο την τραπεζική εποπτεία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με την κατάθεση νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το Πάσχα. Μία από τις αλλαγές, με άμεση επίπτωση στην ελληνική αγορά, αφορά στις εταιρίες διαχείρισης δανείων, οι οποίες στο εξής θα μπορούν να διαχειρίζονται και ομολογιακά δάνεια, ενώ μέχρι τώρα απαγορευόταν. Διαβάστε εδώ.

 

Μεγάλη η δυναμική των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, δηλώνει ο Ιωάννης Σμυρλής. Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, επισήμανε ότι διαθέτουν μεγάλη δυναμική και έχουν ως στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, την προώθηση των επενδύσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα. (εδώ)

 

 

21/4/2021

 

Société Générale: Νικήτρια και με διαφορά η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δρόμος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης άνοιξε μετά και τις εξελίξεις με το "πράσινο φως" του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, και η Société Générale εξετάζει ποιες χώρες θα δουν τα μεγαλύτερα οφέλη, σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πόροι αυτοί της Ε.Ε στις οικονομίες της ευρωζώνης. Διαβάστε εδώ.

 

Η νέα έκθεση του ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι η μεγέθυνση της οικονομίας κατά την τρέχουσα χρονιά θα μπορούσε να πλησιάσει το 4,0%. Σημαντική μεν, αρκετά ασθενέστερη δε από αυτή που θα ισοσταθμίσει τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε και που ακόμη προκαλεί η πανδημία. Ακόμη και σε αυτό το θετικό σενάριο, πλέον δεν αναμένεται επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα που είχε πριν τη νέα κρίση, αν δεν ολοκληρωθεί και η επόμενη χρονιά και μετέπειτα. Οι πιέσεις στην απασχόληση θα είναι ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα. Συνυπολογίζοντας πως η οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά σε κρίση από το 2008, ένα ιδιαίτερα μακρύ διάστημα, δεν υπάρχει περιθώριο να εφησυχάσει κανείς και να σκεφτεί πως η κατάσταση θα βελτιωθεί αυτόματα, σύντομα, ούτε με βεβαιότητα.Διαβάστε εδώ.

Δείτε την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, εδώ.

 

Στους θεσμούς δεν αρέσουν οι ρυθμίσεις οφειλών με πολλές δόσεις γιατί καταστρέφουν την κουλτούρα πληρωμών. Ακόμη και τώρα, εν μέσω πανδημίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση τη θέση τους αυτή ενόψει σχετικών σχεδίων για τις φορολογικές οφειλές, κάτι που είναι πιθανό να απασχολήσει τη διήμερη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. (εδώ)

 

ΤτΕ: Αυξημένη ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στο μεταξύ, αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2021. (εδώ)

 

Γ. Στουρνάρας: Να μην χαθεί η ευκαιρία της πράσινης ανάκαμψης. Όπως είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, η παρούσα συγκυρία προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία, με το τριπλό όφελος της ταυτόχρονης αντιμετώπισης της υγειονομικής, της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης. (εδώ)

 

 

20/4/2021

 

Μπαράζ ελέγχων και ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021. Μεταξύ των φορολογικών ελέγχων που προγραμματίζονται από την ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται 630 έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, 170 έρευνες, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ και εξαφανισμένους εμπόρους, 8.000 έλεγχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και 9.000 τελωνειακοί έλεγχοι με τη χρήση των συστημάτων ελέγχου X-rays. (εδώ)

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, το οικονομικό πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου. (εδώ)

 

Στα 479 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η αυξημένη συναλλακτική κίνηση που καταγράφηκε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της ΤτΕ συνδέεται με τις αυξημένες αγορές στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας. (εδώ)

 

Νέο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής των αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ένατης αξιολόγησης. Οικονομικό επιτελείο και εκπρόσωποι των θεσμών, σε μια αξιολόγηση-εξπρές, αναμένεται να σφραγίσουν τις τελικές αποφάσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρει ότι δεν αλλάζει τίποτα στον φετινό ΕΝΦΙΑ. (εδώ)

 

 

19/4/2021

 

Χρήστος Σταϊκούρας: Επιτάχυνση των διαδικασιών του Ταμείου Ανάκαμψης και της τραπεζικής ένωσης. Θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ΕΕ την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την τραπεζική ένωση, την ένωση των κεφαλαιαγορών και την προετοιμασία του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος, συζητήθηκαν στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin. (εδώ)

 

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για απολύσεις και αποζημιώσεις. Εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να έρθει μετά το Πάσχα στη Βουλή. Ενσωματώνει με αυτό τον τρόπο την συμπληρωματική δέσμευση της χώρας και στην 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για κατάργηση της διάκρισης μεταξύ των blue-white collars. (εδώ)

 

Στις αγορές με νέο 7ετές ομόλογο η Ελλάδα πριν αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Με τις μηχανές αναμμένες για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές των ομολόγων πριν ξεκινήσει η άνοδος των αποδόσεων για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για μέτρα στο εσωτερικό της χώρας. (εδώ)

 

Αμυντική συμφωνία 1,65 δισ. ευρώ υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ισραήλ. Ελλάδα υπέγραψε με το Ισραήλ την μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ δολαρίων, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο. (εδώ)

 

Κυβερνοασφάλεια: Οι επενδύσεις για να «θωρακιστεί» η Ελλάδα. Το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2021 περιλαμβάνει την επικαιροποίηση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια, με λεπτομερές πλάνο δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. (εδώ)

 

 

16/4/2021

 

«Αντοχές» επιδεικνύει ο κρατικός προϋπολογισμός στο α’ τρίμηνο του 2021, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 3,424 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,365 δισ. ευρώ, αλλά και πρωτογενούς πλεονάσματος 494 εκατ. ευρώ το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των καθαρών εσόδων, παρουσίασε κάμψη μόλις 669 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 11,4 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα δε, καθορίστηκαν σε 12,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 733 εκατ. ευρώ ή κατά 5,5% έναντι του στόχου. Διαβάστε εδώ.

 

Capital Economics: Η Ελλάδα θα επιστρέψει νωρίτερα στην κανονικότητα - Η ΕΚΤ θα "φροντίσει" τα ελληνικά ομόλογα και μετά το PEPP. Αν και το 2021 θα είναι ένα έτος αργής ανάκαμψης, το 2022 η Ελλάδα θα κερδίσει έδαφος και θα καταφέρει μάλιστα στη συνέχεια να επιστρέψει στην προ πανδημίας κανονικότητα αρκετά τρίμηνα νωρίτερα από άλλες οικονομίες. (εδώ)

 

Ανεβάζει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 η HSBC, προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για τη φετινή πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Κατά τη βρετανική τράπεζα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα είναι αργή και την τοποθετεί στο 2,2% από 3% που είχε προβλέψει σε αντίστοιχο report της στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ "ανεβάζει" στο 6% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022, από 5,5% πριν. (εδώ)

 

ΤτΕ: Έλλειμμα €4,13 δισ. στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 6,840 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,469 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΤτΕ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 4,13 δισ. ευρώ από 349 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. (εδώ)

 

Σδούκου: Μεταξύ των κορυφαίων χωρών της Ε.Ε. στα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση η Ελλάδα. Όπως ανέφερε, οι μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δράση "ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ", έχουν οδηγήσει σε μείωση του κόστους αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος κατά 30% περίπου, καθιστώντας το πιο προσιτό. (εδώ)

 

 

15/4/2021

 

Μειώσεις μισθών το 2020 έφερε η πανδημία. Ισχυρό ενδεχόμενο να καθυστερήσει πολύ η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εργασίας, με δεδομένο ότι η οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στους κλάδους του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος και των μεταφορών, θα παραμείνει αβέβαιη έως το τέλος της πανδημίας, διαβλέπει η ΓΣΕΕ. Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

 

Παραμένει αισιόδοξο το ΔΝΤ τόσο για τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους όσο και για την «αναίμακτη» επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με τον κ. Τόμσεν, για την πορεία του Δημοσίου Χρέους, παρά την πρόσφατη διόγκωση του εξαιτίας των πρόσθετων δαπανών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. (εδώ)

 

ESM: Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο κρίσης χρέους. Αν και η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση του ελληνικού χρέους και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, δεν διανύουμε μια ακόμα κρίση χρέους, γράφει σε άρθρο του ο Rolf Strauch, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, του μεγαλύτερου δηλαδή δανειστή της χώρας μας. Η Ελλάδα βγήκε περισσότερο ανθεκτική από την προηγούμενη κρίση χρέους. (εδώ)

 

Πτώση 3% έναντι των στόχων καταγράφεται στα έσοδα από τους φόρους το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Στα 3,4 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα. Αυξημένες οι δαπάνες για τα μέτρα στήριξης αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ένα μικρό «θαύμα» φαίνεται να έγινε τον Μάρτιο στο σκέλος των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού τα οποία, αν μετρηθεί η μη είσπραξη του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα γίνει στη συνέχεια, εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,8% αλλά αν εξαιρεθεί η παράμετρος «μέρισμα» είναι αυξημένα κατά 70 εκατ. ευρώ ή κατά 2,1% σε σχέση με το στόχο. (εδώ)

 

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της επιβατικής κίνησης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας και τον μήνα Μάρτιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας, για τον μήνα Μάρτιο καταγράφεται μείωση 60,9% σε σχέση με το 2020. Στα αεροδρόμια της χώρας διακινήθηκαν 402.536 επιβάτες, έναντι 1.028.680 επιβατών που είχαν διακινηθεί πέρυσι τον Μάρτιο. (εδώ)

 

Financial Times: Ευκαιρία επανεκκίνησης για την Ελλάδα το Σχέδιο Ανάκαμψης - Έπαινοι από Βρυξέλλες. «Μετά μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει την οικονομία της με ένα σχέδιο να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανοικοδόμησης και Ανάκαμψης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μεταμορφώσει το βιομηχανικό της μοντέλο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διορθώσει τα δημοσιονομικά της» (εδώ)

 

 

14/4/2021

 

Σε πρωτογενές έλλειμμα 7% του ΑΕΠ οδηγείται και το 2021 ο κρατικός προϋπολογισμός. Για την ώρα πάντως το συγκεκριμένο μέγεθος «κλειδώνει» για το 2021 στην περιοχή του 6,5% του ΑΕΠ μετά την νέα αναγκαστική αύξηση των πόρων για την αναχαίτιση των παρενεργειών από την πανδημική κρίση. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή αυξάνοντας τις πιστώσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την υγειονομική κρίση κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας. (εδώ)

 

Το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να βλέπει την άκρη στο τούνελ της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η κίνηση με τα self test για την COVID-19, σε συνδυασμό και με την αύξηση των ποσοτήτων των εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα, θα αλλάξουν σύντομα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό που αλλάζει και τα οικονομικά δεδομένα, είναι το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς που θα επιτρέψει σταδιακά την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη σταδιακή μείωση των μέτρων στήριξης. (εδώ)

 

Η Eurostat αλλάζει τη μεθοδολογία μέτρησης του δημοσιονομικού αποτελέσματος και ανατρέπει την εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τόσο για το 2020 όσο και για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές έλλειμμα για την περσινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει το 7,2% του ΑΕΠ - δηλαδή την πρόβλεψη που είχε γίνει στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Διαβάστε εδώ.

 

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στελεχών των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να συνταχθεί η δέκατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να δημοσιευθεί στις 26 Μαΐου, με απώτερο στόχο να κατατεθεί στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου, ενώ στις 20-21 Απριλίου αναμένονται οι επίσημες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία. (εδώ)

 

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Εξυγίανση τραπεζών και αύξηση απασχόλησης οι προκλήσεις της μετα-Covid εποχής. Η ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από κόκκινα δάνεια που θα αυξηθούν μετά την κρίση της πανδημίας και η συνέχιση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας ώστε να αυξηθεί η απασχόληση είναι δύο νέες συστάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στο αναθεωρημένο "Going for growth 2021". Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΟΟΣΑ, για την Ελλάδα, εδώ.

 

13/4/2021

Στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό 4,2%, ανακτώντας έτσι τις μισές απώλειες του 2020, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε, παράλληλα, ότι «ως οικονομικό επιτελείο λειτουργούμε όχι μόνο με βασικό σενάριο, αλλά και με δυσμενές σενάριο». Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη της κοινωνίας όσο είναι εφικτό και «υπάρχουν κινήσεις που προσαρμόζονται ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης». (εδώ)

 

Κατά 3 δισ. ευρώ αυξάνεται ο «λογαριασμός» στον κρατικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης το 2021. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμισης» που κατατέθηκε στη Βουλή. (εδώ)

 

Οικονομικό Επιμελητήριο: Τριάντα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Πρόταση για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέσω της επιστημονικής του επιτροπής. Προτείνονται ακόμα μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν αντικείμενο μεσο-μακροπρόθεσμης διαβούλευσης και εφαρμογής. (εδώ)

 

Πρωτογενές έλλειμμα 25 δισ. ευρώ και χρέος άνω των 355 δισ. ευρώ αφήνει πίσω της η πανδημία. Η τροπή που παίρνει πλέον η υπόθεση με το πρωτογενές έλλειμμα αρχίζει και σηκώνει τα πρώτα «εμπόδια», τόσο για την περαιτέρω εκτέλεση του προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς, όσο και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2022. (εδώ)

 

Ανάσα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Νέα δεδομένα για το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, δημιουργεί το ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί στην χώρα μας, ήτοι το 78% θα κατευθυνθεί τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια προς τον ΕΛΑΠΕ. (εδώ)

 

Nielsen: Αύξηση 1,9% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Αντίστοιχα, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά είδη στο σύνολό τους παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων σε αξία 1,2%. Άνοδο 4,2% σημείωσαν τα τρόφιμα και τα ποτά για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης και οικιακής χρήσης. (εδώ)


Το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε έρευνα καταναλωτών, με δείγμα 950 ατόμων την περίοδο 1-6 Απριλίου 2021 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των λόγω της εμφάνισης της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα. Η κρίση του κορωνοϊού αλλάζει ή επαναφέρει τις συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με στοιχεία που δείχνουν ότι 1 στους 2 καταναλωτές θα διατηρήσει τις συνήθειες υγιεινής και ασφάλειας και μετά το 2021, 1 στους 3 θα επισκεφθεί άμεσα εστιατόριο-ταβέρνα και 2 στους 3 κατάστημα ρούχων-παπουτσιών και 1 στους 2 καταναλωτές θα κάνουν διακοπές φέτος. Διαβάστε εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text