Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΛΠΕ: Γιατί αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου η (κρίσιμη) έκτακτη ΓΣ

ΕΛΠΕ: Γιατί αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου η (κρίσιμη) έκτακτη ΓΣ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΠΕ: Γιατί αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου η (κρίσιμη) έκτακτη ΓΣ

Αναβλήθηκε για τις 28 Μαΐου η έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ (που είχε κληθεί να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές του καταστατικού του ομίλου), καθώς κατά την έναρξη της διαδικασίας, το Ελληνικό Δημόσιο (δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Ομίλου με ποσοστό 35,5%), μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε σχετικό αίτημα, για τροποποιήσεις στις εισηγήσεις που τέθηκαν για ψηφοφορία, το οποίο εστιάζεται στον τρόπο επιλογής του ΔΣ. Κύκλοι των ΕΛΠΕ υπογραμμίζουν ότι «η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο Μετασχηματισμό της εταιρείας, που προχωρά σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου χωρίς καμία αλλαγή».

Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ

Προ ολίγου αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο των ΕΛΠΕ η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στην τροποποίηση του άρθρο 20 του Καταστατικού για την εκλογή-σύνθεση και αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει το Δημόσιο να διορίζει τα 4 από τα 11 μέλη του ΔΣ και τα υπόλοιπα να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ ή οποιουδήποτε συνδεδεμένου φυσικού ή νομικού προσώπου, εφόσον ασκήθηκε το δικαίωμα απευθείας διορισμού. Τα διοριζόμενα από το Δημόσιο θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας όπως ορίζονται από την πολιτική καταλληλότητας της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει 4 από τα 11 μέλη του ΔΣ εφόσον διατηρεί αμέσως ή εμμέσως τουλάχιστον το 35% των μετά ψήφου μετοχών της eταιρείας. Αν η συμμετοχή του Δημοσίου περιοριστεί κάτω από το ποσοστό αυτό, τότε το άρθρο που προβλέπει το «4 στους 11» θα μπορεί να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που θα λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία.

Τo ΜR είχε γράψει νωρίτερα ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ εστάλησαν χθες το βράδυ στη διοίκηση των ΕΛΠΕ και μεταξύ άλλων προτείνεται το ελληνικό Δημόσιο να ορίζει τα 2/5 των μελών του ΔΣ (δηλαδή τα 4 από τα 11 μέλη), δυνατότητα που προβλέπεται από το νόμο εναλλακτικά σε σχέση με τη δυνατότητα εκλογής όλων των μελών από τη Γενική Συνέλευση.

Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη αλλαγή από το ΤΑΙΠΕΔ ήρθε με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων των ΕΛΠΕ, με αιχμή του δόρατος την κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων και με αιτιάσεις ότι το Δημόσιο απεμπολεί δικαιώματα σε μια στρατηγικής σημασίας εταιρεία.

ΕΛΠΕ: Προχωρά ο μετασχηματισμός

Αρμόδιες πηγές των ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι «οι τροποποιήσεις αφορούν εναλλακτικές επιλογές για τη συμμόρφωση του καταστατικού με το ισχύον νομικό πλαίσιο», οι οποίες επίσης οδηγούν στην πλήρη συμμόρφωση της εταιρίας με την νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιρειών και εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται, «ο νόμος παρέχει δύο δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του ΔΣ. Tο διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Το ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες ενημέρωσε τη Διοίκηση για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ.

Αυτό σημαίνει ότι βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου, για αυτό και η Γ.Σ αναβλήθηκε για τις 28/5.

«Το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ, αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό».

 

Δείτε το δελτίο εδώ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text