Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | ΑΡΑΙΓ: Πώς διαπραγματεύονται τα δικαιώματα - Τιμή δικαιώματος - Συντελεστής αναπροσαρμογής

ΑΡΑΙΓ: Πώς διαπραγματεύονται τα δικαιώματα - Τιμή δικαιώματος - Συντελεστής αναπροσαρμογής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΡΑΙΓ:  Πώς διαπραγματεύονται τα δικαιώματα - Τιμή δικαιώματος - Συντελεστής αναπροσαρμογής

Σήμερα, 24/5/2021, αποκόπηκε το δικαίωμα προτίμησης για τη συμμετοχή των επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ).

Η προσαρμοσμένη, μετά την αποκοπή τιμή της μετοχής (και θεωρητική τιμή ανοίγματος της Δευτέρας 24/5/2021), ήταν, όπως σωστά υπολογίστηκε από το “μοντέλο υπολογισμού των σχέσεων της αμκ” που είχαμε δημοσιεύσει στις 18/5/2021 (δείτε εδώ), στα € 5,23.

 

Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την 27/5/2021 και θα διαρκέσει μέχρι την 4/6/2021.

 

Ως “δίκαιη τιμή” ενός δικαιώματος, αποκαλούμε την τιμή που πληρώνει κάποιος για την αγορά δικαιωμάτων, ώστε, αν στο ποσό της αγοράς των δικαιωμάτων προστεθεί και το ποσό των € 3,20 που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά μίας μετοχής, θα προκύπτει ακριβώς, η εκάστοτε “τρέχουσα τιμή” της μετοχής.

Η “δίκαιη” τιμή του δικαιώματος μπορεί να υπολογιστεί από: α) την τρέχουσα τιμή της μετοχής, β) την τιμή έκδοσης της νέας μετοχής και γ) τον αριθμό των δικαιωμάτων που απαιτούνται για κάθε μία νέα μετοχή.

Από τα παραπάνω, γνωστά είναι το (β) (€ 3,20) και το (γ) (3,809 δικαιώματα για κάθε νέα μετοχή).

Συνεπώς, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής (€ 5,35), αν σήμερα διαπραγματεύονταν δικαιώματα, αυτά θα έπρεπε να είχαν τιμή € 0,564, το ένα. (Ο υπολογισμός του παρακείμενου πίνακα θα γίνεται καθημερινά, μέχρι την 4/6/2021).

 

 

Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων θέλει προσοχή. Διαπραγματεύονται με τον ίδιο τρόπο που διαπραγματεύονται οι μετοχές, μόνον που τα δικαιώματα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Μετά την 4/6/2021, η αξία τους θα είναι μηδενική.

Γενικά όμως, διαπραγματεύονται με βάση την εξέλιξη της τιμής της υποκείμενης μετοχής (ΑΡΑΙΓ στη συγκεκριμένη περίπτωση). Η εμπειρία λέει ότι, τις πρώτες μέρες, υπάρχει μία κανονική “αντιστοιχία” μεταξύ της τιμής της μετοχής και της τιμής των δικαιωμάτων. Όμως, συχνά, στις τελευταίες μέρες διαπραγμάτευσής τους, η τιμή υποχωρεί. Βέβαια, ουδείς εγγυάται ότι αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της ΑΡΑΙΓ.

 

Με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 21/5/2021 (€ 5,76) και τη σημερινή τιμή ανοίγματος (€ 5,23), υπολογίζεται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής για τις παλαιές τιμές: 5,23/5,76 = 0,90798611.
Για να υπάρχει “συνέχεια” στα διαγράμματα, πολλαπλασιάζουμε όλες τις παλαιότερες τιμές (από την ημερομηνία εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο, έως την 21/5/2021) με το συντελεστή αυτόν.

 

Το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, είχε εκφραστεί θετικά για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, ακόμη και όταν αυτή βρισκόταν κάτω από τα € 4,00. Η άποψή μας παραμένει θετική και εκτιμήσαμε ότι η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι επωφελής, τόσο σε βραχυχρόνιο, όσο κυρίως σε μεσομακροχρόνιο επίπεδο.

 

Η ΑΡΑΙΓ, είναι ανάμεσα στις μετοχές που το Χ&Α παρακολουθεί “στενά”.

 

Δείτε το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου: εδώ.

Δείτε άλλα στοιχεία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου: εδώ.


Δείτε σχετικό άρθρο μας: "Aegean: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου - Πρέπει να συμμετάσχουμε; Υπολογισμός προσαρμοσμένης τιμής και δικαιώματος" (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text