Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Bloomberg: Πλησιάζει η παγκόσμια συμφωνία για την φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών

Bloomberg: Πλησιάζει η παγκόσμια συμφωνία για την φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μια παγκόσμια συμφωνία που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το φορολογικό τοπίο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη φαίνεται να πλησιάζει το πρώτο κρίσιμο βήμα καθώς η Ομάδα των Επτά (G-7) εστιάζει σε ένα πλαίσιο που ενδεχομένως να περιλαμβάνει έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τους μεγαλύτερους ψηφιακούς κολοσσούς, μεταδίδει το Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι εάν οι υπουργοί Οικονομικών της G-7, οι οποίοι θα συναντηθούν ψηφιακά αυτή την Παρασκευή και δια ζώσης την επόμενη εβδομάδα, μπορέσουν να βρουν αρκετό κοινό έδαφος, αυτό ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία στο πλαίσιο της Ομάδας των Είκοσι (G-20), θέτοντας τα θεμέλια για μια παγκόσμια συμφωνία.

"Είμαστε στην πρώτη φάση για την επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz την Τετάρτη σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογο του, Bruno Le Maire. "Δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά φαίνεται ότι θα φτάσουμε εκεί πολύ σύντομα".

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξες για μια αρχική συμφωνία στο πλαίσιο της G-7, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης. Η Ιαπωνία επίσης περιμένει την επίτευξη προόδου, αναφέρει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η επιμονή ορισμένων χωρών, όπως η Γαλλία, στην ανάγκη για μια διευθέτηση που θα συγκεντρώνει φορολογικά έσοδα από ψηφιακές δραστηριότητες, όπως της Amazon.com Inc. είναι ενδεχομένως το πλέον διαμφισβητούμενο ζήτημα στις συνομιλίες.

Το να πειστούν χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο συντελεστή θα είναι επίσης μια πρόκληση σε μια οριστική συμφωνίαμ, όπως επιδιώκεται στις συνομιλίες μεταξύ 139 χωρών στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα για τον καθορισμό κατώτατου ορίου φορολογίας τουλάχιστον 15% σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερο από το 21% που έχει προτείνει για τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό - ένα επίπεδο που αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν πολύ υψηλό.

Η Ευρώπη ζητά από τις ΗΠΑ να εστιάσουν σε μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας θα πληρώνουν περισσότερους φόρους στις χώρες που έχουν δραστηριότητες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο είναι αντίθετοι σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν συγκεκριμένους κλάδους.

Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι μια συμφωνία είναι πιο κοντά καθώς υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για την εκπλήρωση του αιτήματος τους να διασφαλίζεται ότι όλες οι ψηφιακές εταιρείες θα καλύπτονται από τους νέους κανονισμούς, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Ερωτηθείς την Τετάρτη για την περίπτωση της Amazon, ο Le Maire ανέφερε ότι η επίλυση του θέματας είναι μια από τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Γαλλία, μαζί με τη διασφάλιση ότι το πακέτο θα προβλέπει μια συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή και ο συντελεστής αυτός θα είναι αξιόπιστος.

"Όταν λέμε όλες οι σημαντικές ψηφιακές επιχειρήσεις, σημαίνει όλες οι σημαντικές ψηφιακές επιχειρήσεις", δήλωσε ο Le Maire. "Η αξιολόγηση μας είναι ότι δεν είμαστε μακριά από το να εκπληρωθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν απέχουμε πολύ από το να έχουμε μια συμφωνία στην επόμενη G-7".

Μια συμφωνία στο επίπεδο της G-7 θα δείξει ότι ενισχύεται η υποστήριξη για μια ευρύτερη συμφωνία στη σύνοδο της G-20 τον Ιούλιο. Τα σχέδια θα πρέπει επίσης να βρουν υποστήριξη και στο επίπεδο του ΟΟΣΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "θα υπάρξει μια έκθεση στην G-20", ενώ "πάντα συζητάμε αυτό το θέμα και στο επίπεδο της G-7".

"Φαίνεται ότι πλέον πάμε μέχρι το τέλος αυτού του παιχνιδιού και θα φτάσουμε σε μια λύση", πρόσθεσε.

Η αμερικανική πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία διανεμήθηκε σε άλλες κυβερνήσεις τον Απρίλιο και περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, περίπου 100 από τις "μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες" επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε αυξημένη φορολογία στις χώρες που εντοπίζονται οι χρήστες και καταναλωτές τους, σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν την έδρα τους.

Αν και η πρόταση δεν αναφέρει συγκεκριμένα νούμερα, για να "οριοθετηθούν" αυτές οι 100 επιχειρήσεις τα κριτήρια, όσον αφορά τα έσοδα και τα κέρδη, θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλά.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και θεωρεί ότι ο προτεινόμενος ελάχιστος συντελεστής του 15% βοηθά τις συζητήσεις  να προχωρήσουν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτιμά ότι η επόμενη συνεδρίαση της G-7 θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας στην G-20.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text