Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οικονομολόγος του ΜΙΤ: Έρχονται δυσκολίες για την Τουρκία - Οι τράπεζες είναι χειρότερα απ' ό,τι φαίνεται

Οικονομολόγος του ΜΙΤ: Έρχονται δυσκολίες για την Τουρκία - Οι τράπεζες είναι χειρότερα απ' ό,τι φαίνεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οικονομολόγος του ΜΙΤ: Έρχονται δυσκολίες για την Τουρκία - Οι τράπεζες είναι χειρότερα απ' ό,τι φαίνεται

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στη μέση μιας κρίσης και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω κακοδιαχείρισης, αβεβαιότητας σχετικά με τη λίρα και οικονομικών προβλημάτων των εταιρειών, δήλωσε ο βραβευμένος οικονομολόγος, συγγραφέας και καθηγητής οικονομικών στο ΜΙΤ, Ντάρον Ατζέμογλου, λίγες μόνο ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε έναν εκ των υποδιοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

"Φυσικά, έχω μεγάλο φόβο για αυτό", δήλωσε ο Ατζέμογλου σε συνέντευξή του στο Τ24, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα η κρίση να εμβαθύνει. "Οι πιθανότητες είναι μεγάλες. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την έκταση των προβλημάτων".

Ο Ατζέμογλου επεσήμανε μια κάμψη στα αποθεματικά ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας - τα καθαρά αποθεματικά ανέρχονται σχεδόν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια - και το πόσο εύθραυστη είναι η λίρα. Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Μαρτίου και 55% από τις αρχές του 2018, όταν μια νομισματική κρίση άρχισε να σαρώνει την οικονομία.

"Στην Τουρκία εξετάζουμε τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο, ποια θα είναι η συναλλαγματική ισοτιμία επειδή υπάρχει πραγματικά μια κατάσταση κρίσης", είπε. "Άνθρωποι είναι άνεργοι, δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους αύριο. Φυσικά, αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Τουρκία, αλλά έχει πολύ πιο αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον με τον σωστό τρόπο και να κάνουμε τις σωστές προετοιμασίες. Ο κόσμος θα αλλάξει πολύ τα επόμενα 10 χρόνια και οι χώρες που θα προσαρμοστούν σε αυτήν την αλλαγή θα έχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά εκείνες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν θα βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση".

Ο Ατζέμογλου έδειξε προς την κυβέρνηση του Ερντογάν, λέγοντας ότι όσοι διαχειρίζονταν την οικονομία υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, απέτυχαν να εφαρμόσουν τις σωστές πολιτικές για να θέσουν την Τουρκία σε σταθερή βάση.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν επικρίνει τον Αλμπαϊράκ για την εφαρμογή ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, οι οποίες περιελάμβαναν τον εξαναγκασμό της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό και να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος που υπερασπίζονται τη λίρα. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι χάθηκαν 128 δισεκατομμύρια δολάρια, μια κατηγορία που αρνείται η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει ως τώρα σαφείς και πειστικές εξηγήσεις.

Ο Ερντογάν αντικατέστησε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας το Νοέμβριο, αλλά στη συνέχεια απέλυσε τον διάδοχο τέσσερις μήνες αργότερα, αφού αύξησε τα επιτόκια στο 19% από 10,25% για να υπερασπιστεί τη λίρα και να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 17,1%.

Ο Ατζέμογλου είπε ότι η μετάβαση σε προεδρικό σύστημα στην Τουρκία το 2018 είχε μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική, επειδή επικεντρώθηκε στη λήψη αποφάσεων στο προεδρικό παλάτι. Οι δημοκρατίες, είπε, είχαν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των δικτατοριών, διότι υπήρχε πολύ λιγότερη πιθανότητα να επιτρέψουν στους μη ειδικευμένους, άπειρους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους.

"Τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και κατασκευαστικές εταιρείες, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στον ισολογισμό για πέντε χρόνια, εξακολουθούν να λειτουργούν. Πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών στις τράπεζες; Ενώ τα αποθέματά μας σε ξένο νόμισμα έχουν μειωθεί τόσο πολύ, πόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την πολιτική επιτοκίων με αυτόν τον τρόπο;"

Ο Ατζέμογλου είπε ότι η κατάσταση στις τράπεζες της Τουρκίας ήταν χειρότερη από ό,τι φαίνεται.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text