Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Ισλανδία κάνει το πρώτο βήμα στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών που κατέρρευσαν το 2008

Η Ισλανδία κάνει το πρώτο βήμα στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών που κατέρρευσαν το 2008

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ισλανδία κάνει το πρώτο βήμα στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών που κατέρρευσαν το 2008

Η Ισλανδία σκοπεύει μέχρι τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της πλήρως κρατικής Islandsbanki, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μείωση της σημαντικής ιδιοκτησίας της στον τομέα.

Το Islandsbanki ήταν ένας από τους τρεις δανειστές που κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες το 2008, προκαλώντας μια κρατική εξαγορά που είχε ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των υπαρχουσών τραπεζών και τη δημιουργία νέων.

"Η εγγραφή της Islandsbanki στον Nasdaq της Ισλανδίας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη μείωση της σημαντικής ιδιοκτησίας του ισλανδικού κράτους στον τραπεζικό τομέα", ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Μπγιάρνι Μπενέντικτσον.

"Έτσι, προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πιο υγιές περιβάλλον στον τραπεζικό μας τομέα, όπως εκείνο των γειτονικών μας χωρών στις Σκανδιναβικές χώρες", είπε.

Η κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου ISFI δήλωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την πώληση τουλάχιστον 25% των υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας έως τον επόμενο μήνα.

Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών αποτίμησε την Islandsbanki γύρω στα 1,1-1,16 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης Kjarninn.

Η Islandsbanki έχει μερίδιο στην εγχώρια αγορά περίπου το ένα τρίτο, περίπου 740 υπαλλήλους και πέρυσι σημείωσε προ φόρων κέρδη 77 εκατομμύρια δολάρια.

Η τράπεζα, η οποία έχει βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας BBB / A-2 σύμφωνα με την S&P Global Ratings, στοχεύει να προσφέρει απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ 8% και 10% έως το 2023 και άνω του 10% μακροπρόθεσμα.

Η κρατική εταιρεία έχει προσλάβει τις Citigroup, JP Morgan, Barclays και HSBC για να βοηθήσουν στον συντονισμό της IPO.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text