Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι φορολογικές δηλώσεις και η απογραφή της καταστροφής

Οι φορολογικές δηλώσεις και η απογραφή της καταστροφής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι φορολογικές δηλώσεις και η απογραφή της καταστροφής

Πέρυσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαίωσε 3,62 δισ. ευρώ σε 3,26 εκατομμύρια φορολογούμενους και «μοίρασε» επιστροφές φόρου συνολικού ύψους άνω των 380 εκατ. ευρώ σε 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενους. Αυτά, πέρυσι. Διότι φέτος το σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα εκτοξευτεί και φυσικά θα αυξηθεί και το ποσό σε πάνω από 500 - 600 εκατ. ευρώ. Όσο για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, πολύ δύσκολα θα αποφέρουν έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι αν το Δημόσιο εισπράξει φέτος «καθαρά» πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «επίτευγμα».

H χθεσινή ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους, δίνει στο υπουργείο Οικονομικών την ευκαιρία να κάνει την «απογραφή ζημιών» της πανδημίας.

Να αποτυπώσει δηλαδή για πρώτη φορά με κάθε λεπτομέρεια τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία στα εισοδήματα των φορολογουμένων:  Μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και ιδιοκτητών ακινήτων που είδαν τα εισοδήματα από ενοίκια να «κουρεύονται».

Το νέο έντυπο Ε1 ενδείκνυται για καταγραφή ζημιών εκ της πανδημίας. Ο προσυμπληρωμένος από τις αρχές κωδικός που διαχωρίζει τους φορολογούμενους σε πληττόμενους και μη, θα επιτρέψει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων να γίνει η απογραφή της μείωσης των καθαρών εισοδημάτων.

Είναι γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών είναι προετοιμασμένοι για πρωτόγνωρα νούμερα: Τα δηλωθέντα εισοδήματα των φυσικών προσώπων αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 70 δισ. ευρώ και τα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων κάτω και από τα 10 δισ. ευρώ. Νούμερα που δεν έχουν αποτυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερα από 15.

Οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα ξεπεράσουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο καθώς οι νέες δεξαμενές θα είναι πολύ μεγάλες:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέστησαν παρακράτηση φόρου αλλά θα δουν τώρα ότι το ποσό που τους παρακρατήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί εξαιτίας της νέας φορολογικής κλίμακας αλλά και της απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μισθωτοί στους οποίους έγινε παρακράτηση φόρου για 14 μισθούς αλλά τελικώς εισέπραξαν 7 ή 8 μέσα στην πανδημία λόγω των αναστολών.

Αντίστοιχη εικόνα και στις επιχειρήσεις. Με τον τζίρο του επιχειρείν αν έχει συρρικνωθεί πάνω από 37 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, είναι προφανές ότι η κερδοφορία δεν πρόκειται να σταθεί στο ύψος της. Κάτι που σημαίνει ότι και το ποσό που θα βεβαιωθεί, σε συνδυασμό και με τους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου θα είναι μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά.

Εκτιμάται ότι το Δημόσιο, θα εισπράξει φέτος ενδεχομένως και κάτω από δύο δισ. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων. Οι επιστροφές φόρου, η προοπτική καταβολής αυξημένων επιδομάτων - καθώς πολλοί θα πιάσουν τα εισοδηματικά κριτήρια μετά την πτώση αποδοχών που προκάλεσε η πανδημία - αλλά και η σύνδεση της υποχρέωσης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με το μέτρο επιδότησης των παγίων δαπανών αναμένεται να προκαλέσει «ουρά» εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που θα θελήσουν να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν τα συστήματα στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω θέρους.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text