Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Masdar: Γιατί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ελληνική αγορά ενέργειας

Masdar: Γιατί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ελληνική αγορά ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην αγορά των μεγάλων φωτοβολταϊκών projects που θα κάνουν την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια, μπαίνει η αραβική

Masdar, με όχημα, κοινό σχήμα με την ελληνική Autohellas και την οικογένεια Κωσταντακόπουλου. Στόχος ένα mega φωτοβολταϊκό  project 65  MW στη Βοιωτία.

«Αποφασίσαμε να μπούμε στο συγκεκριμένο project, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα, όπως η γεωγραφία και κλίμα. Επίσης, λόγω της δέσμευσης της χώρας να διπλασιάσει την κάλυψη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έως το 2030 και της μακρόχρονης επενδυτικής παρουσίας των τοπικών εταίρων», δηλώνει στο Liberal η διοίκηση της Masdar από την έδρα της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προαναγγέλοντας και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Ενάμισι χρόνο πριν, είχε έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη από κοινού μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών projects.

Με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων και επενδύσεις σε assets 19,9 δισ. δολαριών η Masdar ιδρύθηκε το 2006 στην ομώνυμη πόλη του Abu

Dhabi και πλέον είναι ένας από τους leader στον κλάδο της πράσινης ενέργειας.

Η εταιρεία στοχεύει στο να διατηρήσει την ηγετική θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ενεργειακή αγορά, στηρίζοντας τις προσπάθειες για πράσινη ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη. Πλέον διαθέτει πλούσιο portfolio έργων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και σε περίπου 30 χώρες.

Η πρώτη επένδυση του πολυεθνικού κολοσσού στη χώρα μας γίνεται από κοινού με τη φιλανδική Taaleri Energia και στοχεύει στην ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65MW. Πρόκειται για μία μεμονωμένη επένδυση ή αφορά σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στη χώρα μας;

«Ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη και αυτή η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, προωθώντας παράλληλα τους κοινούς μας στόχους στη δράση στο κλίμα. Ενδιαφερόμαστε για επενδύσεις στη χώρα και στοχεύουμε στην ανάπτυξη μέσω συνεργασιών να συνεισφέρουμε σημαντικά σε κάθε συνεργασία με χρηματοοικονομικές, οργανωτικές και EPC δεξιότητες» απαντά η εταιρεία σε ερώτηση του Liberal.

Τι βλέπει όμως η εταιρεία και επενδύει στη χώρα μας; «Επιλέξαμε να μπούμε στο συγκεκριμένο project, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα, όπως η γεωγραφία και κλίμα. Επίσης, λόγω της δέσμευσης της χώρας να διπλασιάσει την κάλυψη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έως το 2030 και της μακρόχρονης επενδυτικής παρουσίας των τοπικών εταίρων. Τέλος, η επένδυση μας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες πιστεύουμε πολύ» τονίζει η Masdar.

Το project των 30 εκατ. ευρώ…

Η πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά θα υλοποιηθεί από τη MTG με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas και αγγίζει τα 30 εκατ.ευρώ. Το έργο αναπτύσσεται στην περιοχή της Βοιωτίας, αφορά φωτοβολταϊκό 65 MW και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κατασκευή του να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023.

Το project αναμένεται να συμμετάσχει στο σύστημα δημοπρασιών πριμοδότησης για τα τιμολόγια καθορισμένης τιμής αγοράς στην Ελλάδα στα τέλη του 2021.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να δούμε και άλλες επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας πηγές από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas σημειώνουν στο Liberal Markets πως «παρακολουθούμε το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ενώ προσθέτουν πως «η επένδυση στις ΑΠΕ συμβαδίζει με τη συνολική μας δέσμευση για αειφόρο ανάπτυξη.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του έργου, καθώς και το μέγεθος, η αξιοπιστία και τεχνογνωσία των εταίρων μας οδήγησαν στην απόφαση να επενδύσουμε»

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text