Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μητσοτάκης στη Bild: "Ελάτε στην Ελλάδα"

Μητσοτάκης στη Bild: "Ελάτε στην Ελλάδα"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μητσοτάκης στη Bild: "Ελάτε στην Ελλάδα"

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ιστοσελίδα Bild Live με θέα την Ακρόπολη ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκαλεί  τους Γερμανούς να επισκεφθούν για τις διακοπές την Ελλάδα λέγοντας στα γερμανικά "Kommen Sie nach Griechenland!", «Ελάτε στην Ελλάδα»

Η συνέντευξη έγινε στα αγγλικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε όχι μόνο για τις προοπτικές του τουρισμού και την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ καθώς και τη σχέση του με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τη πανδημία και τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι το πιστοποιητικό ήταν δική του ιδέα.

Το καλοκαίρι η ανοσία αγέλης

Στο επίμονο ερώτημα των δημοσιογράφων της Bild πότε θα επιτευχθεί η ανοσία αγέλης στην Ελλάδα ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Μέσα στο καλοκαίρι. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξαρτάται από το πως ορίζεται η ανοσία, συνήθως είναι ένα 65%-70% του πληθυσμού. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι τουρίστες είναι ασφαλείς και ότι όταν επιστρέψουν στη Γερμανία αυτό θα γίνει με τις ίδιες συνθήκες υπό τις οποίες ήρθαν. Αν απαιτείται ένα τεστ αντιγόνων για να τους υποδεχθούμε, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Γερμανία να τους ζητά επίσης ένα τέτοιο τεστ για να επιστρέψουν».

Υπάρχει σχέδιο β΄ σε περίπτωση που δεν πάει καλά η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, ρώτησε η Bild τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τη περασμένη χρονιά ήρθε στην Ελλάδα ένα 25% των τουριστών που ήρθαν το 2019. Φέτος υπολογίζουμε να έρθει το 50% σε σχέση με πρόπερσι. Ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα. Δεν είναι όμως ο μόνος οικονομικός τομέας της χώρας. Στη διάθεσή μας έχουμε ωστόσο και άλλα εργαλεία. Λάβαμε σημαντικά ποσά από την ΕΕ, τα οποία θα επενδύσουμε αντί απλά να τα ξοδέψουμε. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα δώσουν πολύ σύντομα το σχετικό πράσινο φως. Δημιουργούμε επομένως νέες θέσεις εργασίας».

Έντονες συζητήσεις με τη Μέρκελ

Αναφερόμενος στην σύλληψη  του λευκορώσου αντιφρονούντα Ρόμαν Προτάσεβιτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κρατική αεροπειρατεία» και τόνισε ότι «το αεροπλάνο οδηγήθηκε στο Μινσκ με μοναδικό σκοπό τη σύλληψη του Προτάσεβιτς. Γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και τι όχι».

Στο τέλος της συνέντευξης ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη σχέση του με την γερμανίδα καγκελάριο με αφορμή τις επικείμενες γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Άγκελα Μέρκελ δεν θα είναι ξανά υποψήφια: «Έχω καλή σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ. Δεν είμασταν πάντα σύμφωνοι. Είχαμε έντονες συζητήσεις. Τρέφω όμως σεβασμό στο πρόσωπό της. Είναι αναμφίβολα η πιο έμπειρη ηγέτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μια φωνή σύνεσης. Όμως η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή δημοκρατία και δεν εξαρτάται μόνο από ένα πρόσωπο. Η Γερμανία θα προχωρήσει μπροστά και θα εκλέξει μια νέα ή ένα νέο καγκελάριο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

SZ: «Έτσι η Ελλάδα σχεδιάζει το καλοκαίρι

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί άρθρο για το πως η Αθήνα προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Τίτλος του άρθρου: «Έτσι η Ελλάδα σχεδιάζει το καλοκαίρι».

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Η Ελλάδα, κορυφαία στον αυτοσχεδιασμό, αφού όλα έρχονται αλλιώς από ότι τα περιμένεις, άνοιξε τη φετινή σεζόν με προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική. Προϋπόθεση για την είσοδο τουριστών στη χώρα είναι η συμπληρωμένη διαδικτυακή φόρμα PLF, ένα αρνητικό τεστ PCR ή ένα πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης από κορωνοϊό. Υποχρεωτική καραντίνα δεν υπάρχει. Οι επισκέπτες θα πρέπει ωστόσο να υπολογίζουν με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό, θα φιλοξενούνται δωρεάν σε ειδικά ενοικιασμένα ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και είναι εξαιρετικά οργανωμένη. Μέχρι τέλη Ιουνίου σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε όλα τα νησιά της χώρας. Πέρυσι το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση μειώθηκε κατά 76%. Η χώρα δεν θα άντεχε μια δεύτερη, τόσο καταστροφική καλοκαιρινή περίοδο.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων και ότι οι επισκέπτες θα σέβονται τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. Ίσως η νέα αρχή φέτος το καλοκαίρι να επαναφέρει στο προσκήνιο την παλιά καλή ελληνική φιλοξενία, η οποία υποχώρησε κάπως με το μαζικό τουρισμό».

Στέφανος Γεωργκόπουλος

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text