Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ραγδαία άνοδο των φορολογικών εσόδων αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τον Μάιο

Ραγδαία άνοδο των φορολογικών εσόδων αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τον Μάιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ραγδαία άνοδο των φορολογικών εσόδων αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τον Μάιο

Ριζική αλλαγή του σκηνικού στα φορολογικά έσοδα αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τον Μάϊο, μετά το πλήρες άνοιγμα σε λιανεμπόριο και εστίαση και τη σταδιακή επανεκκίνηση και των υπολοίπων τομέων της οικονομίας.

Με την επανεκκίνηση των δύο αυτών κλάδων από τις αρχές του μήνα, ακόμη και με υγειονομικούς περιορισμούς, αναμένεται η ανάκτηση τουλάχιστον στο 60% της υστέρησης ύψους 600 εκατ. ευρώ, που καταγράφηκε τον Απρίλιο από φόρους που επιβάλλονται σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ειδικότερα, αναμένεται να ανακτηθεί περίπου το 50% από την υστέρηση των 470 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ που  είχαμε για τον Απρίλιο. Από το ΥΠΟΙΚ υπάρχει αισιοδοξία ότι σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά η ραγδαία αυξανόμενη τάση για ηλεκτρονικές συναλλαγές (οι οποίες περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια της φοροδιαφυγής) από τις αρχές της πανδημίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020, έφτασε το 45%, μειώνοντας αντίστοιχα και το "κενό ΦΠΑ", δηλαδή την υστέρηση του εισπραττόμενου, έναντι του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, κατά περίπου 15%.

Σε κάθε περίπτωση το βάρος για την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα θα πέσει για το υπόλοιπο του χρόνου στους έμμεσους φόρους, αφού εκ των πραγμάτων, τα έσοδα από φυσικά και νομικά πρόσωπα θα είναι για φέτος περιορισμένα, λόγω της πανδημίας αλλά και της πρώτης εφαρμογής, της μείωσης του πρώτου συντελεστή για μισθωτούς και μη μισθωτούς, από το 22% στο 9%.

Επιπλέον, στην ανάκαμψη των εσόδων στηρίζει το υπουργείο Οικονομικών και την ελπίδα να έχει ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, λίγο καλύτερο από πρωτογενές έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,9% του ΑΕΠ, που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η πιθανή υπέρβαση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού αναμένεται τους μήνες του καλοκαιριού, οπότε και θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της αναβαλλόμενης κατανάλωσης, μέσω της αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και του τουρισμού.

Πιο αργή η μείωση των δαπανών

Η μείωση των δαπανών που κατευθύνονται σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να έχει μια σαφώς πιο αργή πορεία αποκλιμάκωσης.

Από τον Ιανουάριο έχουν ήδη υλοποιηθεί μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ και μέχρι και το τέλος του χρόνου, αναμένεται να υλοποιηθούν μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.

Στα ήδη γνωστά μέτρα της κάλυψης των παγίων δαπανών, το Γέφυρα ΙΙ και το νέο μέτρο της άμεσης χρηματοδότησης με το 35% από τη συνολική ενίσχυση από τις επιστρεπτέες 1,2,3, με αντάλλαγμα την αποποίηση της έκπτωσης από 30 έως και 50% που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, προστέθηκε το μέτρο της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο.

Επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν εκπονηθεί ήδη προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης μέσω του ΕΣΠΑ, για την εστίαση, τους παιδότοπους, τα γυμναστήρια και πρόκειται να εκπονηθεί ανάλογο πρόγραμμα και για τα υπεραστικά και τα τουριστικά λεωφορεία.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου, αναμένεται να έχουν αποσυρθεί οριστικά μέτρα όπως τα μειωμένα ενοίκια, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και η στήριξη από το πρόγραμμα Συνεργασία.

 

Πηγή: capital.gr

Του Τάσου Δασόπουλου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text