Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Quest: Επιταχύνει τις επενδύσεις και κοιτά νέες εξαγορές

Quest: Επιταχύνει τις επενδύσεις και κοιτά νέες εξαγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Quest: Επιταχύνει τις επενδύσεις και κοιτά νέες εξαγορές

Επενδύσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για φέτος ο όμιλος Quest, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην Γ.Ε. Δημητρίου που θα επεκτείνει τις δραστηριότητες στον κλάδο του κλιματισμού.

Η διοίκηση της εισηγμένης, πάντως, δεν απέκλεισε και τη πιθανότατα νέων εξαγορών ειδικά στον κλάδο της πληροφορικής, όπου εμφανίζονται και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν τα στελέχη της εισηγμένης κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, οι επενδύσεις το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 δεν ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ και κατευθύνθηκαν κυρίως στην ενίσχυση των υποδομών της ACS. Ωστόσο, το επενδυτικό πρόγραμμα αναμένεται να ανεβάσει στροφές τους επόμενους μήνες.

Στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου αναμένεται να προχωρήσει η συμφωνία για τη συμμετοχή της Quest στο μετοχικό κεφάλαιο της Γ.Ε. Δημητρίου ως μέτοχος πλειοψηφίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας που κατατέθηκε στα αρμόδια δικαστήρια στις 31 Μαρτίου.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης μαζί με το κεφάλαιο κίνησης που θα διατεθεί θα φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Με την επένδυση στη Γ.Ε. Δημητρίου η Quest θα επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στον κλάδο του κλιματισμού, η οποία ξεκίνησε πέρσι με την ανάληψη της αντιπροσωπείας των κλιματιστικών Gree στην Ελλάδα.

Η στρατηγική απόφαση για δραστηριοποίηση στον κλάδο των κλιματιστικών λήφθηκε γιατί ο κλάδος εμφανίζει σημαντικά περιθώρια κέρδους και προοπτικές ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η Γ.Ε. Δημητρίου έχει μεταξύ άλλων την αντιπροσωπεία των κλιματιστικών Toyotomi.

H νέα προϊόντική κατηγορία αναμένεται να ενισχύει τον κλάδο προϊόντων πληροφορικής της Quest (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest) που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφάνισε ισχυρή διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+64,1%), ενώ η EBT κερδοφορία τριπλασιάστηκε (+205,5%) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

ACS

Περί τα 18 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την ολοκλήρωση του νέου κέντρου διαλογής της ACS στο Αιγάλεω. Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας ταχυμεταφορών αναπτύσσονται σε έκταση 26.750 τμ και αναμένεται να είναι έτοιμες στις αρχές του 2022.

Στο α’ τρίμηνο του 2021 η ACS βελτίωσε τις πωλήσεις (+24,5%), ενώ όπως δήλωσε η διοίκηση του ομίλου, σταδιακά εξομαλύνονται οι έκτακτες δαπάνες που προκάλεσε η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί και στην κερδοφορία.

Cardlink

Για τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης των 8 εκατ. φέτος για νέες εφαρμογές fintech.  Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (34,6%) αλλά και  υπερδιπλασιασμός της κερδοφορίας ΕΒΤ (+159%), καθώς η εταιρεία δε βαρύνεται πλέον από τις έκτακτες δαπάνες που επέβαλε η συμφωνία (earn out) με τις δύο τράπεζες πελάτες της.

Μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και την άρση των περιορισμών, η εταιρεία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας, με θετικές προοπτικές λόγω της αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών της.

Uni Systems

Ανοιχτή σε εξαγορές στον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής αν υπάρξουν κατάλληλες ευκαιρίες δηλώνει η διοίκηση του ομίλου. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+24,3%), υπερδιπλασιασμός στην προ φόρων κερδοφορία (+137,7%) και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής συνέχισε να αυξάνεται, εν μέρει και λόγω της πανδημίας που επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η Unisystems συμμετέχει στον μεγάλο διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων, αλλά όπως σημείωσε η διοίκηση της Quest έχει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία που διεκδικεί το έργο και δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία αν τελικά το αναλάβει.

H δραστηριότητα της Uni Systems επηρεάζεται επίσης θετικά από τις συνθήκες αυξημένης ζήτησης κατά το 2021.

Εκτιμάται διψήφια αύξηση εσόδων προερχόμενη κυρίως από τη συνέχιση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντίστοιχη αύξηση των κερδών.

Μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή

Για τη χρήση του 2020 η διοίκηση θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή, συνεχίζοντας την μερισματική πολιτική των τελευταίων ετών.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος Quest κατέγραψε πωλήσεις 216 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 18 εκατ. ευρώ  και κέρδη προ φόρων περί τα 14 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση 46,2% στις πωλήσεις, 46,3% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 106,2% στα προ φόρων κέρδη (ΕΒΤ) και 152,2%  στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ).

Για το σύνολο του 2021, με βάση τα διαθέσιμα έως σήμερα στοιχεία, εκτιμάται ότι τα μεγέθη των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας, θα είναι βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με την πορεία του α’ τριμήνου 2021.

Η ενίσχυση των μεγεθών θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, του ανοίγματος της αγοράς, αλλά και του τουρισμού.

Του Κώστα Κετσιετζή

Πηγή: capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text