Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η μάχη Βρυξελλών - Λονδίνου για την εκκαθάριση παραγώγων ευρώ θα ωφελήσει τελικά την Νέα Υόρκη

Η μάχη Βρυξελλών - Λονδίνου για την εκκαθάριση παραγώγων ευρώ θα ωφελήσει τελικά την Νέα Υόρκη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μάχη Βρυξελλών - Λονδίνου για την εκκαθάριση παραγώγων ευρώ θα ωφελήσει τελικά την Νέα Υόρκη

Η βιαστική μεταφορά της εκκαθάρισης παραγώγων σε ευρώ από το Λονδίνο στην Φρανκφούρτη για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας αυτής στη Νέα Υόρκη, δεσμεύοντας την κεφαλαιαγορά των 27 κρατών-μελών της ΕΕ  προειδοποιούν οι τράπεζες.

Το που θα εκκαθαρίζονται τα παράγωγα σε ευρώ για τους πελάτες στην Ευρώπη υπήρξε ένα καυτό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις του Brexit με τους πολιτικούς της ΕΕ να επιδιώκουν να κερδίσουν τον έλεγχο της αγοράς αυτής των 100 τρις ευρώ από το City του Λονδίνου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλο που οι δραστηριότητες αυτές απασχολούν σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων, η εκκαθάριση παραγώγων σε ευρώ είναι ένα κεντρικό δόντι στον τροχό των ευρωπαϊκών αγορών και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την πλήρη εποπτεία.

Η Κομισιόν μελετά τα τεχνικά ζητήματα που θα προκύψουν από τη μεταφορά της δραστηριότητας αυτής από την πλατφόρμα εκκαθάρισης (LCH) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου στο Eurex του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Ήδη, η Νέα Υόρκη έχει ωφεληθεί από το Brexit καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε παράγωγα του ευρώ που πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο έφυγαν προς την ΕΕ και προς πλατφόρμες στις ΗΠΑ μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Οι Βρυξέλλες εστιάζουν τώρα στην εκκαθάριση των συναλλαγών αυτών και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να κερδίσουν κομμάτι και από την πίτα αυτή.

Το London Clearing House διεκπεραιώνει πάνω από το 90% της εκκαθάρισης σε επιτοκιακά swap του ευρώ και ήδη εποπτεύεται από την ΕΕ. Όμως, το LCH θα μπορεί να εξυπηρετεί πελάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και κατά συνέπεια η μεταφορά των υπηρεσιών εκκαθάρισης από το Λονδίνο μοιάζει αναπόφευκτη, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει γνωστοποιήσει ότι τα μέλη του LCH δεν επιθυμούν να διαιρέσουν την αγορά, μεταφέροντας την εκκαθάριση εκτός Λονδίνου.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν αρχίσει να εξετάζουν πως μια τέτοια μεταφορά θα μπορούσε να γίνει με ομαλό τρόπο και για ποιά προϊόντα, εκτιμώντας ότι πρέπει να είναι επιλογή των πελατών το που θα γίνεται η εκκαθάριση των συναλλαγών τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Albert Menkveld στο πανεπιστήμιο Vrije στο Άμστερνταμ, ο τεμαχισμός της εκκαθάρισης των επιτοκιακών swap του ευρώ θα κοστίσει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ ημερησίως σε πρόσθετο ενέχυρο στους πελάτες του LCH λόγω του ότι θα χρειάζονται δύο εκκαθαριστές.

Μόνο το ένα τέταρτο των swap του ευρώ που εκκαθαρίζονται στο LCH έχουν αντισυμβαλλόμενο στην ΕΕ, με το υπόλοιπο της παγκόσμιας αγοράς να είναι στο Λονδίνο. Η παγκόσμια αγορά των swap σε ευρώ ανέρχεται σε 100 τρις ευρώ με το LCH να έχει μερίδιο 80% και το Εurex 20%.

Η μεταφορά των υπηρεσιών αυτών σημαίνει κλείσιμο μιας θέσης στο Λονδίνο και άνοιγμα νέας θέσης στην Φρανκφούρτη, πολύπλοκη διαδικασία που δεν έχει γίνει στο παρελθόν σε τέτοια κλίμακα. Το Eurex εκκαθαρίζει swap και άλλα προϊόντα σε ευρώ ενώ το LCH εκκαθαρίζει  swap σε πολλά νομίσματα, κάτι που κάνει μια τέτοια μεταφορά πιο δύσκολη.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της ΕΕ με συναλλαγές κυρίως σε ευρώ μπορεί να είναι πιο φιλικά σε μια μεταφορά  αλλά πολλοί από τους Ευρωπαίους πελάτες του LCH εκκαθαρίζουν μεγαλύτερα ποσά σε δολαριακά swap από ότι σε swap του ευρώ, που σημαίνει ότι χρειάζονται εκκαθάριση σε πολλά νομίσματα.

Η μεταφορά μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη αν η ΕΕ μετά τον Ιούνιο του 2022 περιορίσει την πρόσβαση του LCH στην ευρωπαϊκή αγορά στο να εκκαθαρίζει μόνο swap άλλων νομισμάτων και όχι σε ευρώ. Η εποπτική αρχή της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς (ESMA) εξετάζει αν θα πρέπει να κάνει την μεταφορά της εκκαθάρισης συναλλαγών swap σε ευρώ υποχρεωτική και εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της αρκετά πριν την προθεσμία του Ιουνίου 2022.

Α οι Ευρωπαίοι πελάτες δεν μπορούν να εξοικονομήσουν κόστη στην εκκαθάριση σε διαφορετικά νομίσματα στο Λονδίνο, είναι πολύ πιθανό ότι θα στραφούν στο χρηματιστήριο παραγώγων CME (Chicago Mercantile Exchange) στις ΗΠΑ το οποίο έχει μακροχρόνια άδεια από την ΕΕ να εξυπηρετεί πελάτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η δουλειά της εκκαθάρισης μεταφερθεί στις ΗΠΑ, η ΕΕ θα έχει ακόμη μικρότερη εποπτεία στις δραστηριότητες αυτές.

 

Πηγή: liberal.gr

Χρήστος Γεωργίου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text