Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η Moody’s "ακυρώνει" τους δύο μεγάλους φόβους των αγορών

Η Moody’s "ακυρώνει" τους δύο μεγάλους φόβους των αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Moody’s "ακυρώνει" τους δύο μεγάλους φόβους των αγορών

O πληθωρισμός θα σημειώσει έντονες διακυμάνσεις αλλά τελικά θα κινηθεί προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, τη στιγμή που η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, διαμηνύει η Moody’s σε νέα της έκθεση, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι οι ανησυχίες που οδήγησαν σε sell-off τις αγορές ομολόγων και μετοχών πρόσφατα, είναι υπερβολικές.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τρεις είναι οι προσωρινοί παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό υψηλότερα, τόσο στις ανεπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές: (1) οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες όπως ρούχα, υποδήματα και αεροπορικά εισιτήρια, σε σχέση με τα χαμηλά της πανδημίας, (2) οι εφάπαξ αυξήσεις στις τιμές ορισμένων υπηρεσιών, λόγω της προσωρινής ζήτησης που υπερβαίνει την προσφορά, και (3) τα προβλήματα στο μέτωπο της προσφοράς, όπως οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς που προκαλούν την αύξηση των τιμών ορισμένων αγαθών.

Ο πρώτος και ο τρίτος παράγοντας είναι ήδη ορατοί στα στοιχεία του πληθωρισμού του Απριλίου και του Μαΐου, ενώ ο δεύτερος παράγοντας θα γίνει πιο σημαντικός καθώς αυξάνεται η ζήτηση για προσωπικές υπηρεσίες.

Η Moody’s αναμένει ότι ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί φέτος και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το επόμενο έτος προς τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, με τους ανοδικούς κινδύνους να είναι πιο έντονοι στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί με έντονες διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες, με τις τιμές των εμπορευμάτων, τις ελλείψεις προσφοράς και την αύξηση της ζήτησης να προκαλούν απρόβλεπτες κινήσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους "οδηγούς" του πληθωρισμού είναι παροδικοί. Ακόμη και στην περίπτωση αύξησης των τιμών όταν η ζήτηση για υπηρεσίες υπερβαίνει τη σχετικά ανελαστική προσφορά, η ένταση των αυξήσεων των τιμών θα υποχωρήσει μόλις η ζήτηση αρχίσει να ομαλοποιείται σε μερικούς μήνες. Η ισχυρότερη αύξηση των μισθών από μια "σφιχτή" αγορά εργασίας είναι γενικά η κύρια πηγή μακροχρόνιων πληθωριστικών πιέσεων.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες δεν αντιμετώπιζαν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς. Με τόση επιπλέον πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να απομένει να απορροφηθεί, οι πιέσεις που οφείλονται στους μισθούς δεν φαίνονται πιθανές.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες οδήγησαν επίσης στην αύξηση του κόστους των ενδιάμεσων αγαθών, με αποτέλεσμα τον υψηλότερο πληθωρισμό τιμών παραγωγού μεταξύ των χωρών. Αυτές οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων θυμίζουν την περίοδο 2008-11, όταν οι τιμές ενός ευρέος φάσματος εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των βιομηχανικών πρώτων υλών και των σπόρων όπως το καλαμπόκι και η σόγια, αυξήθηκαν σημαντικά. Παρόμοια δυναμική φαίνεται να παίζει στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων σήμερα.

Οι μεγάλες μεταβολές στις τιμές των εμπορευμάτων δεν είναι ασυνήθιστες. Επίσης, δεν διαρκούν για πολύ, όπως τονίζει η Moody’s. Το 2011, οι τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν πριν μειωθούν ξανά το 2015. Επιπλέον, οι ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων και το κόστος παραγωγής δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μια γενικευμένη αύξηση του πληθωρισμού για τους καταναλωτές.

Θα διατηρηθεί για πολύ ακόμη το τρέχον καθεστώς της νομισματικής πολιτικής

Μετά τον καθησυχασμό περί πληθωρισμού, η Moody’s "ακυρώνει" και τον δεύτερο μεγάλο φόβο των αγορών, αυτόν που αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Όπως τονίζει, ακόμη και καθώς οι προοπτικές για τις μεγάλες οικονομίες συνεχίζουν να σταθεροποιούνται, αναμένει ότι όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες – Fed, EKT, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Τράπεζα της Αγγλίας – θα διατηρήσουν την φιλική προς την αγορά υποστηρικτική πολιτική φέτος και το 2022. Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών είναι συνεπώς πιθανό να παραμείνουν μεγάλοι για το προβλέψιμο μέλλον. Ο οίκος εκτιμά ότι η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει το 2023, με "ηγέτη" την Fed. Ενώ τα μακροπρόθεσμα ονομαστικά επιτόκια θα αυξηθούν καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν πολύ αργά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Fed, ενώ η εκτίμηση για την οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει πιο αισιόδοξη, οι δηλώσεις της καθιστούν σαφές ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις αγορές τίτλων οι οποίες κινούνται στα 120 δισ. δολ. μηνιαίως "έως ότου επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος" προς την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό". Ο οίκος θεωρεί ότι η Fed είναι απίθανο να ανακοινώσει σύντομα σχέδια για tapering, και σίγουρα όχι πριν από το τέλος του έτους.

Ομοίως, ο οίκος δεν αναμένει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα στραφεί σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής της σύντομα. Η κεντρική τράπεζα έχει δείξει προθυμία να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης έναντι της πανδημίας μετά τον Σεπτέμβριο (όταν και λήγει), εάν χρειαστεί. Με την Ιαπωνία να αντιμετωπίζει ένα τέταρτο κύμα COVID-19 και αυξημένους περιορισμούς σε πολλές πόλεις, η BoJ έχει μειώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 0,1% από 0,5% για φέτος. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στον στόχο του 2% το 2023.

Η Moody’s εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την τρέχουσα στάση της και δεν θα βάλει στο τραπέζι οποιαδήποτε σημαντική μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Το τρέχον τρίμηνο η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP - περίπου 20 δισ. ευρώ την εβδομάδα, από 13 δισ. ευρώ πριν – επανεπενδύοντας πλήρως τα χρεόγραφα που λήγουν – έτσι ώστε να διατηρηθεί το κόστος χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα. Όπως έχει εξηγήσει η Λαγκάρντ, η απόφαση για το αν θα μειωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα και θα βασίζεται στις συνθήκες χρηματοδότησης και στις προοπτικές πληθωρισμού.

Ενώ ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανό να συνεχίσει να ενισχύεται λόγω έκτακτων παραγόντων, η οικονομία της περιοχής απέχει αρκετά από την πλήρη ανάκαμψη, επισημαίνει ο οίκος. Επιπλέον, πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να περιοριστούν οι διαφορές στις προοπτικές ισχυρότερων οικονομιών, όπως η Γερμανία, και εκείνων άλλων οικονομιών που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες, όπως η Ισπανία.

Τέλος, η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι θα μειώσει τις εβδομαδιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά 1 δισ. στερλίνες την εβδομάδα και στα 3,44 δισ., διατηρώντας παράλληλα τον στόχο αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 895 δισ. στερλίνες, δεν είναι tapering αλλά μια μικρή αναπροσαρμογή. Περαιτέρω προσαρμογές στο μέγεθος των εβδομαδιαίων αγορών είναι πιθανές καθώς εξελίσσονται οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, η συνολική νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική, με την Moody’s να αναμένει τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0,10% φέτος αλλά και το 2022.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text