Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Προϋπολογισμός: Πιέσεις στα έσοδα – Ανάσες από τις digital συναλλαγές

Προϋπολογισμός: Πιέσεις στα έσοδα – Ανάσες από τις digital συναλλαγές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προϋπολογισμός: Πιέσεις στα έσοδα – Ανάσες από τις digital συναλλαγές

Στην επί μακρόν διατήρηση των περιοριστικών μέτρων, η οποία δεν είχε ληφθεί υπόψη στις παραμέτρους διαμόρφωσης του φετινού προϋπολογισμού, αποδίδει το οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που προκαλούν προβληματισμό: Στα 6,2 δισ. ευρώ έφθασε το πρωτογενές έλλειμμα τον Απρίλιο, καταγράφοντας απόκλιση 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών – 5,25 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προσφάτως ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον 3 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κατά το β’ τρίμηνο του 2021, ανεβάζοντας στα 40 δισ. τα δημοσιονομικά μέτρα της πανδημικής περιόδου. Πρόκειται για έξτρα χρήματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα οποία -όπως είναι εύλογο- επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Σταϊκούρας δε έχει επανειλημμένως παραδεχθεί ότι το έλλειμμα και το χρέος του 2021 θα είναι υψηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις, κάτι το οποίο θα αντιστραφεί όσο επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα και «γεμίζουν» τα κρατικά ταμεία.

Οι ανάσες από τις e-συναλλαγές

Παρά τις αποθαρρυντικές επιδόσεις του α’ τετραμήνου, το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» σε μια καλύτερη συνέχεια, επενδύοντας κυρίως στα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (σ.σ. υποχρέωση για 30% e-αποδείξεις στις φορολογικές δηλώσεις).

Οι τελευταίες ήδη καταγράφουν μια σταθερή τάση ανόδου, γεγονός το οποίο ενισχύει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για αυξημένα φορολογικά έσοδα. Τα εν λόγω οφέλη επικαλέστηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εκτιμούν ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα βαρύνουν περαιτέρω τις τσέπες των πολιτών.

«Σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ύψους 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισ. ευρώ. Θα δημιουργηθεί κίνητρο για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ποσοτικοποιείται αυτό στο 6,1 δισ. Σημειώνω ότι αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση» τόνισε, προσφάτως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Μια αύξηση των συναλλαγών, κατά 6,1 δισ. ευρώ, συνεπάγεται, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ. Με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. έσοδα ΦΠΑ, εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%,ενώ επιπλέον 168 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις».

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει πρόσθετα έσοδα, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τέσσερις διαφορετικές πηγές:

  • Την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ακινήτων.
  • Τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά.

Οι προσδοκίες από τουρισμό, Ταμείο Ανάκαμψης, καταθέσεις

Συν τοις άλλοις, προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί και για τον τουρισμό, με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει σημαντική άνοδο των εισπράξεων σε σχέση με το 2020, φθάνοντας έως και το 40% – 50% των εσόδων – ρεκόρ του 2019 (18 δισ. ευρώ).

«Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν» εκτίμησε πριν μερικές εβδομάδας ο κ. Σταϊκούρας. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να λησμονούμε και την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία -αν και δεν επηρεάζουν άμεσα τον προϋπολογισμό- μπορούν να λειτουργήσουν έμμεσα ευεργετικά, «φουσκώνοντας» τα δημόσια έσοδα, χάρη στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την έναρξη διάφορων φιλοαναπτυξιακών projects.

Εξίσου υποστηρικτικά στην οικονομία μπορεί να λειτουργήσει και το μεγάλο «απόθεμα» των τραπεζικών καταθέσεων για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατάφεραν να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις, φτιάχνοντας έναν γερό «κουμπαρά» άνω των 127 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία είτε διοχετευτούν στην οικονομία είτε επιστρέψουν στο κράτος με τη μορφή φόρων, θα βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων προμηνύουν ότι το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος εντός του 2022, όταν και η οικονομία έχει ανακτήσει τη χαμένη δυναμική και η ανάκαμψη έχει εδραιωθεί για τα καλά.

 

moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text