Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνα: Στήριγμα από Πολωνία και Σερβία μετά το "πάγωμα" της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Κίνα: Στήριγμα από Πολωνία και Σερβία μετά το "πάγωμα" της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τώρα που η επενδυτική συμφωνία Κίνας και Ε.Ε. έχει «παγώσει», το Πεκίνο βρίσκει στήριξη σε δύο ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην ακολουθούν τη γραμμή των υπολοίπων, στην Πολωνία και στη Σερβία.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε στον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου ότι η Κίνα και η Ε.Ε. είναι εταίροι όχι ανταγωνιστές και η συνεργασία θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός ανέφερε πως η χώρα του πιστεύει ότι η επενδυτική συμφωνία Κίνας – Ε.Ε. είναι ευεργετική και για τις δύο πλευρές. Ο Ράου μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Ιρλανδίας πραγματοποιούν επίσκεψη στο Πεκίνο από τις 29 έως τις 31 Μαίου μετά από πρόσκληση του Γουάνγκ.

Η Ε.Ε. αποφάσισε αυτό το μήνα να «παγώσει» την επικύρωση της επενδυτικής συμφωνίας με την Κίνα ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε το Πεκίνο σε Ευρωπαίους κοινοτικούς αξιωματούχους. Η Κίνα προέβη σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ε.Ε. για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική επαρχή Ξιντζιάγνκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, η Πολωνία κατανοεί και σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και θα ήθελε να αναλάβει ενεργό ρόλο για την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε. και Κίνας. Η Πολωνία καλοσωρίζει επίσις κινεζικές επενδύσεις σημειώνοντας ότι δεν θα κάνει διακρίσεις σε βάρος των κινεζικών επιχειρήσεων, φέρεται να δήλωσε ο Ράου, ο οποίος προσέθεσε επίσης ότι η χώρα του θέλει να επεκτείνει την κινεζική συνεργασία και στον αγροτικό τομέα.

Αναφορικά με τη Σερβία, στην κινεζική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη υποδομών και την ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σερβικού τμήματος του σιδηροδρόμου που ενώνει Βουδαπέστη με Βελιγράδι. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με κινεζικά δάνεια.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text