Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Θετική είναι η ανταπόκριση των ξένων funds για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Θετική είναι η ανταπόκριση των ξένων funds για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετική είναι η ανταπόκριση των ξένων funds για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ  της Alpha Bank

Θετική είναι η ανταπόκριση των ξένων funds και private equity για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Ποιοι υφιστάμενοι μέτοχοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία έχει μπει στο ραντάρ και 3-4 επενδυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τζον Πόλσον και το σενάριο για το ΤΧΣ.

Με εντατικό ρυθμό προχωρούν οι επαφές της διοικητικής ομάδας της Alpha BankΑΛΦΑ +1,58% με ξένα funds και εταιρείες επενδύσεων και το κλίμα που μεταφέρεται από την πλευρά των επενδυτών ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα θετικό. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι πλην των επενδυτών που έχουν ήδη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θερμό ενδιαφέρον για να μπουν στην αύξηση έχουν εκδηλώσει οι εξής ξένοι επενδυτές και funds:

- To γνωστό για τις επενδύσεις του στην ελληνική αγορά Oaktree Capital,

- Το Tosca fund Asset Management με έδρα το Λονδίνο,

- Η First Millennium Partners με έδρα τη Νέα Υόρκη,

- Το βρετανικό VR Capital που εξειδικεύεται σε επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές και μια σειρά από άλλα funds που έως σήμερα δεν ήταν μέτοχοι της Alpha Βank,

- Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχει μπει και στο ραντάρ 3-4 επενδυτικών κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξάλλου, η Αlpha Bank διατηρούσε παραδοσιακά μετοχική σχέση με επενδυτές της περιοχής.

Βασικό όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της τράπεζας αποτελεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αύξησης κεφαλαίου, ενόψει και της διαχείρισης των χρηματοδοτικών κεφαλαίων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Πόλσον και οι άλλοι

Κι ενώ η θετική προδιάθεση από την πλευρά των νέων επενδυτών εδραιώνεται όσο προχωρούν οι επαφές ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Αlpha Bank στις 15 Ιουνίου, σφραγίζεται και η εμπιστοσύνη από τους υφιστάμενους ξένους μετόχους.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που κατέχει το 6,50% των μετοχών της τράπεζας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα θετικός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πρόθεση που δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικής προσέγγισης, δεδομένου ότι μόλις πριν από ένα μήνα έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στις επενδύσεις που έχει κάνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της υψηλής συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς, στην οποία είναι πλέον μεγαλομέτοχος με ποσοστό που υπερβαίνει οριακά το 18%.

Τη στήριξή τους δίνουν και οι υπόλοιποι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας όπως η BlackRock, η Fidelity, το Capital και οι Νορβηγοί της Norges Bank.

Το ΤΧΣ

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση διαδραματίζει εκ της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Βank, με ποσοστό περίπου 11%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ, μέσω διαρροών, έχει ξεκαθαρίσει ότι «στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του 3ετούς στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου».

Οι συζητήσεις της τράπεζας με το Ταμείο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων. Με δεδομένο ότι υπάρχει μια στρατηγική προσέγγιση μείωσης της παρουσίας του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το Ταμείο επιδιώκει μεν να διατηρήσει το ποσοστό του στην Αlpha Bank, ωστόσο υπάρχει και το σενάριο οριακής μείωσης σε μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο, όμως, προς το παρόν δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

 

Πηγή: euro2day.gr

Αναστασία Παπαϊωάννου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text