Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέο ασφαλιστικό: Πώς θα καλυφθεί το κόστος του

Νέο ασφαλιστικό: Πώς θα καλυφθεί το κόστος του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο ασφαλιστικό: Πώς θα καλυφθεί το κόστος του

Τρεις μελέτες θα συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που οδηγεί στο νέο σύστημα των επικουρικών συντάξεων. Το νομοσχέδιο αναμένεται  να κατατεθεί στην Βουλή στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Συγκεκριμένα η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, μελέτη των μακροοικονομικών επιπτώσεων της μεταρρύθμισης και ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ένα από τα θέματα που προκύπτουν  είναι πως θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης από το διανεμητικό σύστημα των επικουρικών συντάξεων στο νέο  κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Πολύ απλά πώς θα καλυφθεί η απώλεια των εισφορών στο παλαιό διανεμητικό σύστημα.

Η δυσκολία όπως αναφέρουν αναλυτές έγκειται ουσιαστικά στον τρόπο επιμερισμού και μετάθεσης του κόστους μετάβασης με δίκαιο τρόπο μεταξύ των γενεών, έτσι ώστε καμία γενεά, νέων ή ηλικιωμένων, να μην επωμιστεί μεγάλο βάρος. Όπως έχει γίνει γνωστό έως τώρα ένα μέρος του κόστους μετάβασης θα ξεπεραστεί δια του ΑΚΑΓΕ, του Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών που δημιουργήθηκε το 2008 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικού για την διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών  το οποίο σήμερα έχει αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία διαρκώς αυξάνονται κατά περίπου 1 δις το χρόνο, από τον κρατικό Προϋπολογισμό αλλά και από το «μέρισμα» της ανάπτυξης.

Το μεταβατικό κόστος απλώνεται σε βάθος χρόνου 60 ετών, με τα πρώτα χρόνια να είναι σχετικά χαμηλό. Σταδιακά αυξάνεται, κορυφώνεται έπειτα από 30-40 χρόνια και κατόπιν μειώνεται μέχρις ότου εξαφανισθεί εντελώς σε μερικές ακόμη δεκαετίες.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως οι  μελέτες σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MR δείχνουν πως η οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα έτη θα αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα για την νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα οι μελέτες που θα κατατεθούν μαζί με το νομοσχέδιο όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο «MR» δείχνουν πως το κόστος μετάβασης καλύπτεται μεσοπρόθεσμα από το «μέρισμα» της ανάπτυξης ενώ μακροπρόθεσμα υπερκαλύπτεται.

Οι νέες επικουρικές

Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα μεγάλο αποθεματικό κεφάλαιο αποκλειστικά για τις συντάξεις των νέων εργαζομένων.

Θα αφορά αποκλειστικά:

- τους νέους μισθωτούς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/2022

- τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική n επικουρική ασφάλιση (μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.)

- προαιρετικά υφιστάμενους  εργαζόμενους και αυτοαπασχολουμένους ηλικίας έως 35 ετών

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text