Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Riksbank: Δεν θα ξεφύγει το Bitcoin από τη ρυθμιστική εποπτεία

Riksbank: Δεν θα ξεφύγει το Bitcoin από τη ρυθμιστική εποπτεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

To Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι απίθανο να ξεφύγουν από τη ρυθμιστική εποπτεία, καθώς οι αρχές αντιδρούν στη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας.

Παρόλο που αξιωματούχοι νομισματικής πολιτικής έχουν εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για το Bitcoin και τους "ανταγωνιστές" του, τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να αποκτούν "ένθερμους οπαδούς". Το γεγονός αυτό ώθησε μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κινηθούν, με τράπεζες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, να προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγών που συνδέονται με κρυπτονομίσματα.

"Όταν κάτι μεγαλώνει αρκετά, τότε μπαίνουν στο παιχνίδι και καταστάσεις όπως τα συμφέροντα καταναλωτών και το ξέπλυμα χρήματος", δήλωσε ο διοικητής της Riksbank Στέφαν Ίνγκβες. "Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική εποπτεία θα έρθει", πρόσθεσε.

Ο διοικητής της σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ωστόσο πως αυτό ενδεχομένως να συμβεί "σε διαφορετικούς χρόνους για διαφορετικούς τομείς".

Η υπουργός χρηματοπιστωτικών αγορών της Σουηδίας, Asa Lindhagen, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "τρέχει" ήδη τη διαδικασία αυστηροποίησης των προτύπων για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο "ένα έργο σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο". Όπως εξήγησε, η αντιμετώπιση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα είναι "πολύ σημαντικό ζήτημα" που απαιτεί διασυνοριακή συνεργασία.

Επιπλέον, ο υποδιοικητής της Riksbank Περ Γιάνσον δήλωσε σήμερα πως είναι ανησυχητικό το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα να συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή τους, χωρίς "τίποτα συγκεκριμένο ή απτό" να στηρίζει την πραγματική τους αξία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν είναι σαφές πώς θα ρυθμιστεί ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον έλεγχο των εθνικών αρχών, αλλά οι κυβερνήσεις ήδη προσπαθούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, με την Κίνα να εντείνει την πίεση στους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πρόσφατα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι δεν επιτρέπεται να δέχονται τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμών, κίνηση που ήρθε μετά την απόπειρα "καταστολής" της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι οι traders εξακολουθούν να είναι ενεργοί.

Η Σουηδία, όπως και η Κίνα, είναι μία από τις πιο προηγμένες χώρες στην προσπάθεια της Κεντρικής της Τράπεζας να αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα. Καθώς οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να προετοιμαστούν για την "εξαφάνιση" των μετρητών ως μορφή πληρωμής, παράλληλα προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα έρθουν να καλύψουν το κενό. Ο Ίνγκβες έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η Σουηδία θα μπορούσε να έχει τη δική της ηλεκτρονική κορώνα -μέσω Κεντρικής Τράπεζας- μέσα σε περίπου πέντε χρόνια.

Στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ  μελετούν διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, όπως δήλωσε τον Μάιο ο Randal Quarles, αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed. "Αλλά οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν τη σωστή ρυθμιστική προσέγγιση προτού μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα εποπτικό πλαίσιο", τόνισε ο ίδιος.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text