Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τα “καμπανάκια” της οικονομίας - Οι μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης - "Ως πού μπορούν να φτάσουν πια";

Τα “καμπανάκια” της οικονομίας - Οι μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης - "Ως πού μπορούν να φτάσουν πια";

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα “καμπανάκια” της οικονομίας - Οι μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης - "Ως πού μπορούν να φτάσουν πια";

Τρία ήταν τα βασικά στοιχεία της σημερινής οικονομικής και χρηματιστηριακής επικαιρότητας:

α) Οι επιφυλάξεις του (σχετικά ανεξάρτητου) Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο εκφράζει ανησυχίες για την πορεία του εμβολιασμού και -συνεπακόλουθα- του τουρισμού και αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης 3,6% που έχει θέσει για φέτος η Κυβέρνηση. (εδώ)

β) Οι παραινέσεις του ΔΝΤ για περικοπή των δαπανών (τί άλλο;), μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, ενώ παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο -ενώ βεβαίως δεν τολμά να εκφραστεί για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα. (εδώ).

 

Οι δύο αυτές επισημάνσεις, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η χώρα και η οικονομική καθημερινότητά της, γυρνά και πάλι στην κανονικότητα. Μία κανονικότητα η οποία, φοβούμαστε ότι, θα αρχίζει να γίνεται βάρος για την κυβέρνηση, η οποία θα αντιδράσει με το γνωστό ελληνικό τρόπο, δηλαδή τον υπολογισμό για τον κατάλληλο χρόνο πραγματοποίησης εκλογών. Όπως γράφαμε και στο τεύχος 228, υπολογίζαμε ότι αυτό θα συνέβαινε στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, όμως ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, οι (η διπλή -λόγω απλής αναλογικής) εκλογική αναμέτρηση να γίνει νωρίτερα. Κάτι τέτοιο θα επιδράσει στο Χρηματιστήριο, όμως, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, δεν θα είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει την ανοδική φάση, ακόμη και αν η παρούσα κυβέρνηση έχανε στις εκλογές, ή αναγκάζονταν να συγκυβερνήσει με τη βοήθεια άλλων μικρότερων κομμάτων.

 

γ) Το τρίτο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης, είναι η διατήρηση της ανοδικότητας των μετοχών της μικρής (κυρίως) και της μεσαίας (λιγότερο) και γενικά μία σειρά μετοχών που έλκουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και ανεβαίνουν ακόμη ένα επίπεδο.

 

Όπως γνωρίζετε, ήδη από τα πρώτα τεύχη της επανακυκλοφορίας μας, ασχοληθήκαμε με την έρευνα στις “κινήσεις” των μετοχών, υποστηρίζοντας ότι, τα “κύματα” ανόδου των μετοχών της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στην ουσία αποτελούν ένα υγιές φαινόμενο που εμφανίζεται σε κάθε ανοδική φάση την οποία και επιβεβαιώνει. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό αυτών των κινήσεων είναι η “επιθετικότητα” της ανόδου αυτών των κατηγοριών των μετοχών, αφού ανεβαίνουν περισσότερο και ταχύτερα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνήθως, το μοντέλο της κίνησης της ανόδου είναι: (όλες οι μετοχές ανεβαίνουν, στις ανόδους, όμως, διακρίνονται φάσεις με μεγαλύτερη άνοδο κάποιων κατηγοριών μετοχών).

 

1) μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ισχυρών θεμελιωδών (στο ξεκίνημα της φάσης), 2) μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης (λίγο μετά από την άνοδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης), 3) μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ταυτόχρονα, 4) μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, 5) μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, 6) μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, 7) μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, σε μία φάση εκρηκτικής και οργασμικής ανόδου.8) έναρξη υποχώρησης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι μετοχές της μικρής, εξακολουθούν να ανεβαίνουν, με χαμηλότερους ρυθμούς, 9) καθολική πτώση.

 

Σήμερα εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στα σημεία 3 και 4.

 

Τα παραπάνω, είναι υπεραπλουστευμένα, όμως μπορούν να δώσουν μία εξήγηση του φαινόμενου της ανόδου, από το 2017 και μετά. Άλλωστε, παρακολουθούμε με πολλούς τρόπους αυτά τα στοιχεία και ένας απ’ αυτούς, δημοσιεύεται τακτικά με τον τίτλο “η ακτινογραφία των μετοχών” (δείτε εδώ άρθρο από το προηγούμενο τεύχος). Αξίζει να σημειωθεί ότι, τιμές κάτω του € 1,00, στα τέλη του 1999 (έτος κορύφωσης) είχαν μόλις το 2,1% των μετοχών, ενώ στο 2016 (έτος του χαμηλότερου σημείου της πτώσης) είχαν το 68% των μετοχών. Στα τέλη Απριλίου, το ποσοστό αυτό έφτανε στο 40%. Να θυμόμαστε πάντα ότι αυτά τα ποσοστά αποτελούν ακόμη έναν δείκτη παρακολούθησης της πορείας της αγοράς.

 

Πόσο μπορούν να ανέβουν πια;

 

Σε παλαιότερες συζητήσεις που είχαμε, ακόμη και πριν από την πανδημία, στο γραφείο μας με τους συνεργάτες μου -όλοι σημαντικά νεότερης ηλικίας, που δεν έχουν δει ακόμη άνοδο- συχνά συζητούσαμε το ζήτημα της συμπεριφοράς των “μικρών και φτηνών, σε τιμή στο ΧΑ, μετοχών”. Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι, είχαν αγοράσει κάποιες από τις μετοχές που αναφέραμε στις συζητήσεις μας. Μερικές από τις μετοχές αυτές, πολλαπλασίασαν την τιμή τους (άλλες  x2, άλλες x3, άλλες επί x4, ακόμη και x5 σε μια περίπτωση). “Ως πού μπορούν να φτάσουν, κύριε Γιάννη;” με ρωτούν. Σημειώνω ότι, οι νεαροί αυτοί οικονομολόγοι, που σταδιακά θα εξελιχθούν σε καλούς αναλυτές των χρηματιστηριακών αγορών, δεν έχουν δει ποτέ τους άνοδο. Όπως άλλωστε και πολλές δεκάδες χιλιάδες από τους επενδυτές που αρχίζουν να ασχολούνται με το Χρηματιστήριο.

 

Για το τεύχος 229, ετοιμάζουμε μία μελέτη που, δεν απαντάει στο ερώτημα των συνεργατών μου, αλλά δείχνει το τί σημαίνει Χρηματιστήριο και το πώς συμπεριφέρονται οι μετοχές μέσα στο χρόνο -τουλάχιστον οι συνεργάτες μου μαθαίνουν να τοποθετούν μικρό μόνο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε “αμφισβητούμενες” μικρές επιθετικές μετοχές, να μην “κυνηγούν” τις μετοχές, να τις κρατούν καιρό και -κυρίως- να εφαρμόζουν το stop loss, που στην τρέχουσα περίοδο μας δίνει με ασφάλεια ο ΚΜΟ-200.

Η μελέτη που θα προσπαθήσουμε να προδημοσιεύσουμε αύριο, καταγράφει τις τιμές των μετοχών σε συγκεκριμένες ακραίες ημερομηνίες:

α) Ιούλιος 1973 (αποκορύφωμα ανοδικής κίνησης 1969 - 1973)

β) Φεβρουάριος 1984 (ο “πάτος” και το τέλος της περιόδου 1954 - 1984)

γ) Σεπτέμβριος 1999 (αποκορύφωμα της ανοδικής δεκαετίας του 1990, αλλά και της ευρύτερης περιόδο 1984-2016).

δ) Φεβρουάριος 2016 (ο “πάτος” και το τέλος της περιόδου 1984-2016) και

ε) Σημερινές τιμές.

 

Εκεί, κάποιος θα μπορέσει να δει ως πού οδηγεί η “χρηματιστηριακή τρέλα”, αλλά και η “χρηματιστηριακή απελπισία”. Και κάποιος, θα μπορέσει να καταλάβει, ως πού μπορούν να φτάσουν οι μετοχές, στην τρέχουσα ευρύτερη περίοδο που, όπως σταθερά υποστηρίζουμε, ξεκίνησε από το 2016 και τώρα διανύουμε την πρώτη μακροχρόνια ανοδική της φάση.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text