Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πώς το "χάος" με το Bitcoin κρίνει το μέλλον για το ψηφιακό χρήμα

Πώς το "χάος" με το Bitcoin κρίνει το μέλλον για το ψηφιακό χρήμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η "άγρια" μεταβλητότητα του Bitcoin μέσα στο 2021 έχει διασφαλίσει τουλάχιστον ένα πράγμα: ότι το μέλλον των χρημάτων θα είναι ηλεκτρονικό, αλλά δεν θα μοιάζει ούτε κατά διάνοια με "κυβερνοπάνκ ουτοπία". Η αποκεντρωμένη "λαϊκή δύναμη" θα υποκύψει στη ισχύ των επίσημων κρατικών αρχών.

Η υστερία και ο πανικός που έχουν ενσκήψει στον κόσμο των αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων αυξάνουν την έλξη των μελλοντικών αντιπάλων τους: των ψηφιακών χρημάτων, τα οποία θα εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες. Αυτά τα νομίσματα θα είναι σταθερά, συγκεντροποιημένα και ελεγχόμενα από το κράτος. Αυτό ακριβώς θα επιζητούν οιι χρήστες σε έναν κόσμο του Internet of Things, όπου οι μηχανές θα πρέπει να διευθετούν μεταξύ τους συναλλαγές και αξιώσεις ταυτόχρονα και 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς ωστόσο να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο νέος νομισματικός κόσμος

Τα επίσημα ηλεκτρονικά νομίσματα θα είναι ένας νέος τύπος ευθύνης της κεντρικής τράπεζας για ένα περιουσιακό στοιχείο, παράλληλα με την αντίστοιχη για τα φυσικά μετρητά, αν και για τους επενδυτές οι οποίοι στοιχηματίζουν στη μελλοντική αξία του δολαρίου, του γεν ή του ευρώ, δεν θα αποτελούν μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό έχει σαφή πλεονεκτήματα. Το να μπορούν τα νέα αυτά μέσα συναλλαγών να αποφεύγουν να γίνονται όχημα νέων αποπειρών κερδοσκοπίας σημαίνει ότι μια παγκόσμια οικονομία η οποία θα βασίζεται στο FedCoin, στο ψηφιακό ευρώ και στο e-CNY της Κίνας θα απαιτεί πολύ λιγότερο επαχθείς όγκους ενεργειακών πόρων σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα.

Ελλείψει ενός αξιόπιστου διαμεσολαβητή, το πρωτόκολλο "εξόρυξης" ή απόδειξης εργασίας που διατηρεί το blockchain των κρυπτονομισμάτων ασφαλές από επιθέσεις "διπλών" δαπανών, απαιτεί εξοπλισμό που καταναλώνει "άπειρα" ποσά ενέργειας. Μεταξύ Bitcoin και Ethereum, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 16 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά.

Η διαφορά ποιότητας και σπατάλης πόρων

Δεν ισχύει το ίδιο για τα προκαθορισμένα "κατάστιχα" τα οποία θα επαληθεύουν τις συναλλαγές σε επίσημα ψηφιακά νομίσματα. Αυτά θα κρατούνται μόνον από μια επιλεγμένη ομάδα διαμεσολαβητών, με την άδεια της κεντρικής τράπεζας. Αντί να παλεύουν να λύσουν γρίφους γρηγορότερα από κακόβουλους παράγοντες στον κυβερνοχώρο, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, οι κόμβοι στο δίκτυο θα μπορούν να κρατούν "κλειδωμένους" τους δικούς τους πόρους προκειμένου να υποστηρίζουν νόμιμες συναλλαγές.

Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως "απόδειξη μεριδίου", θα απαιτεί ένα μικρό κλάσμα των ενεργειακών αναγκών της "απόδειξης εργασίας". Το Ethereum σκοπεύει να αλλάξει κι εκείνο δομή, αντικαθιστώντας τον εξοπλισμό και τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας ως την αναγκαία επένδυση που απαιτείται έως τώρα για τη διασφάλιση του δικτύου του. Οι επικυρωτές θα κερδίζουν τέλη "δεσμεύοντας" τουλάχιστον 32 Ether (πρόκειται για δέσμευση αξίας 72.000 δολαρίων, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές). Εάν συμπεριφέρονται με μη ορθό τρόπο, αποσυνδέονται ή δεν κάνουν ορθά τη δουλειά τους, οι επεξεργαστές θα ενδέχεται να χάσουν το ποσό το οποίο θα έχουν υποθήκευσει.

Μια κεντρική αρχή μπορεί πιθανότατα να τρέξει ένα τέτοιο δίκτυο καλύτερα. Σε τελική ανάλυση, όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές βασιμένες στην καλή πίστη πρέπει να έχουν κάτι να χάσουν ή να κερδίσουν - και κάποιος αξιόπιστος παράγοντας πρέπει να διασφαλίζει κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει ο Chi Lo, οικονομολόγος στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της BNP Paribas στην Ασία: "Η ταυτότητα του κατόχου είναι αναπόφευκτα αναγκαίο στοιχείο για την επαλήθευση" των ισολογισμών σε ένα ψηφιακό κατάστιχο. "Ποιος διαθέτει στοιχεία για τη νόμιμη ταυτότητα των κατόχων νομισμάτων; Το κράτος!", προσθέτει.

Χρηματοοικονομική ισορροπία

Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν περιορίζονται από κανέναν στο πόσο χρήμα μπορούν να δημιουργήσουν από "κοπανιστό αέρα", χρησιμοποιούν αυτή την ευελιξία για να αποφεύγουν τις χρηματοοικονομικές τραγωδίες, όπως έκαναν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Αντίθετα, μια "bitcoin-ική" οικονομία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη λόγω της περιορισμένης προσφοράς χρήματος. Όπως αναφέρει ο Lo, αν διορθώσει κανείς τις ονομαστικές μεταβλητές, η πραγματική παραγωγή πρέπει να προσαρμοστεί "βίαια" προκειμένου να απορροφήσει τα οποιαδήποτε οικονομικά σοκ ανακύψουν.

Εξάλλου, η τέλεια ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων δεν είναι διόλου πρακτική. Συνοδεύεται από απαράδεκτα υψηλούς κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να "ξεσπάσουν" επάνω σε όλες - ή έστω στις περισσότερες - διαδικτυακές συναλλαγές. Δεν θα εγκαταλείψουν, ωστόσο, και το δικαίωμά τους να σηκώνουν το "πέπλο" των ψευδωνύμων όταν το επιθυμούν. Εξ ου και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ψηφιακό χρήμα. Τα σχέδια της Κίνας είναι τα πλέον εξελιγμένα, ωστόσο και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν εισέλθει στην "κούρσα".

Προκλήσεις

Εάν η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων αποτελεί πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις, μια υπερβολικά μεγάλη δημοτικότητα των ψηφιακών μετρητών θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ζήτημα. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να χάσουν καταθέσεις σε περίπτωση που οι πελάτες προτιμούν να έχουν άμεση σύνδεση με τη νομισματική αρχή της χώρας ή του ευρύτερου μπλοκ χωρών τους.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία χρηματοδοτούν μακροπρόθεσμα δάνεια με βραχυπρόθεσμη ρευστότητα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε δεύτερο χρόνο. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι νέοι. Αγνοώντας τους, ωστόσο, ως του σημείου όπου έπρεπε να "κοινωνικοποιηθούν" οι τραπεζικές απώλειες που σχετίζονταν με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, οι αρχές δημιούργησαν ένα χάσμα εμπιστοσύνης με το κοινό: σε αυτό το κενό ξεπήδησαν οι τεχνο-αναρχικοί, με την ιδέα για ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών το οποίο να βασίζεται σε κρυπτογραφημένες αποδείξεις αντί για την συνήθη "πίστη".

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, η επιτυχία του κυβερνοπάνκ κινήματος θα πρέπει να μετρηθεί όχι τόσο μέσω της εξαιρετικά ευμετάβλητης, κερδοσκοπικής κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων τα οποία βοήθησε να αναπαραχθούν και να διαδοθούν, αλλά μέσω της αυξανόμενης επιρροής της τεχνολογίας blockchain στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τα ψηφιακά μετρητά με τον ενσωματωμένο, αυτο-εκτελούμενο κώδικα λογισμικού θα αλλάξουν το μέλλον των χρημάτων με τρόπο με τον οποίο ποτέ δεν θα μπορούσαν να το κάνουν τα κρυπτονομίσματα. Τα επίσημα ψηφιακά νομίσματα τελικά θα κερδίσουν. Και η εμπιστοσύνη ως βάση των συναλλαγών δεν πρόκειται να χάσει.

Του Andy Mukherjee

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text