Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Μέση αύξηση 8% σε 13.808 ζώνες, όπου εφαρμόζεται πλέον το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρ. Σταϊκούρα να διαβεβαιώνει πως οι αυξήσεις αυτές δεν συνεπάγονται αυτόματη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλοντας μείωση συντελεστών του φόρου. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Χρ. Τριαντόπουλος, στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται, η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων, η μέση αύξηση είναι 26%. (εδώ)

 

Στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το χρόνο του τέλους της υγειονομικής κρίσης και κυρίως την επόμενη μέρα του κορονοϊού για την οικονομία, οφείλονται οι διαφορετικές αναθεωρήσεις που έκαναν το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει εδώ και περίπου 15 ημέρες την πρόβλεψη της για το 2021 για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ανεβάζοντας τον πήχη από το 3,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, στο 4,1% του ΑΕΠ κατά τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες. Ο ΟΟΣΑ είναι ακόμη πιο ενθουσιώδης στην αναθεώρηση της δικής του πρόβλεψης. Από 0,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε για την Ελλάδα το 2021 τον περασμένο Δεκέμβριο, στην τελευταία έκθεση του βλέπει ανάπτυξη στο 3,8% του ΑΕΠ. Η μεγάλη διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο οργανισμός περίμενε - παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών - ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αργήσει να ενεργοποιηθεί και θα έχει αποτέλεσμα από το 2022 και μετά.Το ΔΝΤ στην τακτική αξιολόγηση της οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, διάλεξε αντίθετη διαδρομή. Έναντι της πρόβλεψης που έκανε τον περασμένο Απρίλιο για ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ, στην τελευταία αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε, χαμηλώνει τον πήχη και προβλέπει ότι η ανάπτυξη για φέτος δεν θα ξεπεράσει το 3,3% του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Αισιόδοξος για την ελληνικό τουρισμό εμφανίστηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτησή του στο 9ο συνέδριο Regional Growth Conference στην Πάτρα. “Οι καινοτόμες ιδέες όπως οι συνέργειες, τα τεστ στα σύνορα, η τήρηση των πρωτοκόλλων βοήθησαν για να κερδηθεί το στοίχημα της ποιότητας στο τουρισμό, κατά την περσινή τουριστική περίοδο και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας, καθώς κανένα τουριστικό κατάλυμα δεν έκανε εκπτώσεις στους υγειονομικούς κανόνες όσο δύσκολο και να ήταν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης. O υπουργός τόνισε ότι οι οιωνοί για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι καλοί αλλά συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και ζήτησε τήρηση των πρωτοκόλλων και μαζικό εμβολιασμό “για να έχουμε την «πολυτέλεια» να ανοίξουμε τον τουρισμό. (εδώ)

 

"Έκπληξη" χαρακτήριζαν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ την εξέλιξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, αφού λόγω του γενικού lockdown οι εκτιμήσεις ήταν ότι η ύφεση κατά 2,3% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να ήταν υπερτριπλάσια.

Τούτο διότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 που πέρασε σε ολικό lockdown για την οικονομία θα είχε ως βάση σύγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπου η οικονομία λειτουργούσε κανονικά με εξαίρεση το δεύτερο μισό του Μαρτίου που είχαμε το ξέσπασμα της πανδημίας. (εδώ)

 

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,06%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,04% και 0,02% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητο στο 0,16%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,72%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,56%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,29%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,29%. (εδώ)

 

Εκρηξη σε εισαγωγές και εξαγωγές τον Απρίλιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμενα:  Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά τον μήνα Απρίλιο 2021 ανήλθε στο ποσό των 5.014,8 εκατ. ευρώ (5.975,6 εκατ. δολάρια) έναντι 3.198,8 εκατ. ευρώ (3.464,2 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 56,8%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Απρίλιο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 1.182,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 44,7%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Απρίλιο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 1.170,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 44,4%, σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο 2020. (εδώ)

 

Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2021: Στα 94,3 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις – αύξηση κατά 6%. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα λειτουργικά κέρδη, στο επίπεδο των 61 εκατ. ευρώ.Σε λειτουργία νέα αιολικά πάρκα 30 MWστην Ελλάδα. Στόχος τα 3.000 MW εγκατεστημένης ισχύος εντός της προσεχούς πενταετίας. Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 78,3 εκατ. ευρώ, έναντι 76,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2020, αυξημένα κατά 2,7%. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 κινήθηκε σταθεροποιητικά στο ύψος των 61 εκατ. ευρώ, έναντι 61,3 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2020.(εδώ)

 

Τη διανομή ποσού 585 χιλ. ευρώ (ή 0,02 ευρώ ανά μετοχή, με δεδομένο ότι οι ίδιοι τίτλοι δεν δικαιούνται μερίσματος), θα προτείνει η διοίκηση της Μοτοδυναμικής στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της. Το ποσό αυτό θα προέλθει λογιστικά από κέρδη της μητρικής εταιρίας κατά τα έτη 2019 και 2020, καθώς σε ενοποιημένη βάση το περσινό καθαρό αποτέλεσμα του εισηγμένου Ομίλου ήταν ζημιογόνο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων στην πορεία της θυγατρικής Lion Rental (Sixt). (εδώ)

 

Η Jumbo ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις τον Μάιο. Πιο συγκεκριμένα οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρίας στην Ελλάδα κατά τον Μάιο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση  κατά +5% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί για το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος 2021) η αύξηση κατά +5% περίπου των πωλήσεων. Tον Μάιο του 2021, λειτούργησαν όλα τα καταστήματα του Ομίλου στην Ελλάδα, αλλά με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων, δυσανάλογα αυστηρότερους για το μέγεθός τους σε σχέση με τα υπερ-μάρκετ. (εδώ)

 

Η Frigoglass επιβεβαιώνει ότι η φωτιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία προκάλεσε σημαντικές ζημιές ενώ σταμάτησε η παραγωγή, με αποτέλεσμα να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση των παραγγελιών σε μια περίοδο αιχμής λόγω της επανεκκίνησης της ho.re.ca. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία εξετάζει σχέδιο μεταφοράς μέρους των παραγγελιών στο εργοστάσιο της Ρωσίας, το οποίο έχει περιθώρια δυναμικότητας για αύξηση της παραγωγής. Επιπλέον διαθέτει έτοιμα ψυγεία σε άλλη αποθήκη ενώ, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, αν και είναι σε εξέλιξη έρευνα για την αποτίμηση και τα αίτια της πυρκαγιάς, έχει προσβληθεί κυρίως η γραμμή παραγωγής, σε επιφάνεια 17.000 τ.μ. και όχι η αποθήκη, όπως μετέδιδαν κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρουμανία. Σε κάθε περίπτωση η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για τη διαχείριση της κρίσης εξετάζει διάφορα σενάρια. (εδώ)

 

Την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης της INTRAKAT με απορρόφηση της εταιρίας με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ», ανακοίνωσε η εταιρία στις χρηματιστηριακές αρχές .Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών καταλήγει σε συμμετοχή σε ποσοστό 69,80%, ήτοι 33.524.871 μετοχές, από τους υφιστάμενους μετόχους της INTRAKAT και κατά 30,20%, ήτοι 14.502.000, από τους μετόχους της Απορροφώμενης Εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της INTRAKAT μετά τη συγχώνευση. Το σύνολο των μετοχών θα ανέρχεται σε 48.026.871 (εδώ)

 

Στις αγορές με έκδοση ομολόγου βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την άντληση έως 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη συμπληρωματική έκδοση ομολόγων Tier (additional tier I capital). Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν η Goldman Sachs και η UBS. Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση του ομολόγου είχε προϊδεάσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρ. Μέγαλου στην τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιήσει με τους αναλυτές όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Σημειώνεται ότι η είναι η πρώτη υβριδική έκδοση ομολόγου που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα, μετά από πολλά χρόνια. (εδώ)

 

Μπαράζ εκδόσεων με ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που θέτει ο Single Resolution Board  έως τα τέλη του 2025. Ο SRB είναι ο εποπτικός μηχανισμός που θέτει τους κανόνες για το ύψος και τη μορφή των επιπλέον κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα, έτσι ώστε, εάν προκύψει η ανάγκη διάσωσης, να υπάρχουν τα αναγκαία assets που θα μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Με βάση τις εκτιμήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο στόχος για το 2025 διαμορφώνεται μεταξύ 24%-25% και θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά με ενδιάμεσους στόχους κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει την έξοδό τους στις αγορές κυρίως μέσω senior bonds και την αρχή για το 2021 έκανε η Εurobank με το ομόλογο που εξέδωσε τον Απρίλιο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,125%. Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ έκδοση που αποσκοπούσε στην κεφαλαιακή διεύρυνση της τράπεζας για να προχωρήσει στις κινήσεις εξυγίανσης και δεν αφορούσε τις απαιτήσεις του SRB.  (εδώ)

 

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η παγκόσμια προσφορά χρέους με αρνητική απόδοση μειώνεται σημαντικά. Η τάση είναι ισχυρότερη στην Ευρώπη, όπου τα ομόλογα αρνητικών αποδόσεων υπήρξαν για χρόνια καθημερινότητα για τους επενδυτές. Παρόλο που η μεταβολή είναι ευπρόσδεκτη από εκείνους που αναζητούν ασφαλές εισόδημα από νέες επενδύσεις, αυτό σημαίνει ότι όσοι κατέχουν ήδη ομόλογα χάνουν χρήματα, καθώς οι τιμές των ομολόγων μειώνονται όταν αυξάνονται οι αποδόσεις τους. (εδώ)

 

Στο 2,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγαθών, αλλά και παροχής υπηρεσιών. (εδώ)

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται πλέον σε επίπεδο πληθωρισμού 2%, που ήταν ο διακαής στόχος – πόθος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία συνδέεται εν μέρει με τη σταδιακή έξοδο των οικονομιών από τα lockdown και την πανδημία και έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια για επιστροφή σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά η Φρανκφούρτη τονίζει πως είναι ακόμη νωρίς για την άρση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2% από 1,6% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός ωστόσο, ο δείκτης δηλαδή αν αφαιρεθούν οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας, ήταν μόλις στο 0,9%. Μάλιστα το ενεργειακό κόστος έκανε άλμα 13,1% καθώς η τιμή του πετρελαίου επιδίδεται σε ράλι τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά στα βασικά είδη διατροφής, παγκοσμίως τον Μάιο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 10 ετών, κάτι που πολύ σύντομα θα φανεί και στο καλάθι των καταναλωτών σε Ευρωζώνη και Ελλάδα. (εδώ)

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα. "Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρίες". (εδώ)

 

Ο S&P Global Ratings αναβάθμισε την προοπτική του δημόσιου χρέους της Αυστραλίας σε «σταθερή» από «αρνητική», κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα διατηρηθεί στην περιπόθητη βαθμίδα «AAA» του ενός από τους επιλεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που επικαλέστηκε την «ταχεία οικονομική ανάκαμψη» της μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.Η οικονομία της Αυστραλίας, το μέγεθος της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,55 τρισεκ. αμερικανικά δολάρια, ανακάμπτει χάρη σε αυτή που θεωρείται επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και το πακέτο τόνωσης της δραστηριότητας που προώθησε η κυβέρνησή της. Ο S&P εξήγησε πως είναι βέβαιος πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί προς το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 2 ως 3 χρόνια, ενώ έφθασε το 10% τον Ιούνιο του 2021, τον μήνα που ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος. (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text