Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Τεράστιος εξορθολογισμός επιχειρείται για πρώτη φορά με τις νέες αντικειμενικές. Για πρώτη φορά οι τιμές της εφορίας ορίστηκαν τεχνοκρατικά. Πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων κινήθηκαν σχεδόν «πόρτα-πόρτα» για να προσεγγίσουν αντικειμενικές κοντά στις αγοραίες. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 1.1.2022 αλλά το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε ότι οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν και παρά τις αυξήσεις τιμών, πολλοί θα δουν μειώσεις φόρου. (εδώ)

 

H ΔΕΗΑΝ έλαβε 8 άδειες για έργα 950 MW, σε σύνολο 1710 MW που αδειοδότησε η ΡΑΕ . Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας, καθώς τα σχετικά project είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την διείσδυση ακόμα περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα τα επόμενα χρόνια, με φόντο και την αναθεώρηση των σχετικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένοι με την αυξημένη φιλοδοξία των Βρυξελλών για την μείωση των εκπομπών ρύπων και την χρήση καθαρών πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1,7 GW, σύμφωνα με αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», μειώνοντας έτσι τον όγκο των αιτήσεων που είχε συσσωρευθεί. (εδώ)

 

Την αύξηση της αβεβαιότητας για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς δείχνει ο δείκτης KEPE GRIV. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Φεβρουάριο του 2021,2 ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή άνοδο, σε συνέχεια της οριακής ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά, για ακόμα μια φορά, την αβεβαιότητα και στάση αναμονής των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα αναφορικά με τη συνολική πορεία της υγειονομικής κρίσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19. (εδώ)

 

Φορολογικές επιπτώσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του Brexit. Το Η.Β. αντιμετωπίζεται πλέον ως τρίτη χώρα αναφορικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) αλλά και τελωνειακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από πλευράς ΦΠΑ, ειδικότερα, οι συναλλαγές αγαθών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Η.Β. αντιμετωπίζονται πλέον ως εισαγωγές ή εξαγωγές κατά περίπτωση και όχι ως ενδοκοινοτικές συναλλαγές. (εδώ)

 

Στα 7,2 δισ. ο στόχος για τα τουριστικά έσοδα. Με το πρώτο φετινό εξάμηνο ουσιαστικά χαμένο, το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο επεξεργάζονται πλέον οι φορείς του τουρισμού, βλέπει στην καλή περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους να διαμορφώνεται στο 50% των μεγεθών του 2019. Κάτι που συνεπάγεται πως για ολόκληρο το 2021 τα τουριστικά μεγέθη της χώρας θα αγγίξουν το 40% αυτής του 2019, εξηγούν οι ειδικοί. Επίδοση σαφώς καλύτερη από την περυσινή που διαμορφώθηκε περίπου στο 25%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε ταξιδιωτικά έσοδα της τάξης των περίπου 7,2 δισ. φέτος. (εδώ)

 

Την εκτίμηση ότι θα υπάρχουν κέρδη στην Ελλάδα από την ιστορική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7, δηλαδή των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%, εξέφρασε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας. (εδώ)

 

Διαχειρίσιμο μεσομακροπρόθεσμα χαρακτηρίζει το δημόσιο χρέος το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με βάση την σύνθεση του, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τον μέσο χρόνο αποπληρωμής και το διεθνές περιβάλλον. Σε γνώμη του για την βιωσιμότητα του χρέους που δόθηκε στην δημοσιότητα, τονίζεται ότι προ της πανδημίας η καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας και η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης είχαν θέσει το χρέος σε πτωτική πορεία. Παράλληλα, υλοποιήθηκε με επιτυχία στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου χρέους που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση του προφίλ λήξεως των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και τη δημιουργία σημαντικού ταμειακού διαθεσίμου ασφαλείας (έφτασε τα 38,6 δισ. ευρώ), το οποίο εδραίωσε την εμπιστοσύνη των παραγόντων των διεθνών κεφαλαιαγορών. (εδώ)

 

«Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Προσθέτοντας πως «το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν». (εδώ)

 

Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο προχωρά στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ως κύριοι ανάδοχοι θα λειτουργήσουν οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Η έκδοση για τον τίτλο, λήξεως στις 18 Ιουνίου του 2031, θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπεθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας περί τα 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο πολύ κοντά στο 0,2% (το χαμηλότερο όλων των εποχών). (εδώ)

 

Υπερδιπλασιάζεται φέτος η συνολική ισχύς από ΑΠΕ που προβλέπεται να συνδεθούν στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, φέτος θα αποκτήσουν δικαίωμα σύνδεσης περί τα 6 GW ΑΠΕ, έναντι 2,5 GW στη διετία 2019-2020, που αντιστοιχούν σε 152 διαφορετικούς σταθμούς. Στα 6 GW συμπεριλαμβάνονται 2 GW έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, καθώς και 2,5 GW από μικρά φωτοβολταϊκά.

Το 2020 ήταν εν λειτουργία στη χώρα μας 7,3 GW από ΑΠΕ. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως το 2030 θα πρέπει το 35% της ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως να προέρχεται από ΑΠΕ, ήτοι να φτάσει τα 15 GW. Ο ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, που υπολογίζονται στα 17 GW ως το 2030. (εδώ)

 

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ο όμιλος Ιντρακάτ την προσεχή τριετία για την ανάπτυξη του τομέα ΑΠΕ, μετά και τη συμφωνία συγχώνευσης με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, η οποία διαθέτει υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1,1 GW. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στους αναλυτές η διοίκηση του ομίλου, η χρηματοδότηση των παραπάνω επενδύσεων αναμένεται να εξυπηρετηθεί με μείγμα δανειακών και ίδιων κεφαλαίων, ενώ η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και σε στρατηγικές συνεργασίες.  Με βάση τον σχεδιασμό, τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 93 MW, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Επιπλέον 207 MW αιολικών και 208 MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Σε βάθος οκταετίας, δε, οι επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας ενδέχεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ύστερα από υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να συμπλεύσει με τους εναλλακτικούς παρόχους, υιοθετώντας την ίδια ρήτρα. Έτσι, από τις 5 Αυγούστου καταργείται η ρήτρα CO2 που έχει σήμερα στα παραδοσιακά τιμολόγιά της η ΔEΗ και θα ισχύει πλέον η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας, η οποία θα είναι διαρκώς ενεργοποιημένη και θα υπόκειται στις διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών από την έναρξη λειτουργίας του target model, πέρσι τον Νοέμβριο. Η ΔEΗ εκτιμά ότι η μέση επιβάρυνση ανά μήνα στα τιμολόγιά της θα είναι της τάξης του 1,5 ευρώ εξαιτίας της έκπτωσης που θα δίνει στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής της, ωστόσο, το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι σταθερό, λόγω των διακυμάνσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. (εδώ)

 

Η EPSILON NET ανακοίνωσε την εξαγορά πλειοψηφικού, ποσοστού 60% της εταιρίας «ΤΕΧΝΟΛΑΪΦ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων στον τομέα του business software. Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 60% της εταιρίας, ανήλθε σε 425 χιλ. ευρώ ενώ ο ιδρυτής της εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Παπούς κατέχει το υπόλοιπο 40% της εταιρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τετράμηνου του 2021, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 241 χιλ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 89 χιλ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας την ημερομηνία της εξαγοράς ανέρχονται σε 303 χιλ. ευρώ, ενώ έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό (20χιλ ευρώ). (εδώ)

 

Την έξοδο στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1 δρομολογεί εντός της εβδομάδας η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της υποχρέωσης που θέτει ο Single Resolution Board (SRB) για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, που πρέπει να διαθέτει κάθε τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια έκδοση που πραγματοποιεί από το 2009 ελληνική τράπεζα και το οριστικό ποσό της έκδοσης, που εκτιμάται ότι θα φθάσει έως τα 400 εκατ. ευρώ, είναι αποτέλεσμα της ζήτησης και του επιτοκίου που θα διαμορφωθεί, το ύψος του οποίου εκτιμάται μεταξύ 8%-9%. (εδώ)

 

Η επερχόμενη συνάντηση της ΕΚΤ εκτιμούν τόσο η JP Morgan όσο και η Goldman Sachs θα πρέπει να παρέχει σαφήνεια σχετικά με τον ρυθμό των αγορών του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία στο τρίτο τρίμηνο, εν μέσω μιας ανοδικής αναθεώρησης των βασικών προβλέψεων για τον πληθωρισμό για το 2022 και το 2023. Τα βασικά ζητήματα για την ΕΚΤ στην κρίσιμη συνεδρίαση θα είναι, σύμφωνα με την JP Morgan: Ο ρυθμός αγορών του PEPP στο τρίτο τρίμηνο, Η χρήση και το μέγεθος του προγράμματος PEPP και  ποια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης μετά το PEPP θα ακολουθηθεί. (εδώ)

 

Πολύ θετική η εβδομάδα που πέρασε για τις αεροπορικές κρατήσεις και τις επισκέψεις στους ιστότοπους κρατήσεων αεροπορικών ταξιδιών, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Bank of America Global Research. Η θετική τάση στις κρατήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών συνεχίστηκε την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου με σημαντική βελτίωση τόσο στην ενδοευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά. Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για την επιστροφή στην κανονικότητα του τουρισμού αναδεικνύει η Bank of America Global Research, αφού βλέπει ότι οι καθαρές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων εντός της Ευρώπης βελτιώθηκαν σημαντικά στο -59% των επιπέδων του 2019, αυξημένες έναντι της περασμένης εβδομάδας κατά 9%. Είναι προφανές από τα πρώτα στοιχεία ότι οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού βοηθούν στην ανοδική κίνηση του τουρισμού. (εδώ)

 

To πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ίδιο διάστημα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% και κατά 0,1% στην ΕΕ. Αυτές οι μειώσεις ακολουθούν πτώσεις του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (-0,6% στη ζώνη του ευρώ και -0,4% στην ΕΕ), μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020 (+12,6% στη ζώνη του ευρώ και +11,7% στην ΕΕ). Οι πιο απότομες αυξήσεις του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (7,8%) και στην Κροατία (5,8%) και ακολουθούν η Εσθονία (4,8%) και η Ελλάδα (4,4%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (-3,3%), στη Σλοβακία (-2%), στη Γερμανία (-1,8%) και στη Λετονία (-1,7%). (εδώ)

 

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4%. Η Destatis αναθεώρησε πτωτικά τη βιομηχανική παραγωγή σε μηνιαία βάση, και κάνει λόγο τώρα για άνοδο 2,2% έναντι προηγούμενης ανόδου 2,5%. (εδώ)

 

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την πρώτη συρρίκνωση σε τρία τρίμηνα. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, συρρικνώθηκε 3,9% σε ετήσια βάση, κάτι που αντανακλά τι θα συμβεί εάν ο ρυθμός του α΄ τριμήνου συνεχιστεί για ένα πλήρες έτος. (εδώ)

 

Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να θεωρείται ένα πρόσκαιρο πρόβλημα προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει και θα οδηγήσει σε κρίση τα επόμενα χρόνια,. Στην προειδοποίησή τους, η οποία απέχει παρασάγγας από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικών και των αναλυτών της Wall Street, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας τονίζουν ότι η εστίαση στη δημοσιονομική τόνωση χωρίς να δίνεται σημασία στους φόβους που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί λανθασμένη τακτική αν όχι στο εγγύς μέλλον από το 2023 και μετά. (εδώ)

 

Η έκρηξη σε εμπορεύματα, πρώτες ύλες φέρνει ακρίβεια και ταράζει τις αγορές. Από το σούπερ μάρκετ έως το φυσικό αέριο τη βενζίνη και το πετρέλαιο, από τους υπολογιστές και τα ρούχα, έως τα αυτοκίνητα και την ανακαίνιση του σπιτιού μας ή την αγορά ενός νέου σπιτιού, πληρώνουμε ήδη περισσότερα, είτε ζούμε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, είτε στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία ή την Ασία.Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text