Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ελ Σαλβαδόρ, η πρώτη χώρα που κάνει το bitcoin νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών

Ελ Σαλβαδόρ, η πρώτη χώρα που κάνει το bitcoin νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελ Σαλβαδόρ, η πρώτη χώρα που κάνει το bitcoin νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε για αποδοχή του κρυπτονομίσματος.

Οι βουλευτές ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία (62 από τους 84) υπέρ της δημιουργίας νόμου για την υιοθέτηση του bitcoin, παρά την ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο στο πρόγραμμα του Ελ Σαλβαδόρ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Μπουκέλε έχει αναφερθεί στη χρήση του bitcoin και στη δυνατότητά του να βοηθήσει τους πολίτες του Σαλβαδόρ που ζουν στο εξωτερικό να στείλουν εμβάσματα πίσω στην πατρίδα τους, λέγοντας ότι το αμερικανικό δολάριο θα συνεχίσει επίσης να χρησιμοποιείται ως νόμιμο χρήμα.

«Θα φέρει την οικονομική ένταξη, επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας», δήλωσε ο Μπουκέλε λίγο πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από το κόμμα του και τους συμμάχους του.

Η χρήση του bitcoin θα είναι προαιρετική για μεμονωμένα άτομα και δεν θα φέρει κινδύνους για τους χρήστες, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας. Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τη δυνατότητα μετατροπής του σε δολάρια κατά τη στιγμή της συναλλαγής μέσω ενός καταπιστεύματος που δημιουργήθηκε στην αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας BANDESAL.

Η χρήση του ως νόμιμο νόμισμα συναλλαγών θα τεθεί σε ισχύ σε 90 ημέρες, με την συναλλαγματική ισοτιμία bitcoin-δολαρίου να καθορίζεται από την αγορά.

Σύμφωνα με το νόμο, το bitcoin πρέπει να γίνεται αποδεκτό από εταιρείες όταν προσφέρεται ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες. Οι φορολογικές εισφορές μπορούν επίσης να καταβληθούν σε bitcoin.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ, όπου το Ελ Σαλβαδόρ επιδιώκει πρόγραμμα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα χρήματα που στέλνονται στη χώρα από εργαζόμενους στο εξωτερικό. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν ότι τα εμβάσματα ανέρχονταν σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ το 2019, μια από τις υψηλότερες αναλογίες στον κόσμο.

Το κρυπτονόμισμα προσφέρει, θεωρητικά, έναν γρήγορο και φθηνό τρόπο αποστολής χρημάτων πέρα ​​από τα σύνορα χωρίς να βασίζεται σε εταιρείες εμβασμάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τέτοιες συναλλαγές.

Ο Μπουκέλε λέει ότι περίπου το 70% των ανθρώπων στο Ελ Σαλβαδόρ δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η χρήση του κρυπτονομίσματος για εμβάσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανομοιογενής. Η μετατροπή τοπικών νομισμάτων σε bitcoin και το αντίστροφο βασίζεται συχνά σε ανεπίσημους χρηματιστές. Οι τιμές είναι ασταθείς και η αγορά και πώληση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τεχνικές γνώσεις.

Το Ελ Σαλβαδόρ θα «προωθήσει την απαραίτητη εκπαίδευση και τους μηχανισμούς έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε συναλλαγές bitcoin», σύμφωνα με το νόμο.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text