Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Σε πάνω από 29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική ζήτηση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, μέσω του οποίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 0,9%. Μάλιστα, οι υποβληθείσες προσφορές «ισοφάρισαν» την επίδοση – ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η Αθήνα είχε αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης κάλυψης, όπως και στις αρχές του 2021, ξεπέρασε τις 11 φορές. (εδώ)

 

Στην εποχή της κανονικότητας επιστρέφουν σταδιακά τα super market, με ανάπτυξη 1,3% στο πρώτο τετράμηνο του 2021, που σημαίνει προσγείωση του ρυθμού στα τυποποιημένα τρόφιμα σε 1,8% από ανάπτυξη 14,1% στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 και στα χύμα και αυτά που θέλουν ζύγισμα αύξηση 0,1% από 9,5% αντίστοιχα. Μάλιστα στοιχεία της IRI για την εξέλιξη των τιμών αλλά και του όγκου της αγοράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το θετικό πρόσημο στην αξία των πωλήσεων συντηρείται αποκλειστικά από τις ανατιμήσεις. Ειδικά στα τυποποιημένα προϊόντα σημειώνεται άνοδος σε αξία πωλήσεων 1,8% και πτώση 0,5% του όγκου πωλήσεων. Έτσι, η επεξεργασία των στοιχείων δίνει μια αύξηση 2,2% στην τιμή ανά μονάδα στο σύνολο της αγοράς ταχυκίνητων κωδικών (FMCG), η οποία ειδικότερα στα τρόφιμα φτάνει το 3,6%. (εδώ)

 

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση βρίσκεται το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα που για το 2021 έχει σηκώσει 14,5 δισ. ευρώ από τις αγορές ανεβάζοντας στα 33- 34 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Θεωρητικά η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλες ενέσεις ρευστότητας καθώς έχουν υπολογιστεί και τα 3,9 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έρθουν έως το τέλος του χρόνου. Οι οριστικές αποφάσεις για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις του ελληνικού σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κομισιόν ώστε μετά το πράσινος φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων. (εδώ)

 

Στο 0,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έναντι της πτώσης 1,1% τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2021, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 - Μαΐου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019 (εδώ)

 

Στην 69η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΟΤΕ Α.Ε. αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων θα είναι η Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021. Ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος θα είναι η Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021(εδώ)

 

Τα καλά νέα για τη ΔΕΗ συνεχίστηκαν και τον Μάιο καθώς η λιγνιτική παραγωγή περιορίστηκε κοντά στο 5% του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας. Συνολικά στο μήνα η συνολική παραγωγή ρεύματος διαμορφώθηκε σε 4.026,1 GWh έναντι 4.240,5 GWh τον Απρίλιο (-5%) και 3.476 GWh τον Μάιο του 2020 (+15,8%). Η αξία της αγοράς διαμορφώθηκε στο πολύ ικανοποιητικό 258 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και μόλις 116,2 εκατ. ευρώ τον περυσινό Μάιο. Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η συνεισφορά από την παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου η οποία προσέγγισε το 38% ενώ οι ΑΠΕ σταδιακά χτίζουν βάση πάνω κοντά στο 1/3 της παραγωγής ρεύματος στην χώρα. Έχοντας καλύψει τα 2/3 το δευτέρου τριμήνου οι θετικές αναγνώσεις που έρχονται από την τα στατιστικά παραγωγής ενέργειας από το Χρηματιστήριο ενέργειας αφορούν: Τη σταθεροποίηση του λιγνίτη στην περιοχή του 6-7% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ρεκόρ σε μια περίοδο που τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ. Τη δυναμική που παρατηρείται στην αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου στην παραγωγή (39% στο δίμηνο Απρ. – Μάιου έναντι 33% στο α’ τρίμηνο. Τη σταθεροποίηση της μέσης τιμής της MWh στα 64 ευρώ έναντι 53,5 στο α’ τρίμηνο. (εδώ)

 

Μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει σειρά συζητήσεων για το εάν και κατά πόσο το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πλέον υπερτιμημένο ή, αντίθετα, εξακολουθεί να παρουσιάζει προοπτικές σημαντικής περαιτέρω ανόδου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι λόγω του ράλι στις τιμές των μετοχών, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί, πλην όμως όχι σε βαθμό που να παραπέμπει σε «φούσκα», τουλάχιστον για πολύ μεγάλο τμήμα της αγοράς. Οι 30 εισηγμένες με τα χαμηλότερα P/E (θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει θετικά έκτακτα αποτελέσματα, όπως π.χ. σε Αλουμύλ, Ευρωσύμβουλοι, AVE, Τζιρακιάν, ενώ αντίθετα άλλες εισηγμένες όπως π.χ. Τιτάν, Quest και ΕΥΔΑΠ δεν εντάσσονται στη λίστα λόγω έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων), οι οποίες εμφανίζουν τιμή δείκτη από 5,37 (Interlife) έως και 16,34 (ΚΡΙ-ΚΡΙ). Πολλές μάλιστα από αυτές τις εταιρίες ήδη προχώρησαν ή αναμένεται να προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους (στις περιπτώσεις των Μύλων Κεπενού, ΕΛΒΕ, Πλαστικών Κρήτης και Performance, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το ύψος των χρηματικών διανομών).Τον χαμηλότερο δείκτη έχει η Έλαστρον, ενώ στην 30ή θέση βρίσκεται η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας με 1,05 (χρηματιστηριακή αξία μόλις 5% πάνω από την καθαρή της θέση).(εδώ)

 

Η Εθνική τράπεζα με 2,45 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και 2,68 ευρώ τιμή ανά μετοχή, αφυπνίζεται και ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις οι οποίες θα καταδείξουν στην αγορά ότι κρύβει σημαντικά αποθέματα αύξησης των εσόδων και ενίσχυσης της κερδοφορίας. Η Εθνική τράπεζα ανακοινώνει μια νέα υπηρεσία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών 2 με 10 εκατ η οποία θα επιτρέπει μέσω κατάθεσης αιτήματος on line να χορηγεί δάνεια έως 300.000 ευρώ αυθημερόν, χωρίς υποβολή δικαιολογητικών σε κατάστημα και χωρίς την φυσική παρουσία, όλα θα γίνονται από ένα υπολογιστή. Με την νέα αυτή υπηρεσία η Εθνική τράπεζα θα αποδείξει αφενός ότι εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά, χρειάζεται λιγότερο προσωπικό στην διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων, ενώ θα δείξει ότι στοχεύει πλέον στην μεσαία ελληνική εταιρία την οποία και σχεδιάζει να την χρηματοδοτήσει συστηματικά και μεθοδικά. Η νέα αυτή καινοτομία αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα (εδώ)

 

Οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη επαρκή κεφάλαια για να μπορούν να καλύψουν πλήρως πιθανές ζημιές από bitcoin που έχουν στην κατοχή τους, σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, σε ένα "συντηρητικό" όπως αναφέρει βήμα το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την ευρεία χρήση του κρυπτονομίσματος από μεγάλες τράπεζες. Η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των κορυφαίων παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, προτείνει μια διπλή προσέγγιση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα κρυπτονομίσματα που κατέχουν οι τράπεζες. Για τα κρύπτο, η Βασιλεία προτείνει δύο ομάδες: η πρώτη περιλαμβάνει συγκεκριμένα κρυπτογραφημένα (tokenised) παραδοσιακά στοιχεία και stablecoins, τα οποία είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με πιο παραδοσιακές αξίες, τα οποία θα υπάγονται στους υφιστάμενους κανονισμούς και θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα ομόλογα, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές ή τα εμπορεύματα. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, που θα υπάγονται σε μια νέα "συντηρητική προληπτική μεταχείριση" με συντελεστή στάθμισης κινδύνου 1.250% λόγω "των μοναδικών κινδύνων". (εδώ)

 

Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε, ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση Ομολόγων Χωρίς Τακτή Λήξη, Σταθερού Επιτοκίου Κατηγορίας Additional Tier 1 με Υπό Αίρεση Προσωρινή Απομείωση ύψους €600 εκατ. Η έκδοση προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 200 θεσμικών επενδυτών από περισσότερες των 20 χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία βιβλίου προσφορών, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται σε €2,2 δισ. (εδώ)

 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσουν για την επόμενη φάση του προγράμματος νομισματικής στήριξης της Ευρωζώνης, καθώς τα κράτη μέλη της Ένωσης προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Έχοντας επιταχύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά το δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόστους δανεισμού, έχει έρθει ώρα για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καθορίζουν έναν νέο ρυθμό για το πρόγραμμα με ορίζοντα τους επόμενους μήνες. Οι καθαρές αγορές βάσει του προγράμματος ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) αφορούν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, από 14 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα στις αρχές του έτους. (εδώ)

 

Απαισιόδοξος ο οίκος Société Générale για την «επάρκεια» των πόρων που θα διαθέσει η ΕΕ. «Ακόμη και αν η δημοσιονομική εξυγίανση το 2022 αποδειχθεί τελικά μικρότερη από ό,τι προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις, φαίνεται δύσκολο να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου το δημόσιο έλλειμμα θα παραμένει πολύ υψηλό (πολύ πάνω από το 5%) για τα επόμενα πέντε χρόνια», εξηγεί η Société Générale Cross Asset Research.Ειδικά για τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στον μέσο όρο του 2000-2019, η Ελλάδα χρειάζεται πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (της τάξης του 2% του ΑΕΠ) μόνο για να μειώσει το χρέος της στα προ κορωνοϊού επίπεδα σε βάθος 15ετίας, δηλαδή έως το 2035, ενώ αν ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2040, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 7% του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις το 2022, αφού το ποσό που θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσει στο πρωτοφανές ύψος των 311,3 δισ. ευρώ. Ιούνιο και Ιούλιο η Κομισιόν βγαίνει στις αγορές, εκδίδοντας ομόλογα για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το σχέδιο του προϋπολογισμού της E.E. για το επόμενο έτος, το οποίο προβλέπει αναλήψεις υποχρεώσεων της τάξης των 167,8 δισ. ευρώ, ενώ το παραπάνω ποσό θα συμπληρωθεί με περίπου 143,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. (εδώ)

 

Μια ώθηση, για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα,αναμένεται να δώσουν οι αναμενόμενες αποφάσεις του νομισματικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι προσδοκίες της αγοράς θέλουν την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, να διατηρεί τη στρατηγική των έκτακτων, μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων μέσω του PEPP, με "ταβάνι" τα 1,85 τρισ. ευρώ τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις γερμανο-ολλανδικές πιέσεις, για κάποιο περιορισμό στις αγορές λόγω της ταχύτερης του αναμενομένου ανάκαμψης της ΕΕ,  αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων που έφεραν τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΕ στο 2% τον Μάιο. Η ΕΚΤ συνεχίζει να θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών είναι συγκυριακή,  η ανάκαμψη εύθραυστη και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης είναι ασύμμετρες στην κάθε μια από τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει μεγάλη πτώση κατά 3% στο 0,9% από τις αρχές του μήνα, από 3,9% το 2019. Παράλληλα όμως, παρότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα,  το ελληνικό 10ετές έγινε και πιο "ανταγωνιστικό" σε επίπεδο Ευρωζώνης. (εδώ)

 

Τη πρόβλεψή της ότι η Αίγυπτος θα παρουσιάσει αύξηση στους ρυθμούς της ανάπτυξης κατά 4,5% και 5,5% τα προσεχή έτη 2022 και 2023, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Τα στοιχεία καταγράφονται στο τεύχος του Ιουνίου της έκθεσης για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του διεθνούς οργανισμού. Στο έγγραφο αυτό που παρουσιάζει ο αιγυπτιακός τύπος, η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση υιοθέτησε φέτος περισσότερα βήματα μεταρρύθμισης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. (εδώ)

 

Η Βρετανία πιέζει να εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Ρίσι Σουνάκ ασκεί πιέσεις προκειμένου να εξαιρεθούν οι εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από το νέο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα για το οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7. Ένας από τους αξιωματούχους τόνισε ότι η Βρετανία, έδρα του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κόμβου στην Ευρώπη, έχει θέσει στο τραπέζι των τεχνικών συζητήσεων όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για τη θέσπιση του παγκόσμιου εταιρικού φόρου, το ζήτημα της εξαίρεσης των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιριών.Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν επί ενός φορολογικού συστήματος που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές εταιρίες να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους στις χώρες όπου λειτουργούν, παράλληλα με έναν ελάχιστον παγκόσμιο συντελεστή εταιρικού φόρου που θα διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 15%. (εδώ)

 

Ανάμεσα στις υπόλοιπες μεταβολές που επέφερε στην παγκόσμια οικονομία, η πανδημία υπαγόρευσε την αύξηση του αριθμού των ρομπότ που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, καθώς μειώθηκε το προσωπικό στους χώρους εργασίας, διευκολύνοντας έτσι την τήρηση των αποστάσεων. Η εξέλιξη συνεπάγεται όμως ότι απειλούνται πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ειδικότερα για τα επαγγέλματα που βασίζονται στη μηχανική επανάληψη των ίδιων κινήσεων, όπως για παράδειγμα οι χειριστές μηχανημάτων ανόρθωσης είτε μηχανών είτε οχημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της πανδημίας, στην έκθεσή της για το μέλλον της εργασίας η συμβουλευτική McKinsey αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για τις θέσεις εργασίας που θα απειληθούν άμεσα, καθώς θα αντικατασταθούν από τον αυτοματισμό. Εκτιμά πως μέχρι το 2030 τουλάχιστον 17 εκατ. Αμερικανοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν δουλειά, αριθμός κατά 25% υψηλότερος σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εκτίμησή της. (εδώ)

 

Χαμηλότερα του 2% αναμένει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας, Yi Gang, ότι θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός ετησίως το 2021. Ο ίδιος ωστόσο επέστησε την προσοχή τόσο για τις πληθωριστικές όσο και για τις αποπληθωριστικές πιέσεις, εν μέσω οικονομικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας. Η Κίνα θα διατηρήσει τη εφαρμογή της κανονικής νομισματικής πολιτικής και θα εστιάσει στην επίπτωση από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην σταθερότητα των τιμών, ανέφερε ο Yi.Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα ενισχύονται αυτό το έως και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 2%. (εδώ)

 

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμισμα πληρωμών και συναλλαγών, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε για αποδοχή του κρυπτονομίσματος. Οι βουλευτές ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία (62 από τους 84) υπέρ της δημιουργίας νόμου για την υιοθέτηση του bitcoin, παρά την ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο στο πρόγραμμα του Ελ Σαλβαδόρ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρήση του ως νόμιμο νόμισμα συναλλαγών θα τεθεί σε ισχύ σε 90 ημέρες, με την συναλλαγματική ισοτιμία bitcoin-δολαρίου να καθορίζεται από την αγορά. Σύμφωνα με το νόμο, το bitcoin πρέπει να γίνεται αποδεκτό από εταιρίες όταν προσφέρεται ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες. Οι φορολογικές εισφορές μπορούν επίσης να καταβληθούν σε bitcoin. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text