Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πακτωλό δισεκατομμυρίων θέλουν να ρίξουν οι εισηγμένες για ανάπτυξη – Τα επενδυτικά σχέδια

Πακτωλό δισεκατομμυρίων θέλουν να ρίξουν οι εισηγμένες για ανάπτυξη – Τα επενδυτικά σχέδια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πακτωλό δισεκατομμυρίων θέλουν να ρίξουν οι εισηγμένες για ανάπτυξη – Τα επενδυτικά σχέδια

Επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες εταιρείες για τα επόμενα έτη.

Πολλές εισηγμένες έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να μεγεθυνθούν από εξαγορές εταιρειών, εξέλιξη που θα βελτιώσει όπως έχουν αναφέρει τα μεγέθη τους στα χρόνια που έρχονται.

Ήδη, από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις υπάρχουν τα πρώτα… δείγματα γραφής.

Ξεκινώντας από τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Premia έχει δηλώσει πως στοχεύει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου 1 δισ. ευρώ στην πενταετία.

Σήμερα το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται στα 114 εκατ. ευρώ και ανακοινώθηκε νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά αλλά και με εισφορά ακινήτων συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Με αντίστοιχο περίπου τρόπο, «μεγαλώνει» η Ideal και σε αποτίμηση και σε μεγέθη.

Η εισηγμένη που αποτιμάται περίπου στα 29 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε έμμεση εισαγωγή των εταιρειών ESM kai S.I.C.C. και με τις νέες μετοχές που θα εισαχθούν η αποτίμηση θα ανέλθει σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη με βάση τα αποτελέσματα του 2020 θα οδηγήσουν τα μεγέθη του ομίλου (pro forma) από τζίρο 21 εκατ. ευρώ στα 47,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από 817 χιλ. ευρώ σε 3,85 εκατ. ευρώ.

Η Ιντρακάτ επίσης με παρόμοιο τρόπο απορροφά τη ΓΑΙΑ Άνεμος και εκδίδει νέες μετοχές.

Επιπλέον η διοίκηση ανέφερε πως θέλει να αναπτυχθεί περαιτέρω στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκμεταλλευόμενη τις άδειες που έχει η ΓΑΙΑ, αλλά και στον τουρισμό και στα μεγάλα έργα υποδομών που ετοιμάζονται.

Στις ΑΠΕ στοχεύει να φτάσει τα 1,1GW πραγματοποιώντας επένδυση 1 δισ. ευρώ.

Στοχευμένες εξαγορές έχουν ανακοινώσει πως θέλουν να κάνουν οι εταιρείες Profile, Πλαστικά Θράκης, Έλτον και Σαράντης μεταξύ άλλων για να βελτιώσουν τα μεγέθη τους και να αναπτυχθούν.

Ειδικά στον κλάδο της πληροφορικής ήδη έχουν ανακοινωθεί μικρές και μεσαίες εξαγορές από εταιρείες, αλλά λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και των κεφαλαίων που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν εκτιμήσεις για τάσεις συσσώρευσης στο κλάδο.

H Mυτιληναίος έχει δηλώσει πως έχει και τη ρευστότητα και τις γραμμές χρηματοδότησης για να προχωρήσει επενδύσεις.

Πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής αξίας 1,48GW καθώς και 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ σκοπεύει να ρίξει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ΔΕΗ, η οποία θα αντλήσει ρευστότητα από την πώληση μεριδίου στον ΔΕΔΔΗΕ.

Περί τα 2 δισ. ευρώ επενδύσεις μέχρι το 2024 ώστε να δώσει την τεχνολογική βάση και να στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας.

Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει επενδύσεις έως 4 δισ. ευρώ με τα μισά να προορίζονται στην ενεργειακή μετάβαση και τα υπόλοιπα στους παραδοσιακούς τομείς που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text