Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Πώς η Λαγκάρντ φέρνει πιο κοντά το υψηλό 6ετίας

Χρηματιστήριο: Πώς η Λαγκάρντ φέρνει πιο κοντά το υψηλό 6ετίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Πώς η Λαγκάρντ φέρνει πιο κοντά το υψηλό 6ετίας

Ένα ακόμη βήμα προς τον επόμενο στόχο των 950 μονάδων έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο την Πέμπτη διέσπασε τις αντιστάσεις των 920 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρους μήνες.

Ο Γενικός Δείκτης, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές του κατασκευαστικού τομέα, εμφάνισε άνοδο της τάξης του 1,20% και «σκαρφάλωσε» στις 924,30 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (913,34 μονάδες).

Μάλιστα, η χθεσινή συνεδρίαση είχε κάτι από τα «παλιά», καθώς ο τζίρος ξεπέρασε το όριο των 90 εκατομμυρίων ευρώ, αισθητά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όταν περιοριζόταν στα επίπεδα των 50 – 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο απόλυτως «πρωταγωνιστής», με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει, κερδίζοντας 6,5% και ανακτώντας το τεχνικό σημείο του 1,55 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι ο όγκος των συναλλαγών άγγιξε το 1 εκατομμύριο τεμάχια, δείγμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα παρείχαν στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη και οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Lamda Development, οι οποίες αυξήθηκαν άνω του 2,5%. Πολύ καλή ήταν η «εικόνα», επίσης, της μετοχή της Viohalco, η οποία υπερέβη το +3% και τα 4,7 ευρώ. ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ συμπλήρωσαν τις μετοχές – βαρόμετρο, καθώς ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 2%.

Σε δεύτερη μοίρα οι τράπεζες

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, μόνο η μετοχή της Eurobank κατάφερε να συνδράμει στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 920 μονάδων, καθώς ενισχύθηκε κατά 2% και έφθασε το 0,85 ευρώ. Η Πειραιώς ακολούθησε εκ του σύνεγγυς (+1,9%), ενώ Εθνική και Alpha Bank αρκέστηκαν στο +1%.

Ιδίως για την τελευταία, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο 1,19 ευρώ, οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, εν όψει και της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 15ης Ιουνίου, η οποία θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει περίπου το 7% της Alpha Bank και το 19% της Πειραιώς, έχει ταχθεί εναντίον της ΑΜΚ, θεωρώντας ότι η τράπεζα δεν χρήζει πρόσθετων κεφαλαίων.

Δια χειρός Λαγκάρντ οι 950 μονάδες

Έχοντας ως βάση την χθεσινή συνεδρίαση, οι επενδυτές δεν αποκλείεται σήμερα να «δοκιμάσουν» και τις 930 μονάδες, «γεφυρώνοντας» έτι περισσότερο την απόσταση από τον στόχο των 950 μονάδων, το οποίο συνιστά υψηλό έξι ετών.

Άλλωστε, πέραν των προσδοκιών για υψηλότερη ανάκαμψη το 2021 (3,6% η βασική εκτίμηση) και περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης (7,5 δισ. ευρώ), οι αγοραστές έχουν ακόμη έναν λόγο να αισθάνονται αισιόδοξοι, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει τον αυξημένο ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων και στο γ’ τρίμηνο.

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 ή έως ότου παρέλθουν τα «απόνερα» της πανδημικής κρίσης.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, ευνοούν σημαντικά την Ελλάδα, καθώς οι αθρόες αγορές της ΕΚΤ έχουν συμβάλει στην αισθητή μείωση του κόστους δανεισμού και στην υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα τέλη Μαΐου, τα spreads (η απόκλιση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) κατήλθαν του ορίου των 100 μονάδων βάσης, για πρώτη φορά από το μακρινό 2008.

Μόλις την Τετάρτη, παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (με απόδοση 0,88%), μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ ζήτησης του περασμένου Ιανουαρίου.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text