Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε - Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στις τράπεζες, με κοινό στόχο την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Οι τράπεζες καλούνται να αξιολογήσουν και να χρηματοδοτήσουν 170 κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και περισσότερα από 1.000 έργα και το Δημόσιο να προχωρήσει σε περίπου 400 διαγωνισμούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια και οι μεταρρυθμίσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ζήτημα της επιλεξιμότητας και της χρηματοδότησης όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων ετέθη για ακόμη μια φορά στο τραπέζι κατά τις τελευταίες συναντήσεις τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι, από τα στοιχεία της υφιστάμενης και δυνητικής πελατείας, τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης και τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν μπορεί να αφορούν περισσότερες από 20.000 ή το πολύ 30.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.(εδώ)

 

Ξεμπλοκάρει με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα το θέμα με τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν παραχωρήσει δικαίωμα υπεκμίσθωσης στους ενοικιαστές με αποτέλεσμα να χάσουν τις κρατικές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια .Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, και σε μια περίοδο όπου η κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων είναι δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης της ρευστότητας. Πέρα από την αποκατάσταση του black out με αυτές τις αποζημιώσεις στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να κλείσουν και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια. (εδώ)

 

Ανοδο των τιμών κατά 2,2% στο πρώτο τετράμηνο του 2021 στα βασικά είδη σούπερ μάρκετ δείχνουν τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών αγοράς IRI, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις, ανησυχίες που απειλούν την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. Μάλιστα, οι αυξήσεις τιμών είναι μεγαλύτερες στην κατηγορία των τροφίμων, κατά 3,6% το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020, κάτι που αναμένεται να έχει συνέπειες, ειδικά εάν συνεχισθεί και, το κυριότερο, εάν ενταθεί, στο εισόδημα κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών. Βάσει των στοιχείων της IRI, αυξήσεις καταγράφονται και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς (1,1% ανά μονάδα προϊόντος), ενώ στα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κ.ο.κ.) παρατηρείται οριακή μείωση τιμών κατά 0,3%. Πρόκειται άλλωστε για είδη στα οποία καταγράφεται και σημαντική μείωση πωλήσεων, όπως και στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς, σε αντίθεση με την κατηγορία των τροφίμων, η οποία διατηρείται σε ανοδική τροχιά και φέτος. (εδώ)

 

Αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2% περιμένει για το 2021 η Deutsche Bank, με τις προβλέψεις της να μιλούν για σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2022, όταν η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 6,1%. Οι προβλέψεις αυτές γίνονται με φόντο τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου για ανάπτυξη 4,6% φέτος και 4,8% το 2022 στην Ευρωζώνη και πλέον μένει να φανεί εάν η θετική έκπληξη από το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου θα οδηγήσει την Deutsche Bank σε μία αναβάθμιση των προσδοκιών της για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2021, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει οι οικονομολόγοι των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης.Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, το 2021 θα κλείσει με τον πληθωρισμό σε αρνητικό επίπεδο για την Ελλάδα (-0,6%), ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται μηδενικός για το 2022. Ο οίκος περιμένει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ για το 2021 και στο 7,4% για το 2022, ενώ εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 5,4% και στο 4,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα. (εδώ)

 

Στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2021 προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία πλέον «βλέπει» αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,7% το τρέχον έτος (από 4,7% προηγουμένως).Η απόφαση αναθεώρησης της ελληνικής τράπεζας απορρέει από τα παρακάτω δεδομένα: To ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το α’ τρίμηνο του 2021 με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020 και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020. Η εν λόγω τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα κατά το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο στην επίδοση του α’ τριμήνου του 2021.Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών (+8,6% ετησίως), συνεισφέροντας σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Στις 17 Ιουνίου 2021 αναμένεται να εγκριθεί το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κονδυλίων προς την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα,αναμένεται να επισημοποιηθεί η έγκριση του Εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ από την Κομισιόν. Το πράσινο φως από την Κομισιόν θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσα στο καλοκαίρι αλλά και για την έλευση του πρώτου πακέτου κονδυλίων από το REACT EU αξίας 1,7 δις. ευρώ τα οποία θα καλύψουν δαπάνες για μέτρα στήριξης. (εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Μάρτιο 2021.Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2021 ανήλθε σε 16,3% έναντι του διορθωμένου προς τα άνω 16,1% τον Μάρτιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα άνω 16,6% τον Φεβρουάριο του 2021. Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.679.530 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 217.335 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (-5,6%) και κατά 13.614 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (-0,4%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 714.779 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 32.081 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (-4,3%) και κατά 18.384 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (-2,5%). (εδώ)

 

Αύξηση 57,2% κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο σύμφωνα  με την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα τον Μάιο του 2021 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 18.423 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 11.723 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 57,2%. Μείωση 49,1% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία για πρώτη φορά αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού) τον Μάιο του έτους 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2021 ανέρχονται σε 11.761 έναντι 4.961 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 137,1%. (εδώ)

 

Οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας. Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού  που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. (εδώ)

 

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει στην άντληση 800 δισ. ευρώ για το Ταμείο, μέσω ομολογιακών εκδόσεων στέλνοντας επιστολή στους διαπραγματευτές της πρωτογενούς αγοράς με την πρόσκληση να υποβάλλουν προτάσεις για  την πρώτη ομολογιακή έκδοση. Για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται η άντληση 80 δισ ευρώ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, με ποσοστό περί το 30% να προέρχεται μέσω «πράσινων ομολόγων» . Σύμφωνα με τη JP Morgan οι χώρες της περιφέρειας αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο, με την εκταμίευση να ξεκινά από τον Αύγουστο και την επίδραση στις οικονομίες να αναμένονται κυρίως για το β΄εξάμηνο του έτους. (εδώ)

 

Το πρώτο φετινό εξάμηνο θα κλείσει για την ΣΙΔΜΑ με κερδοφόρο αποτέλεσμα και με θετικό ύψος ιδίων κεφαλαίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει τη μετοχή του ομίλου εκτός καθεστώτος «επιτήρησης» πιθανότατα μέσα στο 2021. Ειδικότερα, η ΣΙΔMΑ μετά και την περυσινή (φθινόπωρο 2020) απορρόφηση της δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργική, εκμεταλλεύεται τόσο την τόνωση της ζήτησης στην αγορά, όσο και τα διευρυμένα περιθώρια μικτού κέρδους, εξ’ αιτίας της εκτόξευσης της διεθνούς τιμής του χάλυβα (ιστορικά υψηλά επίπεδα, σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα του περυσινού καλοκαιριού).Έτσι, το 2021 ξεκίνησε με σημαντική αύξηση στους όγκους των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, με άνοδο επιδόσεων για την ήδη κερδοφόρο βουλγαρική θυγατρική και με τροχιά ανάκαμψης για τη θυγατρική της Ρουμανίας, μετά τις περυσινές περιπέτειες στις οποίες είχε εμπλακεί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αφ’ ενός το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου φετινού εξαμήνου να είναι -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- σαφώς κερδοφόρο και αφ’ ετέρου τα ίδια κεφάλαια να περνούν σε θετικό πρόσημο εξ’ αιτίας: Πρώτον, των κερδών του πρώτου εξαμήνου και δεύτερον, της λογιστικής απομείωσης των τραπεζικών δανείων κατά 12,4 εκατ. ευρώ το φετινό Φεβρουάριο, μέσα από τη διαδικασία της αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών του εισηγμένου ομίλου.(εδώ)

 

Η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, που αποφασίσθηκε με βάση την από 14.05.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με άντληση κεφαλαίων ποσού €60.000.000,00, μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής των δικαιούχων μετόχων. Η ζήτηση από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής ανήλθε σε €68.714.349, ήτοι 21.473.234 μετοχές συνολικά. (εδώ)

 

Η INTRALOT ανακοίνωσε +9,3% αύξηση Εσόδων και +55,4% αύξηση EBITDA στα Οικονομικά Αποτελέσματα του A’ τριμήνου 2021. Κατά το Α’ τρίμηνο του 2021, τα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €102,0 εκατ. Κατά την τρίμηνη αυτή περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €24,4 εκατ. (+55,4% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA στα €20,8 εκατ. (+56,4% σε ετήσια βάση). Οι δραστηριότητες μας στην Βόρεια Αμερική, κάτω από την INTRALOT Inc., σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη σε ετήσια βάση (Κύκλος εργασιών +21,8%, EBITDA +81,8%). Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2021 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών του Ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 25,7% σε ετήσια βάση, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις δαπάνες που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης. (εδώ)

 

Επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες εταιρίες για τα επόμενα έτη. Πολλές εισηγμένες έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να μεγεθυνθούν από εξαγορές εταιριών, εξέλιξη που θα βελτιώσει όπως έχουν αναφέρει τα μεγέθη τους στα χρόνια που έρχονται. Η Premia έχει δηλώσει πως στοχεύει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου 1 δισ. ευρώ στην πενταετία. Το χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται στα 114 εκατ. ευρώ και ανακοινώθηκε νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά αλλά και με εισφορά ακινήτων συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ. Με αντίστοιχο περίπου τρόπο, «μεγαλώνει» η Ideal και σε αποτίμηση και σε μεγέθη..H Mυτιληναίος έχει δηλώσει πως έχει και τη ρευστότητα και τις γραμμές χρηματοδότησης για να προχωρήσει επενδύσεις.Πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής αξίας 1,48GW καθώς και 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ σκοπεύει να ρίξει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ΔΕΗ, η οποία θα αντλήσει ρευστότητα από την πώληση μεριδίου στον ΔΕΔΔΗΕ. (εδώ)

 

Οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες στην ευρωζώνη επιφέρουν τελικά μια διαρκή άνοδο του πληθωρισμού, αλλά θα απαιτηθούν πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες για χρόνια, καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει περιορισμένη, ανέφερε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Klaas Knot. Οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά το περασμένο έτος για να σώσουν τις οικονομίες τους από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά καθώς η οικονομία ανακάμπτει, υπάρχει μια συζήτηση για το πώς και πότε θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που ανεστάλησαν προσωρινώς. "Τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση για να δούμε μια βιώσιμη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων”, ανέφερε ο Knot σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο. (εδώ)

 

Σημαντικά μειωμένο, στα 132 δισ. δολάρια εμφανίστηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Μάιο, περίπου στο ένα τρίτο του αντίστοιχου τον Μάιο του 2020, που είχε κινηθεί στα 399 δισ. δολ., καθώς η αυξημένη απασχόληση και η πληρωμή φόρων νωρίτερα το τρέχον έτος ενίσχυσαν κατά πολύ τα έσοδα, μολονότι και τα έξοδα τα σχετικά με την πανδημία αυξήθηκαν, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Τα έσοδα για τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 167% στα 464 δισ. δολ. έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρσι. Τα έσοδα από φορολογικές κρατήσεις στους μισθούς αυξήθηκαν κατά 20% στα 204 δισ. δολ. σε σχέση με πέρσι, ενώ τα έσοδα από εταιρικούς φόρους αυξήθηκαν στα 18 δισ., από 2 δισ. πέρσι. Οι δαπάνες τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, στα 596 δισ. δολ., καθώς πόροι από το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέχισαν να εκταμιεύονται. (εδώ)

 

Μόλις για τρίτη φορά από την αρχή της βιομηχανικής εποχής, η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικού υποχώρησε το 2020, κατά 0,3%, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών πλαστικού. Στην Ευρώπη, όπου 55 εκατομμύρια τόνοι νέων πλαστικών βγήκαν πέρυσι από τα εργοστάσια, η υποχώρηση της παραγωγής φτάνει το 5,1% και το φαινόμενο της μείωσης είναι ακόμη πιο έντονο στη Γαλλία, όπου η παραγωγή πλαστικού μειώθηκε κατά 11% το 2020. Στη Γαλλία, η συνολική κατανάλωση καινούργιου πλαστικού μειώθηκε πέρυσι κατά 7,5%, περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (-4,7%) και από τη μείωση που καταγράφηκε στη Γερμανία (-6,5%). Ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο είναι αυτός του αυτοκινήτου, στον οποίο η κατανάλωση πλαστικού μειώθηκε κατά 18,1% στην Ευρώπη και κατά 28% στη Γαλλία εξαιτίας των διακοπών που σημειώθηκαν στην παραγωγή, σύμφωνα με την ένωση. (εδώ)

 

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις στην Κίνα και μεταφέρουν τις αλυσίδες παραγωγής στη χώρα, μετά από τη γρήγορη ανάκαμψή της από την πανδημία. Περίπου το 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα το 2021, αυξημένο ποσοστό κατά 51% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του European Chamber of Commerce. Περίπου το ήμισυ των 585 ερωτηθέντων ανέφεραν μεγαλύτερα κέρδη στην Κίνα σε σχέση με το παγκόσμιο μέσο όρο τους. Το 73% των ερωτηθέντων ανέφεραν κέρδη πέρυσι, με το 14% να έχουν εξισορροπήσει τους ισολογισμούς τους. Τα ποσοστά αυτά έμοιαζαν με αυτά προ πανδημίας, επιδεικνύοντας την γρήγορη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς. Το 68% των ερωτηθέντων έχουν οπτιμιστικές βλέψεις για την επιχείρησή τους τα επόμενα δύο χρόνια, σε σχέση με 48% πέρυσι. (εδώ)

 

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών του bitcoin για την πρώτη στην ιστορία υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ως επίσημου νομίσματος μιας χώρας, του Ελ Σαλβαδόρ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη με ένα διπλωματικό, αλλά αρκούντως αυστηρό μήνυμα - τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας, ενώ έστειλε αμέσως αποστολή στελεχών για να συναντήσει τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε και να συζητηθεί ο νέος νόμος για το bitcoin. «Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος εγείρει έναν αριθμό μακροοικονομικών, χρηματοπιστωτικών, και νομικών ζητημάτων που θα απαιτήσουν πολύ προσεκτική ανάλυση», τόνισε ο Ράις στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ υπογράμμισε ότι το Ταμείο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με τις αρχές της χώρας. Ο Ράις προανήγγειλε μάλιστα άμεσες επαφές στελεχών του Ταμείου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εγκριθεί, για να λάβει η χώρα δάνειο 1 δισ. δολ. από το Ταμείο. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text