Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | "Τα επτά blue chips που πήραν κεφάλι στις κεφαλαιοποιήσεις στο εξάμηνο 2021 "

"Τα επτά blue chips που πήραν κεφάλι στις κεφαλαιοποιήσεις στο εξάμηνο 2021 "

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα blue chips του FTSE25 συνεχίζουν καρπώνονται το μεγαλύτερο μερίδιο ανόδου των κεφαλαιοποιήσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αποδεικνύοντας οτι, η αγορά χρειάζεται νέες και καινοτόμες εταιρείες καθώς αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, η μεγαλύτερη άνοδο στις κεφαλαιοποιήσεις επικεντρώθηκε σε Coca- Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ.

Το δεύτερο στοιχείο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι, η άνοδος στις κεφαλαιοποιήσεις δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα θεμελιώδη μεγέθη.

Όσο κι αν υπολογίζουν κάποιοι ως “λογιστές” συνεχώς τους δείκτες, τα κέρδη Ebidta κλπ η χρηματιστηριακή αγορά είναι πάντα κάτι από παραπάνω από όλα αυτά (λ.χ ΔΕΗ), προεξοφλώντας τις εξελίξεις.

Κι αυτό είναι ίσως θετικό για την συνέχεια, σε μια αγορά η οποία δεν υποχωρεί για καιρό κάτω από τις 900 μονάδες.

Όπως θα δούμε, αν και οι εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξάνουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους με υψηλότερους ρυθμούς, τελικά τα κεφάλαια στρέφονται προς τις εταιρείες υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, από τις 2 Ιανουαρίου, η οδός Αθηνών αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 10,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 64,3 δισ. ευρώ, με μια μέση κεφαλαιοποίηση έτους 56, 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου.

Εξ αυτών των 10,1 δισ. ευρώ, πάνω από 50% κατευθύνθηκε σε μια ομάδα επτά εταιρειών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Εάν εξαιρέσουμε την Τράπεζα Πειραιώς η οποία την περασμένη περίοδο άντλησε κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ (αύξηση κεφαλαίου και ομόλογο ΑΤ1), οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι κατά σειρά ήταν οι εξής:

Η μετοχή της Coca – Cola η οποία διαπραγματεύεται πρωτογενώς στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αύξησε την αποτίμηση της κατά 1,4 δισ. ευρώ (άνοδος 14%) φθάνοντας τα 11,3 δισ. ευρώ.

Στην δεύτερη θέση η μετοχή της Τράπεζας Eurobank με άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 1 δισ. ευρώ, (45% άνοδος ) στα 3,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας senior preferred ομόλογο.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με άνοδο κατά 900 εκατ. ευρώ ( 11% ) στα 6,9 δις. ευρώ – καιτοι το πανελλαδικό δίκτυο του παρέμεινε κλειστό κατά 60% , ο ΟΠΑΠ αυξάνει το μέρισμα του σε 0,55 ευρώ.

*Τέταρτη εταιρεία σε άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατατάσσεται ο ΟΤΕ με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 4,6 δισ. ευρώ – το μέρισμα παραμένει αυξημένο προσφέροντας μερισματική απόδοση πάνω από 4,5%.

* Στην συνέχεια, τέσσερις εταιρείες ( Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τιταν ) αύξησαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους κατά 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ, ενω το πρώτο εξάμηνο άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας το πράσινο ευρω- ομόλογο.

Η ΔΕΗ, η οποία το ίδιο διάστημα άντλησε μέσω του πράσινου ομολόγου 725 εκατ. ευρώ, έφθασε επίσης τα 2,1 δισ. ευρώ.

Η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 300 εκατ. ευρώ στα 1,4 δις. ευρώ.

Η Motor Oil αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 300 εκατ. ευρώ σε 1,6 δισ. ευρώ και το πρώτο εξάμηνο εξέδωσε ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

* Με άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 241 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Bιοχάλκο φθάνοντας τα 1,2 δισ. ευρώ.

* Η εταιρεία Jumbo, η οποία επίσης είχε μεγάλο μέρος του δικτύου της κλειστό αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 200 εκατ. ευρώ. σε 2,1 δις. ευρώ.

* Η Γεκ- Τέρνα, αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου φθάνοντας το 1 δισ. ευρώ.

* Κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε την κεφαλαιοποίηση της η ΕΥΔΑΠ φθάνοντας τα 949 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της νέας συμφωνίας με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό.

* Αρνητικά, κινήθηκε η Τέρνα Ενεργειακή χάνοντας 100 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση που ανήλθε στις 11 Ιουνίου σε 1,5 δισ. ευρώ

* Απο τις υπόλοιπες εταιρείες του Ftse25, η Αεροπορία Αιγαίου κέρδισε 121 εκατ. ευρω ( σχεδόν όσο η κρατική βοήθεια που θα λάβει ) φθάνοντας 495 εκατ. ευρώ και αφού ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδο στην κεφαλαιοποίηση είχε η Fourlis στα 231 εκατ. ευρώ, ενω η Σαράντης εμφάνισε μείωση κατά 38 εκατ. ευρώ.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, η άνοδος της κεφαλαιοποίησης πραγματοποιείται με υψηλότερους ρυθμούς. Μετά από συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα, η Πλαστικά Θράκης στις 11 Ιουνίου εμφάνισε άνοδο της κεφαλαιοποίησης της κατά 70% φθάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρω της 4ης Ιανουαρίου. Διπλάσια κεφαλαιοποίηση εμφανίζει στις 11 Ιουνίου η Intracom με 124,6 εκατ ευρώ έναντι 64,6 εκατ. ευρώ των αρχών της χρονιάς.

Η Cenergy, η οποία επίσης εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και συνεχή αύξηση των εργασιών αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 54% στα 514 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Quest, ύστερα από συμφωνία πώλησης θυγατρικής της ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 33,3%.

Η Elvalhalcor αύξησε την κεφαλαιοποίηση της σε 797 εκατ. ευρώ από 643 εκατ. ευρώ πραγματοποιώντας και ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών.

Η Εpsilon Net μετά από πωλήσεις σε θεσμικούς επενδυτές αύξησε την κεφαλαιοποίηση της στα 93,8 εκατ. ευρώ από 65, 6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Ικτίνος αύξησε την κεφαλαιοποίηση της σε 103 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. ευρώ.

 

Δημήτρης Παφίλας

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text