Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | H Huawei μεταμορφώνεται σε κολοσσό του software

H Huawei μεταμορφώνεται σε κολοσσό του software

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Huawei μεταμορφώνεται σε κολοσσό του software

Παρά την προσπάθεια του προέδρου των Η.Π.Α. Τζο Μπάϊντεν να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, η αλλαγή στάσης απέναντι σε εταιρείες όπως η Tik Tok και η WeChat δεν έφερε κάτι θετικό για τη Huawei. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη πίεση σε όλους τους συμμάχους τους, προκειμένου να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τη μεγάλη κινεζική επιχείρηση στον τομέα της εγκατάστασης των υποδομών των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.

Πάρα πολλές ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει τις παραγγελίες τους, ενώ οι χώρες που δεν συμμορφώνονται πλήρως προς τις αμερικανικές υποδείξεις, όπως η Γερμανία, αφήνουν στη Huawei ένα πολύ πιο στενό πεδίο δραστηριοποίησης.

Εκτός Ευρώπης, οι Η.Π.Α. πιέζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τη Huawei και να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με την Κίνα, θέτοντας εν αμφιβόλω την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F – 35 από τις Η.Π.Α. προς την αραβική χώρα. Την ίδια στιγμή, η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, και κόρη του ιδρυτή της, βρίσκεται ακόμα στον Καναδά, σε κατ? οίκον περιορισμό, περιμένοντας την απόφαση των τοπικών δικαστηρίων για την έκδοσή της στις Η.Π.Α.

Ο Ren Zhengfei, ιδρυτής και ισχυρός άνδρας της εταιρείας, δεν είναι καθόλου ανυποψίαστος. Ξέρει πλέον πως οι πολύ αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Huawei δεν πρόκειται να αρθούν. Η Huawei δε θα μπορέσει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στον τομέα της κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων, αφού οι μεγάλοι δυτικοί πελάτες της δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν μαζί της, και τα κινητά της τηλέφωνα δεν έχουν πια πάνω τους το λειτουργικό σύστημα Android της Google και δεν μπορούν να προσελκύσουν πλέον πελάτες στις δυτικές χώρες.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αφού δεν μπορεί να αγοράσει εξοπλισμό, απόλυτα απαραίτητο για την παραγωγή των μηχανημάτων της, εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο. Ο Ren ζύγισε τα πράγματα και αποφάσισε να αφήσει πίσω του τα περασμένα μεγαλεία και να κοιτάξει στο μέλλον. Επέλεξε μία πολύ απλή λύση, η οποία βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο να εφαρμοστεί.

Η εταιρεία θα αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, από εταιρεία που φτιάχνει και πουλάει εξοπλισμό και μηχανήματα, θα μεταμορφωθεί σε μία επιχείρηση που θα παράγει το λογισμικό για την διασύνδεση κάθε είδους μηχανημάτων στα πλαίσια του «Internet of Things» και θα παρέχει λύσεις για την οργάνωση και την λειτουργία επιχειρήσεων μέσω του cloud computing.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, η Huawei δραστηριοποιείται ήδη σε αυτούς τους τομείς, και έχει αξιόλογη παρουσία, απλώς θα εγκαταλείψει σταδιακά τις πιο γνωστές της δραστηριότητες. Η αλλαγή στρατηγικής δεν είναι κάτι μυστικό.

Όπως μας πληροφόρησε πριν από τρεις εβδομάδες το Reuters, ο Ren απευθύνθηκε στους εργαζόμενους της εταιρείας και τους ζήτησε να τολμήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να «οδηγήσουν τον κόσμο» στον τομέα του λογισμικού. Στο μήνυμά του, ο Ren εξήγησε πως ένας βασικός στόχος θα είναι η κατάκτηση κυρίαρχης θέσης στον τομέα του λογισμικού, αρχικά στην Κίνα και μετά σε όλες τις χώρες εκτός των Η.Π.Α., έτσι ώστε να μην κινδυνεύει πια από οποιαδήποτε αμερικανική παρέμβαση. Στο ίδιο μήνυμα προέτρεψε τα στελέχη της να προσπαθήσουν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις στον τομέα του λογισμικού χρησιμοποιώντας το μοντέλο του «open source», δηλαδή προγράμματα των οποίων η εξέλιξη περνάει μέσα από τη συνεργασία πολλών προγραμματιστών από διάφορες μεριές.

Η αλλαγή στρατηγικής της Huawei έχει ήδη ξεκινήσει. Προ ολίγων ημερών, ο επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων άλλαξε θέση, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του τομέα λύσεων για έξυπνα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του τομέα, ο στόχος είναι η παραγωγή συστημάτων οδήγησης οχημάτων χωρίς οδηγό, μέχρι το 2025. Στον τομέα του cloud computing, δηλαδή στην οργάνωση της λειτουργίας επιχειρήσεων μέσω του διαδικτύου, χωρίς την χρήση δικών τους μεγάλων υπολογιστών, το μερίδιό της στην κινεζική αγορά ανέβηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 στο 17%, από 14% την προηγούμενη χρονιά. Η πιο σημαντική κίνηση όμως είναι η παρουσίαση, πριν μερικές μέρες, των λεπτομερειών του Harmony OS, που είναι το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιούν από εδώ και στο εξής τα κινητά της τηλέφωνα στην Κίνα.

Το Harmony OS έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη λειτουργία τηλεφώνων, αλλά για τη διασύνδεση κάθε είδους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και των διαφόρων αξεσουάρ που τις συνοδεύουν, μέσω του διαδικτύου ή συστημάτων Wi – Fi. Ο στόχος του Harmony OS είναι προφανής, η κατάκτηση δεσπόζουσας θέσης στην εποχή του «Internet of things».

Η Huawei ελπίζει πως σε μερικά χρόνια, όλα τα περισσότερα ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, κ.α. θα είναι διασυνδεδεμένα,  χρησιμοποιώντας το Harmony OS σαν λειτουργικό σύστημα. Η ίδια υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος του 2021, θα το έχουν εγκαταστήσει 200 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και 100 εκατομμύρια συσκευές.

Το σχέδιο του Ren είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά για μία επιχείρηση του μεγέθους της Huawei, είναι ίσως η μοναδική διαθέσιμη επιλογή αυτή την στιγμή. Οι δυσκολίες είναι πολλές, και ο ανταγωνισμός πολύ ισχυρός.

Στα έξυπνα αυτοκίνητα, μόνο μέσα στην Κίνα, η Xiaomi και η Baidu ετοιμάζουν παρόμοια πράγματα, με επενδύσεις 7 δισ. δολαρίων η κάθε μία τα επόμενα λίγα χρόνια.

Στον τομέα του cloud computing, η Alibaba, που έχει το 40% της αγοράς στην Κίνα, δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Όσο δε για το λειτουργικό σύστημα Harmony OS, μέσα στην Κίνα έχει ανταγωνισμό από την Baidu που προσπαθεί να ετοιμάσει κάτι παρόμοιο, αλλά και τις αμερικανικές Apple και Google που έχουν τα δικά τους λειτουργικά συστήματα ήδη εγκατεστημένα σε εκατοντάδες εκατομμύρια τηλέφωνα. Παρά τον πολύπλευρο και πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, δεν είναι φρόνιμο να ξεγράψουμε τη Huawei.

Μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, επένδυσε 22 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα, τρεις φορές το αντίστοιχο ποσό για την, τεραστίου μεγέθους, Alibaba. Αν λάβουμε υπόψη μας την παροιμιώδη επιμονή του προέδρου Ren, τις καλές σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση, και το πόσο σκληρά (μέχρι καταρρεύσεως) εργάζονται παραδοσιακά τα στελέχη της, όλοι οι ανταγωνιστές της, εντός και εκτός Κίνας, θα πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο.  Και, βέβαια, οι ίδιες οι Η.Π.Α., που μπορεί τελικά να μετανιώσουν που ξύπνησαν τον γίγαντα.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text