Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ: Αισιοδοξία για το 2021 - Εξακολουθεί να αναζητείται επενδυτής για τη Σητεία

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ: Αισιοδοξία για το 2021 - Εξακολουθεί να αναζητείται επενδυτής για τη Σητεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ: Αισιοδοξία για το 2021 - Εξακολουθεί να αναζητείται επενδυτής για τη Σητεία

 

 

 

ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ

 

Αισιοδοξία για το 2021 - Εξακολουθεί να αναζητείται επενδυτής για τη Σητεία

Βελτιωμένο κύκλο εργασιών και αυξημένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), πέτυχε η Ικτίνος Ελλάς, τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο ομίλου, το α΄ τρίμηνο του 2021. Με αυτά τα δεδομένα και την προοπτική ότι θα υπάρξει άμεση βελτίωση στην οικονομία και στις δραστηριότητες του ομίλου κατά το β’ εξάμηνο, η Διοίκηση θα προχωρήσει στην διανομή προμερίσματος, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως η εταιρία, προχωρά είτε σε διανομή μερίσματος, είτε σε επιστροφή κεφαλαίου από το 1998 μέχρι φέτος, πλην του 2015. Το γεγονός αυτό, με δεδομένη τη φύση της εταιρίας, αλλά και την ανοδική φάση που διανύουμε, ενδέχεται να οδηγήσει τη μετοχή σε “επιθετική” συμπεριφορά κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα € 9,2 εκατομμύρια έναντι € 7,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 16,61%. Το EBITDA ομίλου ανήλθε στα € 3,3 εκατ. έναντι € 1,5 εκατομμύρια. Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν στα € 41,4 εκατ. μειωμένες κατά € 1,2 εκατ. σε σχέση με την 31/12/2020.
Αντίστοιχα, για την μητρική, οι πωλήσεις έφθασαν τα € 8,5 εκατ. έναντι € 6,6 εκατ., πετυχαίνοντας αύξηση 28,6%. Τα EBITDA της μητρικής ανήλθε στα € 2,8 εκατ. έναντι € 8,3 χιλιάδων.  Οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν στα € 39,6 εκατ. μειωμένες επίσης κατά € 1,2 εκατ. σε σχέση με την 31/12/2020.

Η Ικτίνος Ελλάς, κατέχει την τρίτη θέση σε μερίδιο αγοράς, έναντι των ανταγωνιστών της καθώς κατέχει το 12,0% της ελληνικής αγοράς. Η δραστηριότητα της είναι κυρίως εξαγωγική με το 95% του κύκλου εργασιών να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αγορά των ΗΠΑ, της Κίνας, του Μεξικό, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας.

Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου για το 2021, προβλέπεται η ανανέωση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού στα λατομεία, κυρίως στο λατομείο του Βώλακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας με μειωμένο κόστος. Επίσης προβλέπονται επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για εξεύρεση πρώτης ύλης.

Σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες του ομίλου, στον τομέα των ακινήτων, μέσω της θυγατρικής Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική Α.Ε, ο όμιλος διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2.133 περίπου στρέμματα χίλια μέτρα Νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη. Σε αυτές τις τοποθεσίες αναμένεται να δημιουργηθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων και οικιστικές κατοικίες (δείτε σελ 29 - 31, της οικονομικής έκθεσης). Όμως, η εταιρία βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση επενδυτή προκειμένου να προχωρήσει στην εκτέλεση τους επιχειρηματικού σχεδίου και στην σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της επένδυσης. Είναι μία κατάσταση που χρονίζει και η οποία, αν συνεχιστεί, θα προκαλέσει αμφιβολίες αναφορικά με την πραγματική αξία της έκτασης αυτής, αφού, όταν κάτι δε μπορεί να πουληθεί ή να αξιοποιηθεί με άλλης μορφής συνεργασία, μέσα σε ένα τόσο θετικό -για τις τουριστικές επενδύσεις- περιβάλλον, τότε μάλλον κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μέσω της θυγατρικής ΙΔΕΗ Α.Ε.), έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις, σε χρονικό ορίζοντα που θα προσδιοριστεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Προς το παρόν, βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης, αιολικό πάρκο ισχύος 24MW στο Δομοκό Λαμίας και αιολικό πάρκο ισχύος 9 MW στο Νομό Δράμας.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η ανοδική κίνηση της μετοχής έχει παρατηρηθεί ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, όπου βρέθηκε στα € 0,4750 (5/11/2020) και πλέον κερδίζει 95,4% (μέχρι την 4/6/2021). Όμως, κατά το διάστημα 2019-2020, είχε απολέσει μέχρι και το 60% της τιμής της. Από την αρχή του έτους, η απόδοση της μετοχής φθάνει στο 17,9%. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχολιασμό μας (δείτε εδώ), διατηρούμε την θετική μας άποψη και εκτιμούμε ότι θα είναι ιδιαίτερη θετική και η κερδοφορία της εταιρίας κατά το 2021 αλλά και η πορεία της μετοχής. Υπολογίζουμε ότι, οι πωλήσεις του έτους 2021 θα κυμανθούν γύρω από τα € 42 εκατομμύρια, ενώ τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν μεταξύ € 3,6 - € 4,0 εκατομμυρίων. Σημειώνουμε όμως, ότι λόγω των διακυμάνσεων που συχνά εμφανίζει η δραστηριότητα της εταιρίας, τα μεγέθη αυτά μπορεί να είναι υψηλότερα.

 

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, την οικονομική έκθεση του 2020 εδώ, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας εδώ και τον σχολιασμό της Διοίκησης εδώ

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text