Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | PRODEA INVESTMENTS:Το 80% του επενδυτικού προγράμματος θα αφορά τα logistics

PRODEA INVESTMENTS:Το 80% του επενδυτικού προγράμματος θα αφορά τα logistics

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
PRODEA INVESTMENTS:Το 80% του επενδυτικού προγράμματος θα αφορά τα logistics

 

 

PRODEA INVESTMENTS

 

Το 80% του επενδυτικού προγράμματος θα αφορά τα logistics

 

Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την 8/6/2021, προτάθηκαν 13 θέματα (δείτε εδώ). Πέραν των τυπικών θεμάτων, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους € 0,352 (καθαρό) ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 11/6/2021: 4,7%) και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση νέων άυλων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετοχών.

Όσον αφορά το μέρισμα, να επισημάνουμε ότι έχει διανεμηθεί ήδη προμέρισμα ύψους € 0,14 ανά μετοχή (απόφαση, της 30/11/2020, του ΔΣ) και το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται στα € 0,212 ανά μετοχή.

Σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να υπενθυμίσουμε πως η εταιρία είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για αύξηση πριν την πανδημία, όμως προτίμησε να τις αναβάλλει λόγω των συνθηκών. H αύξηση θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των επενδυτικών αναγκών της εταιρίας, όταν εκείνη την χρειαστεί. Η Διοίκηση δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της αύξησης. Παράλληλα ως μέσο χρηματοδότησης, η Prodea, δρομολογεί την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους € 250,0 έως € 300,0 εκατομμύρια, για την οποία προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες πληροφορίες.


Το επενδυτικό πρόγραμμα της Prodea, περιλαμβάνει δαπάνες € 400,0 εκατ. μέχρι το τέλος του 2023. Όπως ανέφερε και η Διοίκηση, στο Φόρουμ των Δελφών (εδώ), επενδυτικά σχέδια ύψους € 200,0 εκατ. έχουν ήδη υπογραφεί και αφορούν κυρίως κλάδους όπως τα γραφεία και τα logistics, ενώ τα υπόλοιπα € 200,0 εκατ. επενδύσεις, βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις (είτε βρίσκονται σε φάση συζητήσεων, είτε είναι έτοιμες προς συμφωνία).


Η εταιρία, την τελευταία χρόνια, λόγω των συνθηκών προσπαθεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο της, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της, περισσότερο στο χώρο των logistics (περίπου το 80% του επενδυτικού σχεδίου), ενώ το υπόλοιπο θα αφορά χώρους γραφείων (κυρίως “πράσινα - σύγχρονα” γραφεία), τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχεία.

Ο τομέας των logistics, αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, καθώς αναδείχθηκε μέσα σε μια περίοδο κρίσης, ενώ παρουσιάζει παράλληλα μεγάλες ευκαιρίες λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας. Ήδη για το 2021, ο όμιλος δρομολογεί ένα νέο συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο και επενδυτικό πρόγραμμα ύψους € 50,0 εκατομμυρίων. Επίσης, η Διοίκηση ανέφερε πως μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο κλάδος των οικιστικών ακινήτων (κυρίως στα Νότια Προάστια), καθώς θα ανακάμψει το πρόγραμμα Golden Visa μετά το πέρας της πανδημίας.


Όσον αφορά των κλάδο των γραφείων και τον νέο τρόπο εργασίας (τηλεργασία), η Διοίκηση εκτιμά ότι δεν θα αποτελέσει πρόβλημά στην ζήτηση, καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε πως το “κύριο σημείο” στον κλάδο των γραφείων δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα των γραφείων, για αυτό και κινείται, όπως αναφέραμε και παραπάνω στα λεγόμενα “πράσινα” γραφεία. Το “πρόβλημα” της τηλεργασίας θα εμφανιστεί σε επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, όπως είναι οι τράπεζες και οι πολυεθνικές, που όμως αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Επίσης, η Διοίκηση ανακοίνωσε την διαδιακή αποεπένδυση από την αγορά της Ιταλίας, η οποία θα γίνει “ακίνητο προς ακίνητο” και όχι μαζικά. Σχετικά με την επένδυση στον Πύργο Πειραιά (εδώ), αναφέρθηκε πως γίνονται μελέτες για το ποια θα είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του.


Κατά καιρούς, αναφερόμαστε στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, εκφράζοντας την επιφυλακτικότητα μας σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη και κυρίως τα οργανικά κέρδη που εμφανίζουν (δείτε εδώ). Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια ευνοϊκή περίοδος για αυτές τις εταιρίες, πόσο μάλλον μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών (εδώ). Βέβαια όμως, γνωρίζοντας αυτό θα είμαστε αρκετά προσεκτική στα “έσοδα από αναπροσαρμογή αξίας” και στο ποια είναι πραγματικά η κερδοφορία της εταιρίας.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η Prodea το 2020, εμφάνισε ζημίες από αναπροσαρμογή αξίας, ενώ το 2019 είχε σημειώσει έσοδα από αναπροσαρμογή € 179,8 εκατ., κέρδη μετά φόρων € 298,9 εκατ. και οργανική κερδοφορία (κέρδη μ.φ. - έσοδα από αναπροσαρμογή) € 119,1 εκατομμύρια.


Δείτε εδώ το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων 2020 και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text