Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | ENTERSOFT: Διατήρηση της ανοδικής πορείας των μεγεθών - Πιθανή επέκταση στη Ρουμανία

ENTERSOFT: Διατήρηση της ανοδικής πορείας των μεγεθών - Πιθανή επέκταση στη Ρουμανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ENTERSOFT: Διατήρηση της ανοδικής πορείας των μεγεθών - Πιθανή επέκταση στη Ρουμανία

 

 

 

ENTERSOFT

Διατήρηση της ανοδικής πορείας των μεγεθών - Πιθανή επέκταση στη Ρουμανία

 

Η Entersoft ξεκίνησε ως μια startup εταιρία το 2002 και μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο με παρουσία σε 21 χώρες, με πάνω από 3.500 πελάτες και με 3 θυγατρικές (που τις απέκτησε μετά την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. το 2008) σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε πέντε εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Τον Μάρτιο του 2020, εισήχθη στην Κύρια Αγορά, του Χ.Α. και λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2020, εισήχθη και στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη.

Η πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αρκετά θετική τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών. Από τον πίνακα των οικονομικών μεγεθών (εδώ), παρατηρούμε ότι οι πωλήσεις, την τελευταία πενταετία, αυξάνονται με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (Μ.Ε.Ρ.Α), 11,7% και τα καθαρά κέρδη αυξάνονται με ένα Μ.Ε.Ρ.Α 34,8%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους, το 2020 διαμορφώθηκε στο 21,2% έναντι 14,5% το 2019, ενώ το 2015 βρισκόταν στο 8,3%. Εάν κατορθώσει να διατηρήσει το καθαρό περιθώριο κέρδους γύρω από το 20% και στα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη της κερδοφορίας της θα είναι θεαματική.

Οι δαπάνες λειτουργίας, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα € 5,8 εκατ. και τα χρηματοοικονομικά έξοδα αποτελούν περίπου το 1% των πωλήσεων. Επίσης, ο όμιλος δεν έχει μακροπρόθεσμο δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα την 31/12/2020, έφθασαν τα € 7,2 εκατ. και το α΄ τρίμηνο του 2021, ανήλθαν στα € 8,4 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα, για το α΄τρίμηνο του 2021, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα € 6,4 εκατ. έναντι € 4,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 52,1%. Τα κέρδη προ φόρων, έφθασαν τα € 2,6 εκατ. έναντι € 1,2 εκατ. πετυχαίνοντας αύξηση 112,6%. Κατά την Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την 3/6/2021, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους € 0,06 ανά μετοχή (έναντι € 0,045 ανά μετοχή, πέρυσι).  (Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και την εταιρική παρουσίαση εδώ)

Η Entersoft, κατά το 2020, προχώρησε στην εξαγορά της απόκτησης της δραστηριότητας ERP Plexis της Computer Life στον κάθετο κλάδο της ένδυσης/παραγωγής ρούχου και γούνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την επερχόμενη περίοδο ανάκαμψης στην αγορά αυτή και διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη γκάμα των κάθετων αγορών που καλύπτει (δείτε εδώ). Επίσης στο τέλος του έτους, προχώρησε στην εξαγορά της Optimum (δείτε εδώ). Η εξαγορά της εταιρίας ήταν στρατηγική κίνηση για τον όμιλο, καθώς η Optimum ήταν ανταγωνιστής της εταιρίας και κατέχει σημαντική θέση στην αγορά στον τομέα του λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίας.

Στα πλαίσια των εξαγορών του ομίλου, κατά το α’ τρίμηνο του 2021, η Entersoft, εξαγόρασε την εταιρία “Wedia ΕΠΕ” (εδώ), η οποία, εξειδικεύεται στη σχεδίαση και ανάπτυξη απαιτητικών Web και e-Commerce εφαρμογών, καθώς και υπηρεσιών digital marketing.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα  και τις προοπτικές για το υπόλοιπο του 2021, η Διοίκηση, ανέφερε, πως βλέπει σταδιακή αύξηση της ζήτησης μήνα με τον μήνα, ενώ παράλληλα οι εξαγορές του 2020, αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα -θετικά- αποτυπώματα στα μεγέθη του ομίλου. Προς το παρόν, όπως ανέφερε και η Διοίκηση, η ανοδική τάση των μεγεθών καθοδηγείται περισσότερο από την αύξηση της ζήτησης παρά από τις εξαγορές.

Η θετική τάση του α΄τριμήνου συνεχίζεται και για το σύνολο του α’ πενταμήνου, ενώ αρκετά αισιόδοξες για διψήφια ανάπτυξη, είναι οι προοπτικές για το σύνολο του 2021.

Ο όμιλος σκοπεύει να δαπανήσει περίπου € 13,0 με € 15,0 εκατ. σε επενδύσεις μέσα στο έτος, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα και από δανεισμό. Το μείγμα των επενδύσεων της εταιρίας, δεν έχει μεταβληθεί καθώς θα συνεχίσει να προχωρά σε εξαγορές και να εστιάζει στις επενδύσεις λύσεων λογισμικού και e-Commerce. Κατά το β΄τρίμηνο, η εταιρία θα ξεκινήσει να ψάχνει για νέες εξαγορές στην αγορά της Ρουμανίας, καθώς αποτελεί την πιο ώριμη αγορά για τις δραστηριότητες της εταιρίας και θέλει να ενισχύσει την παρουσία της.

Η εταιρία, έχει ένα σημαντικά μεγάλο περιθώριο κέρδους, καθώς το λογισμικό, είναι μια λειτουργία που φτιάχνετε μια φορά - ανά κάποια χρόνια - πωλείται πολλές φορές και έχει επαναλαμβανόμενο κέρδος. Παράλληλα, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμα πολύ πίσω τεχνολογικά και η εταιρία σκοπεύει να τον εκμεταλλευτεί. Σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ, όπως αναφέρει η Διοίκηση, ένας μεγάλος αριθμός εταιριών χρησιμοποιεί λογισμικά του 2000 και τεχνολογία e-Commerce αρκετά παλιά σε σχέση με τα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά μας, έχουμε θετική άποψη για την εταιρία και για την μετοχή. Από την αρχή του έτους (μέχρι την 11/6/2021), η μετοχή έχει σημειώσει απόδοση 404%, ενώ από την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α (€ 1,10)  μέχρι σήμερα έχει σημειώσει απόδοση 231,8%. Για το σύνολο του 2021, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν από € 18,0 εκατ. έως € 18,5 εκατ. και τα κέρδη θα φθάσουν από € 4,0 εκατ. έως € 4,5 εκατ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text