Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων και της κερδοφορίας

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων και της κερδοφορίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων και της κερδοφορίας

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

Σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων και της κερδοφορίας


Η επαναλειτουργία των καταστημάτων, αύξησε τις πωλήσεις, του Ομίλου Fourlis, το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το επίπεδο των πωλήσεων ήταν πολύ κοντά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, όπου θεωρείται ένα δίμηνο λειτουργίας υπό κανονικές συνθήκες.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου 2021, οι πωλήσεις έφθασαν τα € 75,6 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 10,5% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Παράλληλα όμως, σημαντική αύξηση διαμορφώθηκε στις ηλεκτρονικές πωλήσεις του Ομίλου, οι οποίες ανήλθαν στα € 23,8 εκατ. έναντι € 9,8 εκατ. το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο.

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η Διοίκηση ανέφερε πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, εκτιμάται ότι η σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων 20% σε σχέση με πέρυσι και μείωση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο το 2019.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, οδήγησε τον Όμιλο στην συρρίκνωση της δραστηριότητας του, ενώ η Διοίκηση ανέφερε πως δεν αποκλείεται να φύγει τελείως από την αγορά της Τουρκίας αν συνεχίσουν οι χαμηλές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος είχε 23 καταστήματα στην αγορά της Τουρκίας, σήμερα έχει 15, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιουνίου τα καταστήματα να γίνουν 11 ή 12.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου για το 2021, υπολογίζεται περίπου στα € 22,0 με € 24,0 εκατομμύρια, τα οποία όμως δεν θα συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις που αναφέρονται  στην εταιρία ακινήτων (Trade Estate). Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανοίξουν 4 καταστήματα Intersport, από τα οποία τα δύο θα είναι στην Ελλάδα και από ένα θα ανοίξει στην Κύπρο και την Βουλγαρία. Επίσης, θα ανοίξουν δύο καταστήματα ΙΚΕΑ, όπου το ένα θα είναι στην Ελλάδα και το άλλο στην Σόφια, της Βουλγαρίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ανακαινίσεις σε κάποια από τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα Intersport και ΙΚΕΑ. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επίσης συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης πελατών. Σχετικά με τον τομέα των αποθηκευτικών χώρων (logistics), ο Όμιλος δρομολογεί την λειτουργία ενός κέντρου αποθήκευσης που θα εξυπηρετεί τα αθλητικά είδη, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Η λειτουργία της εταιρία ακινήτων (Trade Estate), θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο και όπως ανέφερε και η Διοίκηση στην ενημέρωση αναλυτών, η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων θα φθάνει τα € 185,0 εκατομμύρια (πρόκειται για τα 5 ακίνητα που στεγάζουν τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, και τα δύο ακίνητα που στεγάζουν τα ΙΚΕΑ στη Σόφια και τη Λευκωσία - σελ. 17-18 της εταιρικής παρουσίασης, εδώ). Σύντομα όμως, μετά το ξεκίνημα της, αναμένεται η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου καθώς αναφέρθηκε ότι δρομολογούνται ήδη κάποιες επενδύσεις που αφορούν την εταιρία ακινήτων. Επίσης μακροπρόθεσμος στόχος, είναι ο διπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου, στα € 360,0 εκατομμύρια, στόχος που ενδεχομένως θα αρχίσει να υλοποιείται μετά την είσοδο της εταιρίας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο του 2023.

Όσον αφορά, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους μεταφοράς, η Διοίκηση ήταν πολύ καθησυχαστική καθώς ανέφερε πως οι όμιλοι με τους οποίους συνεργάζεται (IKEA, Adidas, Nike, κ.α.), οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να διαχειριστούν την αύξηση των τιμών και να μεταφέρουν τα προϊόντα, μπορούν να ανταπεξέλθουν και να διαχειριστούν τις προκλήσεις.

Από την πλευρά μας, για το σύνολο του έτους, ως μία πρώτη εκτίμηση (τελικά και το 2021 είναι εξαιρετικά αβέβαιο) αναβαθμίζουμε την εκτίμησή μας για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών, από  € 355,0 έως € 380 εκατ., σε € 375 έως € 400 εκατομμύρια και το επίπεδο της κερδοφορίας, από € 6,0 έως € 8,0 εκατ. σε € 6,8 έως € 8,5 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι η εικόνα θα “ξεκαθαρίσει” μετά το γ’ τρίμηνο της χρήσης.

Η πορεία της μετοχής, μέχρι στιγμής, δεν έχει ικανοποιήσει και υστερεί σημαντικά σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη. Αυτό που αναμένουμε από τη μετοχή (την οποία συμπεριλαμβάνουμε στο χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”), είναι να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των μεγεθών της εταιρίας κατά το β’ εξάμηνο του έτους και παράλληλα, να επιδείξει την “επιθετικότητα” που παραδοσιακά εμφάνιζε σε ανοδικές φάσεις του παρελθόντος. Επίσης, αναμέναμε (όμως αυτό δείχνει να καθυστερεί) να ωφεληθεί από την είσοδο της Trade Estate στο Χρηματιστήριο (αφού με τη δημόσια εγγραφή θα εισρεύσουν ικανοποιητικά κεφάλαια), όμως η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε και μετατέθηκε για το 2023.

Δείτε το δελτίο των αποτελεσμάτων εδώ, και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text