Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | SPACE HELLAS: Προμηνύεται μια ικανοποιητική χρονιά

SPACE HELLAS: Προμηνύεται μια ικανοποιητική χρονιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
SPACE HELLAS: Προμηνύεται μια ικανοποιητική χρονιά

 

 

 

 

SPACE HELLAS

Προμηνύεται μια ικανοποιητική χρονιά

 

 

Το υψηλότερο επίπεδο πωλήσεων, μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, πέτυχε η Space Hellas, το 2020, φθάνοντας τα € 80,7 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 11,7%. Παράλληλα, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, υπονοήθηκε ότι η ανοδική πορεία των πωλήσεων θα συνεχιστεί και το 2021. Για το α΄τρίμηνο του έτους, η Διοίκηση, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη, ανέφερε πως ήταν αρκετά θετικό, ενώ η εικόνα για την εξέλιξη της εταιρίας φαίνεται παραδοσιακά καλύτερα στο γ’ και δ΄ τρίμηνο του έτους, όπου έχουν προλάβει να τιμολογηθούν τα έργα που έχει αναλάβει.

Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα μεγέθη του ομίλου, είναι η σταδιακή μείωση του μικτού περιθώριο κέρδους. Συγκεκριμένα το 2016, ο όμιλος είχε μικτό περιθώριο κέρδους 27,1% ενώ φέτος έχει υποχωρήσει στο 20,3% (21,9% το 2019). Σχετικά με αυτή την εξέλιξη η Διοίκηση, σχολίασε πως προκειμένου η εταιρία να ενσωματώσει τις παγκόσμιες τάσεις και να καταπολεμήσει τον ανταγωνισμό έπρεπε να αυξήσει το δυναμικό της και την τεχνογνωσίας της, γεγονός που αυξάνει το κόστος πωληθέντων της, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το μικτό περιθώριο κέρδους.

Όσον αφορά τα καθαρό περιθώριο κέρδους, διαμορφώθηκε στο 2,2% έναντι 1,9% το 2019, καθώς οι πωλήσεις έφθασαν τα € 1,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 16,1% σε σχέση με πέρυσι. Κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια το καθαρό περιθώριο κέρδους βρίσκεται περίπου στο 2,0%.

Η Διοίκηση θα προτείνει μέρισμα € 0,08 ανά μετοχή, στην Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την 25/6/2021.

Η ανάγκη, για ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα έχει ενισχύσει την δραστηριότητας της Space Hellas και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο όγκο έργων, που είτε έχει αναλάβει είτε πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων, πληθώρα έργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020, ενώ κάποια από αυτά βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη μέσα στο 2021. Επίσης, για το 2021, υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός έργων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, άλλα έργα βρίσκονται σε φάση υπογραφής και άλλα βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης. Δείτε αναλυτικά το έργα της εταιρίας στις σελίδες 26 με 30 της οικονομικής έκθεσης.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε τις στρατηγικές κινήσεις συνεργασίας που έκανε όμιλος κατά το 2020, όπου η μια εξ’ αυτών ήταν η εξαγορά του 49,9% της Singular Logic, δείτε εδώ, (το υπόλοιπο κομμάτι ανήκε στην Epsilon Net), στην οποία σκοπεύει να αυξήσει την συμμετοχή της στο 60% και η δεύτερη είναι η εξαγορά του 35% της εταιρίας AgroApps (εδώ). Με την τελευταία, η εταιρία στοχεύει να διεισδύσει σε νέες αγορές και να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων. Χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την επίδραση από την ενσωμάτωση της Singular Logic στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εκτιμούμε ότι, σε συγκρίσιμους όρους, ο κύκλος εργασιών κατά το 2021, θα φτάσει στα € 88 εκατομμύρια και τα κέρδη (μφ) θα κυμανθούν γύρω από τα € 2,1 εκατομμύρια. Μετά το α’ εξάμηνο, θα είναι δυνατό να γίνει ακριβέστερη πρόβλεψη για το σύνολο του έτους.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή έχει ανάκαμψη από τα χαμηλά της πανδημίας καθώς σημειώνει απόδοση 134,3% από την 23/3/2020 (€ 3,15) μέχρι την 11/6/2021. Από την αρχή του έτους, έχει σημειώσει απόδοση  34,7%.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ, τα οικονομικά μεγέθη εδώ και την παρουσίαση εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text