Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | LAMDA DEVELOPMENT: Εισερχόμαστε σε φάση βελτιωμένου ενδιαφέροντος για τη μετοχή

LAMDA DEVELOPMENT: Εισερχόμαστε σε φάση βελτιωμένου ενδιαφέροντος για τη μετοχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
LAMDA DEVELOPMENT: Εισερχόμαστε σε φάση βελτιωμένου ενδιαφέροντος για τη μετοχή

 

 

LAMDA DEVELOPMENT

 

Εισερχόμαστε σε φάση βελτιωμένου ενδιαφέροντος για τη μετοχή

 

 

 

Επί μακρόν, είχαμε υπάρξει, από ουδέτεροι, έως και αρνητικοί, για τη μετοχή της Lamda Development, καθ’ όσον εκτιμούσαμε ότι, ήταν εξ αρχής υπερτιμημένη, ενώ το επενδυτικό της έργο θα κινούνταν αργά και θα παρήγαγε αποδόσεις που θα ήταν δύσκολο να εκτιμηθούν και να αποτιμηθούν. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, η κίνηση της μετοχής δεν έδειξε κάτι το αξιόλογο.

 

Εκτιμούμε όμως ότι, στην παρούσα φάση, μετά την κατάθεση στη Βουλή, την 21/5/2021, της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών της “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ”, από το ΤΑΙΔΕΠ, προς την εταιρία, η εξέλιξή της περνά σε μία νέα φάση. Με την ολοκλήρωση της απόκτησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., η Lamda αποκτά, την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του 30% της έκτασης της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας, ήτοι περίπου 1.800 στρέμματα συνολικά, καθώς και το δικαίωμα επιφανείας της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων.

 

Κατά το α’ τρίμηνο, η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και η νομοθετική προβλεπόμενη παροχή μειώσεων στα μισθώματα, όπως ήταν λογικό επηρέασε την δραστηριότητα του ομίλου της Lamda, προκαλώντας ζημιές ύψους € 6,8 εκατομμυρίων, έναντι κερδών € 1,2 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις, η εταιρία προχώρησε σε μείωση μισθωμάτων κατά ποσοστό 40% για το σύνολο του α’ τρίμηνο 2021 (έναντι ποσοστού 40% μόνο για το μήνα Μάρτιο 2020). Η επίπτωση για το α’ τρίμηνο 2021, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανέρχεται σε € 3 εκατομμύρια. Σε επίπεδο EBITDA, στα επιμέρους 3 εμπορικά κέντρα, την μεγαλύτερη μείωση δέχθηκε το Golden Hall, κατά 38,0%, ακολουθεί το The Mall Athens με μείωση 35,0% και τέλος το Mediterranean Cosmos, με πτώση 25,0%. (Δείτε αναλυτικά εδώ στο δελτίο τύπου).

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε, πως την 24/4/2021, αποφασίστηκε η επανέναρξη των εμπορικών κέντρων με την μέθοδο του click-inside και από την 15/5/2021 άρθηκαν εντελώς τα μέτρα click inside.

 

Παρά τη βελτίωση της τιμής της μετοχής κατά τις τελευταίες μέρες, αυτή εξακολουθεί να μην έχει πετύχει κάτι ιδιαίτερο εντός του έτους (+7,4% από την αρχή του 2021). Εν τούτοις, παρατηρούμε μία καλύτερη συμπεριφορά από μέρα σε μέρα, αλλά και εντός της συνεδρίασης.

Τέσσερα είναι τα στοιχεία που μας ωθούν να βελτιώσουμε την άποψή μας για τη μετοχή: α) Η μεταβίβαση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, κάτι που -επιτέλους- θα οδηγήσει και σε έναρξη της φάσης των κατασκευών. β) Η σημαντική βελτίωση των τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις τουριστικές περιοχές, κάτι στο οποίο ωθεί και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. γ) Η σταδιακή κανονική λειτουργία των Malls, που θα βοηθήσει στη βελτίωση των εσόδων. δ) Η γενικότερη άνοδος στην αγορά που, ελλείψει πολλών επενδυτικών επιλογών, θα βοηθήσει (με τη βοήθεια και των εξαιρετικών δημοσίων σχέσεων και προωθητικών τμημάτων της εταιρίας) στην προσέλκυση μεγάλων επενδυτών από τη μετοχή.

 

Εκτιμούμε ότι κατά τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις για την εταιρία, που θα βοηθήσουν τη μετοχή. Βέβαια, ακόμη και αν η μετοχή κινηθεί ανοδικά, η κίνησή της θα είναι αργή και χωρίς εξάρσεις.

Ποια είναι η ιστορία της Lamda Development;

Η LAMDA Development, εισηγµένη στην Κύρια Αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, από τον Ιούνιο του 2001, είναι εταιρία συµµετοχών που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, στην επένδυση και στη διαχείριση ακινήτων. Η εταιρία είναι µέλος του Οµίλου Λάτση.

Στις αναπτύξεις της LAMDA Development περιλαµβάνονται τρία εµπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, τα Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, µε διαθέσιµο προς χρήση χώρο 156.500 τ.µ., συγκροτήµατα γραφείων, οικιστικά συγκροτήµατα, και η Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2005 ξεκίνησε την λειτουργία του, το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη ενώ ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε την λειτουργία του, το The Mall Athens, του οποίου ο πλήρης έλεγχος (100%) αποκτήθηκε, τον Ιούνιο του 2007. Τον Μάιο του 2007, η Μαρίνα Φλοίσβου, η πρώτη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, άνοιξε προς το κοινό. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2008, ξεκίνησε η λειτουργία του τρίτου εμπορικού κέντρου της Lamda, το Golden Hall, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013, η εταιρία απέκτησε τις εγκαταστάσεις του κτιρίου του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου (IBC) για 90 χρόνια, τις οποίες και αξιοποίησε για την επέκταση του Golden Hall.

Τον Νοέµβριο του 2014, η εταιρία υπέγραψε µε το ΤΑΙΠΕ∆ τη σύµβαση αγοραπωλησίας µετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.». Τον Ιούλιο του 2020, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες στο Ελληνικό. Τέλος, η Lamda Development, τον Νοέμβριο του 2020, υπέγραψε συμφωνία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη 2 πολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια αυτών των ετών, η Lamda προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίας με την Varde Partners (εξαγορά ποσοστού 31,7% της Lamda Malls - 2017) και την Blackstone/GSO (εξαγορά ποσοστού 10% της Lamda Development - 2014).

Από το 2000, μέχρι σήμερα, η εταιρία έχει κάνει 4 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (2002, 2006, 2014 και 2019). Όσον αφορά την μερισματική της πολιτική, η εταιρία διένειμε μέρισμα συνεχόμενα για τα έτη από 2000 - 2003, ενώ ξανά διένειμε τελευταία φορά μέρισμα το 2006, ύψους € 0,23 ανά μετοχή.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ, τα οικονομικά μεγέθη εδώ και την εταιρική παρουσίαση εδώ

.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text