Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 229 | Η αγορά κινείται ομαλά πάνω στο μακροπρόθεσμο “μοντέλο” ανόδου

Η αγορά κινείται ομαλά πάνω στο μακροπρόθεσμο “μοντέλο” ανόδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρασυρμένη από το κατώτερο του αναμενόμενου ξεκινήματος της τουριστικής σεζόν, η αγορά έδειξε να μη δίνει μεγάλη σημασία στην καλύτερη του αναμενόμενου εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Και όμως, η εξέλιξη του ΑΕΠ είναι αυτό που, τελικά, μετράει περισσότερο.

Δεν ασπαζόμαστε ούτε τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά ούτε και την απαισιοδοξία που εκφράζεται από φορείς της αγοράς και κυρίως του τομέα του τουρισμού. Για το β’ τρίμηνο του έτους, εκτιμούμε μία άνοδο του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 5%, σε ετήσια βάση, ενώ αναμένουμε αύξηση και κατά το γ’ τρίμηνο, το οποίο -λόγω τουρισμού- έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όμως, η ουσία που “βλέπει” η χρηματιστηριακή αγορά είναι η σταδιακή ομαλοποίηση της λειτουργίας της οικονομίας, η μετά από 12 χρόνια, επιστροφή των πραγμάτων στην κανονικότητα και η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο διατηρεί εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα.

Αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι μία ικανοποιητικά θετική εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως προβάλλεται και μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις του α’ τριμήνου, αλλά και μία εξαιρετική αισιοδοξία που εκπέμπουν οι διοικήσεις των εταιριών, τόσο κατά τη διάρκεια των εταιρικών παρουσιάσεων, όσο και μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Είναι αλήθεια ότι, στις εκδηλώσεις αυτές, συναντούμε κλίμα ανάλογο αυτού που συναντούσαμε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπήρχε ενθουσιασμός για ανάπτυξη και για επέκταση των εισηγμένων εταιριών.

Το θετικό αυτό αίσθημα διαχέεται και μέσα στη χρηματιστηριακή αγορά και εκδηλώνεται με τη σταδιακή άνοδο των τιμών των μετοχών, ιδίως αυτών της μικρής -αλλά και της μεσαίας- κεφαλαιοποίησης. Μία τέτοια κίνηση τιμών είναι χαρακτηριστική μιας μεσαίας φάσης (η πρώτη εκδηλώθηκε στην περίοδο του 2019) μιας πρώτης ανοδικής κίνησης των τιμών σε μία νέα περίοδο. Στην πρώτη αυτή “κίνηση” εξακολουθεί να συμμετέχει μικρός αριθμός επενδυτών. Όμως, η κίνηση αυτή, δίνει το έναυσμα για τη σταδιακή αναδιάρθρωση της αγοράς η οποία είχε απαξιωθεί κατά την έντονη και μακροχρόνια πτωτική φάση που προηγήθηκε.

Αυτό είναι το “μοντέλο” πάνω στο οποίο κινούνται οι αγορές, σ’ αυτό το μοντέλο κινήθηκε και η ελληνική αγορά στο παρελθόν και με βάση αυτό, υποστηρίξαμε στο προηγούμενο τεύχος (εδώ), ότι η αγορά θα κινηθεί, με πιο γρήγορο ρυθμό, προς τις 1.500 μονάδες, κατά τους επόμενους μήνες.

Στο επόμενο διάστημα, κομβικό σημείο για την εξέλιξη της αγοράς στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα είναι η ικανότητα προετοιμασίας του χρηματιστηριακού χώρου για να υποδεχθεί μεγαλύτερο όγκο επενδυτών και κεφαλαίων. Το βασικότερο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση του αριθμού των εισηγμένων εταιριών,  κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν και κίνητρα από το Κράτος, όπως είχε αναφερθεί ότι θα γίνει. Όμως, πάλι σύμφωνα με τη λογική, αλλά και το ιστορικό μοντέλο εξέλιξης, πριν συμβεί αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί μία περίοδος πετυχημένων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, για να αποδειχθεί ότι, η χρηματιστηριακή αγορά ανέκτησε την ικανότητά της να συμβάλλει στην εξεύρεση κεφαλαίων από τις εισηγμένες εταιρίες. Γι’ αυτό δώσαμε μεγάλη σημασία στην πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της “Αεροπορίας Αιγαίου”, αλλά και της “Alpha Bank” που θα γίνει στις επόμενες μέρες, καθώς επίσης και στις αρκετές, μικρότερου μεγέθους, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούνται με μικρότερο “θόρυβο” (π.χ. Τζιρακιάν).

Τίποτα δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές πραγματοποιούνται σιγά σιγά, με μικρά βήματα, κάθε μέρα, έτσι ώστε, δύσκολα διακρίνονται μέσα από την καθημερινή ανάλυση. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να βλέπουμε τη “μεγάλη εικόνα”, να αντιλαμβανόμαστε στην ουσία των εξελίξεων και -κυρίως- να αποφεύγουμε το μεγάλο ρίσκο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο στα επόμενα χρόνια, όταν θα υπάρξουν και τα πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης, επί τρεις μήνες, επιτυγχάνει την υψηλότερη τιμή του μήνα στις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση του όγκου των συναλλαγών, είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο ανόδου. Ο επόμενος στόχος είναι η υπέρβαση των 948 μονάδων, δηλαδή το κλείσιμο της 24/1/2020, το οποίο είναι και το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 6,5 ετών. Αν το επίπεδο αυτό ξεπεραστεί σύντομα, η “ισχυροποίηση” της αγοράς θα είναι σημαντική.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text