Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Η νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» προς την ελληνική οικονομία και η «αγάπη» των διεθνών επενδυτών για τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι εκείνων της Γερμανίας μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.Τα ελληνικά ομόλογα, που κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, εμφάνιζαν αποδόσεις ακόμα και 33% στη 10ετία, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, η μεταβλητότητά τους έχει πέσει από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν το χαμηλότερο ρίσκο και τις υψηλότερες αποδόσεις από όλους τους κρατικούς τίτλους παγκοσμίως. (εδώ)

 

Έτοιμο είναι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αδυναμίες του συστήματος που οδήγησαν στην αστοχία με τη Folli - Follie. H επιτροπή  ανέλυσε όλα τα στάδια και την αλυσίδα της προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας, με στόχο να καταλήξει σε προτάσεις βελτίωσης που θα περιληφθούν στον νέο νόμο για τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.H αναβάθμιση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος αναμένει το τελικό κείμενο της έκθεσης εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις για τον νέο νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προβλέπει ριζικές αλλαγές, με δημιουργία διαφορετικών διαδικασιών-οργάνων εσωτερικού ελέγχου, κατασταλτικής και προληπτικής εποπτείας. (εδώ)

 

Το 5ετές κρατικό ομόλογο της Ελλάδας πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητική απόδοση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγοράς χρεογράφων εκ μέρους της, η οποία οδήγησε σε ράλι τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης με τα πιο επισφαλή επίπεδα χρέους. Το γεγονός σημαίνει πρακτικά ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να πληρώνουν χρήματα στην Αθήνα αντί να κερδίζουν από αυτήν για να την δανείζουν για πέντε έτη,  παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε άνω του 200% του ΑΕΠ εν μέσω της πανδημίας. (εδώ)

 

Σημαντική αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών σε ετήσια βάση καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους, μεγαλύτερη της αντίστοιχης μείωσης πέρσι σε σχέση με το 2019. Πιο ειδικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 28,2% έναντι μείωσης 22,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,7% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.  Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 - Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 4,0% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων. (εδώ)

 

Το β΄ εξάμηνο του 2020, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε -0,2% και των μισθωμάτων γραφείων σε 0,8%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020. Το β΄ εξάμηνο του 2020, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 0,0% και των μισθωμάτων καταστημάτων σε 0,6%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το 2020 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,2% σε σχέση με το 2019 για το σύνολο της Ελλάδας, έναντι αύξησης 3,9% το 2019. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το 2020 οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 2,2% στην Αθήνα, μείωση 0,3% στη Θεσσαλονίκη και αύξηση 0,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά το β΄ εξάμηνο του 2020, οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας παρουσίασαν μείωση 0,2% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία). (εδώ)

 

Η εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι προς υλοποίηση της από 9 Δεκεμβρίου 2019 απόφασης της Έκτακτης Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., διέθεσε σε δεκαέξι Διοικητικά Στελέχη της Εταιρίας, έναντι άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, συνολικά 1.876.000 ίδιες μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν  ποσοστό 1,8139% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος 3.752.000,00 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται σε διετή διακράτηση των μετοχών.Η εξάσκηση των δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής την 11/6/2021. Κατόπιν της ως άνω συναλλαγής οι ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρία άμεσα και έμμεσα διαμορφώνονται ως κατωτέρω. Αριθμός ιδίων μετοχών, άμεσα,  πριν την συναλλαγή: 7.295.293   ήτοι ποσοστό  7,0538 % του μετοχικού κεφαλαίου. Αριθμός ιδίων μετοχών τις οποίες κατέχει η θυγατρική εταιρία ΤΕΡΝΑ ΑΕ πριν την συναλλαγή: 688.205, ήτοι ποσοστό 0,6654% του μετοχικού κεφαλαίου. Αριθμός ιδίων μετοχών τις οποίες κατέχει η θυγατρική εταιρία ΗΛΙΟΧΩΡΑ ΑΕ πριν την συναλλαγή: 616.835, ήτοι ποσοστό 0,5964% του μετοχικού κεφαλαίου. Συνολικός αριθμός ιδίων μετοχών άμεσα και έμμεσα πριν την συναλλαγή 8.600.333, ήτοι ποσοστό 8,3157%. (εδώ)

 

Η Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία “ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ” ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση από την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» και τον δ.τ. “INTRAKAT” της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ» και το δ.τ. «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4601/2019, του Ν. 4548/2018 και του άρθρου 54 του Ν. 4172/2013 καθώς επίσης τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών (εδώ)

 

Ανταπόκριση στα θεσμικά και ρυθμιστικά μηνύματα για τον πλήρη μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι συνιστά η σύμπραξη δύο μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil, για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Μέσω των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων (market reform) στην ηλεκτρική αγορά, σε συνδυασμό και με άλλες, συνακόλουθες, ρυθμιστικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, επιδιώκεται όχι μόνον η βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά και η εφαρμογή κινήτρων για την είσοδο νέων παικτών και την προσέλκυση επενδύσεων, ενόψει της πλήρους απολιγνιτοποίησης, που συνδέεται άμεσα με την επάρκεια αλλά και την ασφάλεια του Συστήματος. Με άλλα λόγια, με την ανάγκη του Συστήματος για νέα ισχύ, μετά την απόσυρση και των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων σταδιακά ως το 2023. (εδώ)

 

Τα blue chips του FTSE25 συνεχίζουν καρπώνονται το μεγαλύτερο μερίδιο ανόδου των κεφαλαιοποιήσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αποδεικνύοντας οτι, η αγορά χρειάζεται νέες και καινοτόμες εταιρίες καθώς αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, η μεγαλύτερη άνοδο στις κεφαλαιοποιήσεις επικεντρώθηκε σε Coca- Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ. Το δεύτερο στοιχείο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι, η άνοδος στις κεφαλαιοποιήσεις δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα θεμελιώδη μεγέθη. Όσο κι αν υπολογίζουν κάποιοι ως “λογιστές” συνεχώς τους δείκτες, τα κέρδη Ebidta κλπ η χρηματιστηριακή αγορά είναι πάντα κάτι από παραπάνω από όλα αυτά (λ.χ ΔΕΗ), προεξοφλώντας τις εξελίξεις. Κι αυτό είναι ίσως θετικό για την συνέχεια, σε μια αγορά η οποία δεν υποχωρεί για καιρό κάτω από τις 900 μονάδες.Όπως θα δούμε, αν και οι εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξάνουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους με υψηλότερους ρυθμούς, τελικά τα κεφάλαια στρέφονται προς τις εταιρίες υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. (εδώ)

 

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η τόνωση του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος ελπίζεται ότι θα συμβάλουν θετικά -εκτός των άλλων- και στην επάνοδο αρκετών μετοχών από την «επιτήρηση» στην κατηγορία της κανονικής διαπραγμάτευσης. Με βάση τα στοιχεία του ΧΑ, 124 μετοχές βρίσκονται σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, 21 σε επιτήρηση, ενώ σε άλλες 12 σε αναστολή.Ήδη κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, δύο εταιρίες επανήλθαν στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης. Η αρχή έγινε από την Premia Properties, που μετά την είσοδο της σουηδικής Sterner Stenhus και τις αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται, η Premia Properties έχει αποκτήσει πλέον κεντρικό ρόλο στο εγχώριο real estate και μάλιστα αναμένεται στο τέλος της φετινής χρονιάς να είναι η εισηγμένη με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε αποθηκευτικούς χώρους (logistics). Δεύτερη επάνοδο στην κατηγορία της κανονικής διαπραγμάτευσης είχαμε με την περίπτωση της Νίκας, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τώρα θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της. Από την επιτήρηση έχει ήδη βγει και η Δομική Κρήτης.Θέμα χρόνου φαίνεται να αποτελεί και η έξοδος από την επιτήρηση για τους Ευρωσυμβούλους. Η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ) θα επαναφέρει σε θετικό πρόσημο τα ίδια κεφάλαιά της, πέρα από τη συμβολή της φετινής κερδοφορίας. (εδώ)

 

Στο περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων που τα χρηματιστήρια εκμεταλλεύονται για να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, διαμορφώνονται πλείστα όσα  ερωτήματα  σχετικά με τις επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών. Την ίδια στιγμή που το μέσο επιτόκιο καταθέσεων περιστρέφεται περί του 0,06%, οι μεν τράπεζες προσπαθούν να  δημιουργήσουν ελκυστικότερα  καταθετικά προϊόντα, οι δε επενδυτές παρακολουθώντας και τη χρηματιστηριακή αγορά διαπιστώνουν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες  που θα μπορούσαν να βρουν  ενδιαφέρουσες αποδόσεις για το επόμενο διάστημα, με αυξημένο ρίσκο μεν, αλλά και χωρίς να απεμπολήσουν τη «σύνεση»  του μέσου επενδυτή. Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της η Alpha Bank, τον Απρίλιο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 14,7% έναντι 13,8%  τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε 167,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 9,3% σε ετήσια βάση, δηλαδή στα 130 δισ. ευρώ, οι οποίες αποτελούν το 77% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στην άνοδο των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 15,9% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 σε 37,8 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Ύστερα από την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ΑΤ1 ύψους 600 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει στην ενίσχυση των κεφαλαίων MREL, με τα κριτήρια της υπεύθυνης τραπεζικής και βιώσιμης ανάπτυξης στις χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις (ESG) βοηθούν περαιτέρω στην επίτευξη των στόχων της. Η Πειραιώς πρόκειται να επανέλθει στην αγορά φέτος για περαιτέρω 300 εκατ., ενώ στο πρόγραμμά της εντάσσεται έκδοση πράσινου ομολόγου. Αυτό ανέφερε η επικεφαλής σχεδιασμού, IR και ESG του ομίλου Πειραιώς, κυρία Χρυσάνθη Μπερμπάτη υπογραμμίζοντας την αλλαγή σελίδας για την Τράπεζα και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.(εδώ)

 

Θετικό σήμα από την επενδυτική κοινότητα για τις ελληνικές τράπεζες αποτέλεσε η επιτυχής άντληση κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1 από την τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση που ήταν η πρώτη παρόμοια έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2009, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ενόψει του μαμούθ προγράμματος ομολογιακών εκδόσεων έως και 15 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκδώσουν έως το 2025 οι ελληνικές τράπεζες.  Οι εκδόσεις ομολογιακών τίτλων δρομολογούνται προκειμένου να καλυφθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις που θέτει ο Single Resolution Board (SRB) έως το 2025 και οι οποίες ανεβάζουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις έως και 10 μονάδες πάνω από τα όρια που θέτει ο SSM. (εδώ)

 

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε σε 12 "πρωτιές", όπως είπε, που έχει επιτύχει η Πειραιώς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα ανέφερε: Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη από Τράπεζα στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017. Την πρόσφατη έκδοση ΑΤ1, που είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Την έκδοση Tier 2 κεφαλαίων το 2019, την πρώτη μετά από μια δεκαετία. Την πρώτη στρατηγική συνεργασία με servicer, τον Ομιλο Intrum. Την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών .Την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (Amoeba) .Τη συνθετική τιτλοποίηση. Την έκδοση ομολόγου ESG. Τη δημιουργία δανείου με κριτήρια ESG. Τη σύσταση και διάθεση αμοιβαίου κεφαλαίου με κριτήρια ESG. Την υιοθέτηση των αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (Υπογραφή Αρχών UNEP FI). Την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου για τους εργαζομένους της Τράπεζας”. (εδώ)

 

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεών της προέβη η Τράπεζα της Γερμανίας εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας θα επιδείξει δυναμική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Ενδεχομένως η οικονομική δραστηριότητα να ανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και εντός του καλοκαιριού, όπως επεσήμανε η Bundesbank. Aξίζει να αναφερθεί πως οι προβλέψεις της, οι οποίες δημοσιοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, αυτή τη φορά είναι πιο αισιόδοξες από εκείνες του περυσινού Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η τράπεζα διαβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 3,7% φέτος και 5,2% το 2022. «Η γερμανική οικονομία ξεπερνάει την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.(εδώ)

 

Η οικονομία στην Ολλανδία θα ανακάμψει ταχύτερα από την ύφεση του κορονοϊού, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις που εξοικονόμησαν στη διάρκεια του lockdown και το διεθνές εμπόριο αρχίζει να ανακάμπτει, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας, DNB.Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί 3% το 2021 και 3,7% το 2022, μετά από την ύφεση 3,7% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2023. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text